Kunnen we straks écht gamen op smartphones met Google Stadia?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Kunnen we straks écht gamen op smartphones met Google Stadia?

Dit artikel is in samenwerking met T-Mobile tot stand gekomen. Wil je meer weten over advertorials en samenwerking met derden? Klik dan hier.

Google gaat zich mengen in de game-industrie met een geheel eigen gameplatform. Stadia moet ervoor gaan zorgen dat we straks overal alle games kunnen spelen en in theorie dus ook op onze smartphone in de trein. Maar is dat realistisch?

Volgens Google moet je straks op bijna elk apparaat je games kunnen spelen via Google Stadia. Nu kun je al aardig gamen op sommige smartphones. Een vlaggenschip als de de Samsung Galaxy S10 heeft genoeg in huis om games als Fortnite of The Elder Scrolls: Blades te draaien. Maar zodra je meer dan dat wil, loop je vast.

Dat heeft niet zozeer te maken met de Samsung Galaxy S10. De smartphone heeft met een 2,8 Ghz processor en 12 GB werkgeheugen de specificaties van een aardige pc van een paar jaar geleden. Alleen om games als Assassin’s Creed te kunnen draaien heb je meer nodig.

Dit is waar Google Stadia om de hoek komt kijken als aanvulling op je top smartphone, want daarmee heb je de hardware van de telefoon helemaal niet nodig om games als Assassin’s Creed Odyssey te spelen. Dan heb je alleen nog baat bij een lekker groot scherm.

Google Stadia rekent het voor je uit

De servers van Google zorgen namelijk voor de rekenkracht en het enige wat je als gebruiker op orde moet hebben is een stabiele internetverbinding. Google claimt dat dit met een verbinding van 30 Mbps mogelijk is in 4K. Als we er even vanuit gaan dat dit klopt, dan moet het in Nederland inderdaad geen probleem zijn om in 4K op elke gewenste plek te spelen via Stadia.

In Nederland ligt de gemiddelde 4G-verbinding namelijk op 40 Mbps, wat meer dan voldoende moet zijn als de claims van Google kloppen. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je onbeperkt data hebt. Het streamen van series van Netflix kost namelijk al de nodige data en wanneer je een game in 4K gaat streamen, zal dit ook snel in de gigabytes lopen.

Wachten op 5G en de kunsten van Google

Onbeperkt kunnen streamen is op dit moment niet haalbaar, want zelfs de huidige onbeperkte abonnementen hebben noodzakelijke limieten. Het 4G-netwerk is niet ingesteld om iedereen maar lukraak te laten streamen op dit moment en dat zal ook Stadia belemmeren.

Nu zal in veel gevallen 1080p voldoende zijn om te gamen op een mobiel apparaat en dan zitten er wel snel een paar gamesessies in de trein in per maand. Voordat Stadia echt interessant wordt onderweg op je smartphone zullen we moeten wachten tot het nieuwe 5G-netwerk de datalimieten gaat openbreken en vrijer internet mogelijk maakt. Tot die tijd wil je met je mobiele telefoon toch gauw weer op een wifi-netwerk zitten om via Stadia te gamen.