League of Extraordinary Characters – Scorpion

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
League of Extraordinary Characters – Scorpion

Met de release van Mortal Kombat X nog vers in ons kielzog is het bepalen van het volgende  character in de lijst van Extraordinary Characters niet een heel moeilijke. Je hoeft niet eens een kenner van de Mortal Kombat-serie te zijn om deze ultieme anti-held te kennen. Het enige wat ik hoef te zeggen is “Get over here!” en jij weet wel wie ik bedoel. Inderdaad, ik heb het over Scorpion. Ongeacht of je iedere Mortal Kombat hebt gespeeld of slechts een keer een potje op een arcadekast (je weet wel, zo’n kast die populair was voor de consoles) hebt gespeeld, Scorpion ken je gewoon. Maar wie is Scorpion precies? “Get over here” en lees vooral verder!

Good guy gone bad

Scorpion, die eigenlijk Hanzo Hasashi heet, is een herrezen ninja die al sinds de eerste Mortal Kombat-game van de partij is. Door absolute beginners ook wel de ‘gele sub zero’ genoemd, is Scorpion door zijn nimmer aflatende inzet een boegbeeld voor de franchise geworden. Deze status deelt hij overigens met Sub Zero en Raiden, die ook zomaar in ons lijstje hadden kunnen belanden. De eer gaat alleen naar Scorpion. Heeft ‘ie wel verdiend.

scorpionspear

Om te beginnen is Scorpion niet altijd de ‘bad motherf#cker’ geweest die we kennen; nobody is born evil. Ooit was Scorpion best een toffe gast wiens vader een lid van de Shirai Ryu-clan was. Pa was het er niet zo mee eens dat zijn nazaat in zijn voetsporen zou treden, dus die verbood hem om zich aan te sluiten bij de clan. Maar ja…natuurlijk luistert hij niet naar zijn vader en meldt hij zich toch aan. Hé, als je een vrouw en kind hebt, moet je wel brood op de plank brengen en de Shirai Ryu heeft een goede CAO.

Nu weet je wel hoe dat gaat met clans, daar heb je rivalen in. Zo ook bij de Shirai Ryu. De clan heeft het behoorlijk aan de stok met een andere clan genaamd de Lin Kuei, aangevoerd door Sub Zero. Helaas voor Hanzo bleek die clan toch net even wat sterker te zijn, gezien de Lin Kuei de Shirai Ryu totaal in de pan hakt, als mede Hanzo en zijn gezin. Maar Hanzo’s dood betekent niet het einde, gezien Quan Chi hem tot ‘leven’ wekt en hem transformeert tot het helse gespuis dat Scorpion heet. Scorpion heeft maar een doel: wraak nemen op hen die zijn clan en gezin de dood in jaagde.

mortal-kombat-scorpion-vs-sub-zero_122677

Laat hij die kans nou net krijgen tijdens een gezellig toernooi genaamd Mortal Kombat, georganiseerd door de host Shang Tsung. Raiden, de dondergod, waarschuwt Scorpion dat het doden van zijn aartsrivaal gevolgen heeft en belooft dat hij een goed woordje zal doen bij de Elder Gods om de clan en zijn gezin weer tot leven te laten wekken, mits hij Sub Zero spaart, maar Scorpions handen jeuken. Scorpion wint het gevecht met Sub Zero, rukt zijn ruggengraat uit zijn lijf en claimt de overwinning als een baas. Helaas heeft Sub Zero een broertje, die dat niet bepaald tolereert. Een nieuwe Sub Zero rijst en de vete houdt aan…

Knappe gozer, die Scorpion!

Ondanks het feit dat Scorpion al jaren mee lijkt te gaan, heeft Scorpion altijd een herkenbaar uiterlijk gehad. De kledingkast van Scorpion zal naar alle waarschijnlijkheid alleen uit ropedarts, speren en kleding in de kleuren zwart en geel bestaan, al heeft zijn garderobe in de loop der jaren natuurlijk wel een overhaul gekregen.

hanzohasashi

Pas vanaf Mortal Kombat 4 begint er echt wat te veranderen aan zijn kleding. ‘De Sub Zero in het geel’ begint wat meer skeletvormen te krijgen, vooral in zijn masker. Dat past overigens goed bij hem, gezien onder zijn masker niet veel meer huist dan een schedel. Met het masker op lijkt hij nog het meest op een mens, zij het wel dat de vrouwtjes niet bepaald op zijn ogen zullen vallen; die zijn namelijk spierwit. Met dit uiterlijk heeft Scorpion het al jaren moeten doen, tot nu. NetherRealm Studios besloot in Mortal Kombat X te laten zien dat Scorpion toch best een hunk kan zijn door de speler weer kennis te laten maken met Hanzo, compleet met normale ogen en een goatee. Knappe gozer hoor!

TOASTY!

Dat niet alleen fans Scorpion een warm hart (no pun intended) toedragen maar ook de ontwikkelaar zelf, dat blijkt wel uit de extraatjes die Scorpion met zich meebrengt. Buiten de wereldberoemde catchphrase “Get over here”, die overigens door hoge pief Ed Boon zelf is ingesproken, staat Scorpion ook bekend om zijn Toasty Fatality. Voor een ieder die deze niet kent: gedurende deze fatality ontdoet Scorpion zich van zijn masker om zo met zijn brandende schedel de tegenstander in lichterlaaie te zetten, begeleid door Dan Forden die op z’n joligst TOASTY! roept. Ach…wat doe ik moeilijk! Klik anders even op de playknop in het venstertje hieronder.

Zo, dat hebben we weer gehad. Ik zou natuurlijk oneindig lang door kunnen gaan over Scorpion en al zijn fratsen, maar dan heb je kans dat de volgende Mortal Kombat alweer uit is tegen de tijd dat je klaar bent met lezen. Laten we dat maar niet doen, hè? Laten we maar gewoon afsluiten met een welgemeend: Welkom bij de League Hanzo!