Langst staande gamerecord ongeldig verklaard na 35 jaar

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Langst staande gamerecord ongeldig verklaard na 35 jaar

Na 35 jaar heeft heeft Twin Galaxies bekendgemaakt dat een van de oudste gaming records ongeldig is verklaard. Het bedrijf dat de records bijhoudt en deze onder andere aanlevert aan Guinness World Records heeft speler Todd Rogers zijn record afgenomen en hem voor het leven verbannen.

Een van de oudste records op het gebied van videogames dat nog altijd stond was op naam van Todd Rogers in Dragster, daterend uit 1982. Na maanden van onderzoek is echter geconcludeerd dat de geregistreerde tijd niet kon worden behaald zonder gebruik te maken van cheats. Dus is Twin Galaxies tot de volgende conclusie gekomen:

Based on the complete body of evidence presented in this official dispute thread, Twin Galaxies administrative staff has unanimously decided to remove all of Todd Rogers’ scores as well as ban him from participating in our competitive leaderboards.

De discussie rondom het record van Rogers loopt al langer. Zijn tijd van 5,51 seconden werd in 1982 ingezonden naar Activisions toenmalig fan nieuwsbrief en werd door Acitivision zelf op papier gezet. Dat record werd sindsdien nooit meer verbroken, waardoor het in 2017 werd erkend als het langs staande record in videogames.

Er werd echter nooit bewijs geleverd voor het record, waardoor er twijfels ontstonden over de echtheid. Toen Twin Galaxies in juli 2017 de mogelijkheid om records te betwisten opende, was het record van Rogers een van de eerste die veel twijfel opriep. Honderden pagina’s en duizenden reacties verder zijn verschillende experts rondom de game tot de conclusie gekomen dat het record nooit op officiële wijze kan zijn gevestigd. Volgens het uitgebreide onderzoek is het in de game letterlijk niet mogelijk om de geclaimde tijd van Rogers te behalen. Resultaat: Rogers is zijn record kwijt, maakt nooit meer kans op nieuwe records bij Twin Galaxies en het bedrijf gaat zijn criteria op de schop nemen:

We cannot change Activision’s acknowledgement of this score but we have an overall responsibility for gaming achievements and can no longer accept their historical records as the sole justification for scores set at the time. We were not there, can not find any of the evidentiary materials they used at the time to confirm the score, and could not find anyone who would on-the-record testify that they directly saw the evidence that was presented to Activision.