League of Extraordinary Characters – Master Chief

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
League of Extraordinary Characters – Master Chief

Met een ruime twee meter en een goede 400 kilo inclusief pak is het niet vreemd dat wij naar hem kijken om de mensheid te beschermen van ruimte-tuig als de Covenant en de Forerunners. We hebben het natuurlijk over Master Chief: soldaat, held en, als je verschillende dyslectici moet geloven, een ontzettend goede kok. Maar wie is Master Chief nou eigenlijk?

Om heel eerlijk te zijn, weet eigenlijk niemand echt wie Master Chief is. Hij is geboren in het jaar 2511 als John, al is zijn achternaam onbekend, spendeerde de eerste jaren van zijn jeugd op de kolonie-planeet Eridanus II, maar werd in 2517 ontvoerd door het leger en vervangen door een kloon. Net als tientallen anderen ondergaat hij rigoreuze training in het Spartan-II programma. Het programma is echter niet zonder gevaar: uiteindelijk blijven er 33 kinderen over, waarvan John er één is. Vanaf dat moment kennen we hem echter onder een iets andere naam: John-117.

MasterChief_001

Ruim 30 jaar later komt de Chief voor het eerst echt in de problemen tijdens de val van Reach, dezelfde planeet waar de Chief zijn originele training volgde. Toch zag dat stukje aarde er een stuk beter uit tijdens de training dan gedurende de periode dat de Covenant ineens op de stoep stond. Terwijl een select groepje Spartans proberen de planeet te verdedigen, weet Master Chief maar net te ontsnappen met het schip Pillar of Autumn. De Spartans die op Reach achterbleven, waren echter niet heel succesvol, zoals we allemaal konden ondervinden in Halo: Reach.

Het moment dat je zelf echter achter de knoppen komt in Halo: Combat Evolved merk je pas wat voor een soldaat Master Chief daadwerkelijk is. Er is vrij letterlijk een raketwerper voor nodig om de beste man te stoppen en dat zegt toch heel wat, als andere soldaten na twee of drie kogels door de lucht vliegen. Door zijn jarenlange training is de Chief bijna onuitputtelijk en beschikt hij over razendsnelle reflexen.

MasterChief_002

Maar het zijn niet alleen de razendsnelle reflexen van de Chief waardoor de Covenant hem ook wel The Demon noemt. Master Chief draagt immers op bijna ieder moment een pak van ruim 300 kilo dat hem moet beschermen van vijandelijk vuur. Essentieel onderdeel daarvan is natuurlijk het schild, dat een groot gedeelte van de kogels voor je zal tegenhouden. Daarnaast bevat het pak ruimte voor zo’n 600 kogels, acht granaten, een raketwerper en een enorm jachtgeweer.

Om de hele boel te beschermen en het plaatje compleet te maken, heeft John-117 nagenoeg altijd een helm op zijn hoofd, waarmee niet alleen het plaatje, maar ook het mysterie rondom Master Chief compleet is. We hebben namelijk nog nooit het gezicht van de soldaat in kwestie gezien. In geen enkele game, commercial of film hebben we het gezicht voorbij zien komen, waardoor het nog altijd de vraag is hoe de Master Chief er nou daadwerkelijk uitziet. In plaats daarvan kennen we enkel de groene helm met het oranje-kleurige vizier.

MasterChief_003

Maar een Master Chief is nooit alleen. Wanneer je namelijk Master Chief zegt, hoor je namelijk ook meteen Cortana tegen je aanpraten. De vrouwelijke AI die Master Chief op ieder moment van informatie voorziet op het slagveld, maar ook de geestelijke gesteldheid van de soldaat in de gaten houdt. Toch roepen we wel heel hard dat een Master Chief nooit alleen is, maar na het spelen van Halo 4 weten we dat zo net nog niet. Het laatste wat we immers van Cortana zagen, waren bits die met de horizon verdwenen.

Hoe dat dus precies zal aflopen, weten we pas aan het einde van de maand, als Halo 5: Guardians dan eindelijk in de winkel ligt. Reken er echter maar niet op dat we het gezicht van de Chief zullen zien. Mijn vermoeden is dat we die verrassing pas zullen zien in de laatste momenten van Halo 6, als dat de laatste game is… Met de plannen van Microsoft weet je het natuurlijk nooit.

MasterChief_004