League of Extraordinary Characters – Vault Boy

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
League of Extraordinary Characters – Vault Boy

Hij is blond, altijd gekleed in een blauwgele onesie en lijkt het altijd wel goed te vinden. We hebben het uiteraard over Vault Boy, niet te verwarren met de vaker genoemde Pip-Boy uit de Fallout-reeks waar misschien velen van jullie inmiddels weer volop ingedoken zijn. Vault Boy behoort intussen tot het rijtje van personages waar je meteen van weet waar deze zijn roots heeft liggen. Vandaar dat het mij wel zo netjes leek om ook hem een ereplek te geven in de GC League of Extraordinary Characters.

Vault Boy, het geinige ventje dat je op de meest ludieke manieren van informatie voorziet in recentelijke Fallout-games, is een beetje een geval apart in onze League. Hij is namelijk, in tegenstelling tot al zijn eerwaarde collega’s in de club, geen speelbaar personage. Nee, Vault Boy is eerder een mascotte van het machtige doch fictieve Vault-Tec. Als er een ding is waar Vault-Tec goed in lijkt te zijn, is het gebruikershandleidingen creëren die je wel wilt lezen, al is het maar omdat Vault Boy op vaak hilarische wijze laat zien wat voor risico’s sommige dingen met zich mee kunnen brengen.

vault-boy-1

Nu was Vault Boy niet altijd Vault Boy, maar ging hij ooit door het leven als Vault Man gedurende de originele Fallout-game. Ik weet het, het is een rare ontwikkeling (bijna Benjamin Button-esk) en ik heb het ook niet verzonnen. In die tijd was onze blonde rakker zelfs niet eens zo prominent aanwezig. Zijn verschijning was beperkt tot het instructieboekje van de game. Je weet wel, van die boekjes waarin staat hoe je de games moest spelen en waar ook nog wel eens controls en zo in stonden. Niet? Misschien van voor jouw tijd. Afijn,  ik dwaal af. Het was pas in Fallout 3 dat Vault Boy, want zo heette hij intussen, zijn verschijning maakte in de game zelf.

Nu is de naam van Vault Boy toch altijd al een gedoe gebleken, zelfs bij Bethesda zelf. Namen als Vault Boy en Fallout Boy gonsden rond, maar Pip-Boy was het in ieder geval niet volgens Leonard Boyarsky, de bedenker van Vault Boy. Helaas gooiden de ontwikkelaars van Fallout Tactics weer wat roet in het eten door Vault Boy en Pip-Boy met elkaar te verwarren, waardoor het zelfs verkeerd in de Fallout Bible kwam te staan. Ach ja, vergissen is menselijk zeggen we maar. Gedurende de ontwikkeling van Fallout 3 werd het verlossende woord gesproken en werd onze breedlachende duimenman weer netjes Vault Boy genoemd, ook al staat hij nog steeds getrademarkt als Pip-Boy.

vault-boy-2

Intussen maakt het eigenlijk allemaal ook niet meer uit hoe je hem noemt. Noem de naam Fallout, knipoog naar iemand en steek je duim in de lucht en iedereen snapt de referentie wel. Wat misschien wel leuk is om te weten is dat de karakteristieke thumbs up een heel andere betekenis heeft dan men altijd heeft gedacht. Waar je zou denken dat hij het altijd allemaal maar prima in orde vindt, heeft het een praktisch nut. Verhalen gaan namelijk rond dat, wanneer je aan de horizon een dikke paddenstoelplof zag opdoemen, je aan het formaat ervan kon zien of je buiten de blast radius stond. De check was als volgt: strek je arm, steek je duim op en kijk er met één oog naar. Verdween de paddenstoelwolk geheel achter je duim, dan was je veilig. Was de wolk groter dan je duim, dan kon je maar beter een schuilkelder gaan opzoeken. En die glimlach? Knipoog maar eens zonder een glimlach te creëren. Hoe het ook zij, het geeft hem een gezellige uitstraling… al weet ik niet of dat de juiste woordkeuze is.

Tot slot rest mij de officiële taak om Vault Boy welkom te heten in de League of Extraordinary Characters, dus bij deze. Hopelijk kan hij het een beetje vinden met de rest en weet hij zich netjes te gedragen. De geschiedenis heeft uitgewezen dat hij, ongeacht zijn jolige overkomen, behoorlijk wat trammelant met zich mee lijkt te brengen. Dus gedraag je Vault Boy, het is hier geen Vault hè? Kun je wel ja blijven knikken… o wacht, ik zit tegen een bobblehead te praten…