League of Extraordinary Characters – Nathan Drake

League of Extraordinary Characters – Nathan Drake

Nathan Drake, welke PlayStation-fanboy kent hem nou niet? Je weet wel, die man met het perfecte haar, strakke kaaklijn en zingy one-liner in iedere situatie, zij het gepast of ongepast. Je kunt het je zo gek niet bedenken of Nate (zoals ik hem mag noemen, we hebben vroeger geflippood) heeft het meegemaakt. Toch schuilt er meer achter dat knappe koppie van d’n Nate dan je denkt. Sterker nog, onze schattenjager heeft zelf ook een interessante geschiedenis. Tijd om eens in de achtergrond van Drakie te duiken. Wees gewaarschuwd, dit kan spoilers bevatten wanneer je Uncharted 4 nog niet (uit)gespeeld hebt.

Wist je bijvoorbeeld wat de deal was met Nathan Drake toen hij nog maar een draakje was? Mensen die Uncharted 3 hebben gespeeld hebben al eens kennis mogen maken met de puberende Nathan, die toen al voor de nodige problemen zorgde. Nathan Drake heet namelijk niet eens Drake (SHOCKER!), maar Morgan, en is de zoon van historicus Cassandra Morgan en een onbekende vader. Samen met zijn vijf jaar oudere broer Samuel komt hij na de zelfmoord van zijn moeder in een weeshuis terecht, Saint Francis Boys’ Home geheten. Daar wordt de bakermat gelegd van Nathans kennis in de Latijnse taal, die er door de nonnen in wordt gehamerd.

Pixel Vault 
 Uncharted 4

Nathan is niet bepaald een voorbeeldige jongen in de ogen van de nonnen, maar Samuel is helemaal het rechte pad bijster. Nadat Samuel door zijn criminele gedrag uit het weeshuis wordt getrapt, blijft Nathan over, die de voorliefde voor geschiedenis van zijn moeder heeft geërfd. Het duurt dan ook niet lang voor Sam hem op een avond weet over te halen om te ontsnappen uit het weeshuis, in te breken in een landhuis en op zoek te gaan naar de dagboeken van hun moeder om zo te leren over de schat van Henry Avery en haar fascinatie voor Sir Francis Drake.

Helaas gaat deze inbraak niet zoals de jongens planden. De vrouw die ze betrapt bezwijkt aan hartfalen en de jongens moeten vluchten voor de politie, die daarna op zoek is naar de heren Morgan. Het is op dat moment dat ze zichzelf de achternaam Drake toe-eigenen, verwijzend naar Sir Francis Drake die volgens de geschiedenisboeken geen nazaat had, iets waar hun moeder nooit in heeft geloofd. Dit vormde het begin van Nathans avonturen, zoals we in de eerste Uncharted-game hebben gezien. Na een eerste poging om de schat van Henry Avery te ontdekken, raken Nate en Sam elkaar uit het oog, waarna Nathans eerste eigen ontdekking de doodskist van Sir Francis Drake wordt, die hem uiteindelijk naar diverse in stripboeken besproken schatten, The Golden Abyss en later naar El Dorado, de Stad van Goud, leidt.

uncharted-nathan-drake-el-dorado

Gedurende zijn zoektocht naar El Dorado leert Nathan Elena Fischer kennen, een journaliste die zich er door Nathan in laat lullen om zijn expeditie te bekostigen in ruil voor de kist van Francis Drake. Uiteraard trapt ze er met beide benen in en wordt ze lekker meegesleept in de diverse shoot-outs die Nathan te verwerken krijgt. Men zegt wel eens dat spanning de beste relaties weet te smeden en in het geval van Nathan en Elena blijkt het ook nog eens te kloppen. De twee blijven elkaar namelijk opzoeken, wat blijkt in Uncharted 2: Among Thieves.

In de zoektocht naar Shambala en de Cintamani Stone, een relikwie dat de bezitter ervan onschendbaar zou maken, treffen de twee elkaar namelijk weer. Uiteraard is Nathan niet allen op zoek naar het relikwie (het zal ook eens niet) en de nodige tegenstand wordt geboden. De ene na de andere persoon in Nathans leven komt in gevaar en als de held die hij is, laat Nathan niemand achter, gewond of niet. Achteraf blijkt dat de Cintamani Stone geen steen is, maar het gedroogde hars van de Tree of Life, wat lekker van pas komt gezien niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf komt. Eenmaal bedaard van de commotie durft Nathan eindelijk tegen Elena te zeggen dat ‘ie haar wel tof vindt. Zoenuh zoenuh… maar wel trouwen naderhand natuurlijk.

Uncharted_2__Among_Thieves

Helemaal zonder problemen is hun huwelijk alleen niet, vooral wanneer het avontuur van Uncharted 3: Drake’s Deception begint. Nathan heeft wind gekregen van de ontdekking van Sir Francis Drake die door de koningin op pad werd gestuurd naar een stad ‘van onmetelijke waarde’. Als de avonturier die hij is laat hij huis en haard achter om achter die schat aan te gaan, ook al heeft hij op dat moment nog niet door dat hij er zijn huwelijk mee op losse schroeven zet. Het avontuur brengt Nate naar Syrië, Yemen en uiteindelijk de woestijn van Rub’ al Khali.

Het is uiteraard pas na tig gevechten en bijna dood ervaringen en een slokkie wazig water dat Nathan ontdekt waar Francis Drake op was gestuit: Solomon’s Vessel of Brass. Het water dat Nathan dronk was daar namelijk aardig door besmet en huisvestte de kracht van de Djinns, die in vroegere tijden door Solomon verbannen werden. Francis Drake wist al vrij vlug dat hij hier maar beter zijn tengels vanaf kon houden en fabriceerde een smeuïg verhaaltje voor de koningin. Nathan Drake beseft dat later zelf ook en weet dat de verhalen van Sir Francis een farce waren om de hele boel te verhullen. Hij is er geen rijke man in geld van geworden, maar wel een rijke man in de liefde. Nathan kiest namelijk toch liever voor z’n chickie. Eind goed al goed.

uncharted 3

En dat was het zo’n beetje, tot aan het avontuur waar hij zich nu weer in stort toe. Oké, ik moet toegeven dat ik al een heeeeeel klein beetje heb gespoild over A Thief’s End, maar de rest ga ik niet uit de doeken doen. Doe zelf ook maar eens wat research en speel die game. Oh ja Nate, welkom bij The League. Wanneer gaan we weer flippoën?