Laat dat schaap maar over de dam gaan
Nintendo is de eerste consolefabrikant die haar nieuwe thuisproduct heeft getoond. En hoewel we nog geen duidelijke systeemspecificaties van de Wii U-hardware hebben gekregen, is al wel duidelijk wat we van het apparaatje kunnen verwachten. Sony en Microsoft, de ‘concurrenten’, kijken hoe het Japanse concern dit product aan de man probeert te brengen, zonder daarbij zelf in actie te komen. Volkomen terecht.
Waar vroeger direct werd ingespeeld op de apparatuur van de andere fabrikant, is er nu een verandering in de markt te zien. De tijd waarin concurrenten elkaar in de nek hijgden met releasedata en hardware-specificaties lijkt definitief voorbij. Nintendo heeft daarin een grote rol gespeeld. Die is zijn eigen weg gegaan en kwam de vorige generatie op de proppen met een systeem dat totaal buiten de boot valt. Het was geen sterk apparaat en hij werd op een moment uitgebracht dat Nintendo (kennelijk) goed uitkwam. Innovatie was het toverwoord.
Sony en Microsoft kunnen de concurrentiestrijd opvoeren met hun technologische hoogstandjes. Zij kunnen de consoles voor de core gamers maken, met een aantal uitbreidingen voor de ‘casual gamer’ (zoals de Kinect voor de Xbox 360). Ze hebben al geconcludeerd dat Nintendo geen directe concurrent meer is. De release van de Wii U heeft geen invloed op de ontwikkeling van de nieuwe Xbox of PlayStation. De Wii kon nog met enigszins kopieergedrag als concurrent worden gezien, maar afkijken van de Wii U zal in de richting van plagiaat komen.
Of Sony en Microsoft via een zijweg van de technologiesnelweg naar de innovatiesnelweg van Nintendo gaan, is nog maar de vraag. Enerzijds is dat fantastisch, hoe vernieuwender de gameplay, hoe beter. Anderzijds zou dat de markt opsplitsen en gaat de gehele concurrentiepositie verloren. Wat Sony en Microsoft nu doen, namelijk afwachten, is misschien zo gek nog niet. Laat dat schaap maar over de dam gaan, kijken hoe hij het ervan afbrengt.