Koreaans StarCraft 2-team deed aan matchfixing

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Koreaans StarCraft 2-team deed aan matchfixing

Een aantal professionele StarCraft 2-spelers en hun coach zijn in Zuid-Korea gearresteerd vanwege matchfixing. Alle gearresteerde personen worden onderzocht, maar hebben intussen wel een levenslange ban gekregen op de game.

eSports is big business in Zuid-Korea; niet alleen kunnen spelers en teams grote geldbedragen winnen, het gokken op grote wedstrijden kent ook een grote achterban. Vanwege de grote bedragen die hiermee gemoeid zijn, ligt matchfixing, het opzettelijk verliezen of manipuleren van een wedstrijd in ruil voor geld, altijd op de loer. Een team uit Zuid-Korea en hun coach zijn hieraan schuldig bevonden en zijn daarom gearresteerd, waaronder speler YoDa. Zij zouden tussen januari en juni van dit jaar expres wedstrijden verloren hebben. Wat hun straf zal worden, is niet bekend, al weten we wel dat ze StarCraft 2 in ieder geval nooit meer (op professioneel niveau) mogen spelen. De bond heeft alle betrokkenen bij het schandaal van de game verbannen. KeSPA, de Koreaanse eSport bond heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en zegt samen te werken met justitie.

“Sinds 2010 heeft de bond samen met de rest van de industrie gewerkt tegen het illegale gokken dat de fundering van eSports lijkt te bedreigen. We betreuren het feit dat het weer heeft plaatsgevonden en we bieden onze verontschuldigingen aan de spelers die zoveel van deze sporten houden. We zullen doorgaan met het bestrijden van deze illegale vorm van gokken waarin we een zero-tolerance beleid voeren zodat de cultuur van eSports gezond blijft.”