Kopieerbeveiliging pc-versie Resident Evil houdt slechts één week stand

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Kopieerbeveiliging pc-versie Resident Evil houdt slechts één week stand

Het heeft het Italiaanse collectief CPY slechts een kleine week gekost om de kopieerbeveiliging van Resident Evil 7: Biohazard te kraken. De Denuvo-DRM was niet opgewassen tegen de kundige groep en werd in recordtijd om zeep geholpen.

Het nieuwtje verscheen op één van de fora van Reddit, waar zelfs wordt beweerd dat CPY de klus al binnen 2 tot 3 dagen wist te klaren. Een slechte zaak voor ontwikkelaars en uitgevers wereldwijd en al helemaal voor hen die gebruik maken van deze DRM. Welke methode men heeft gebruikt is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat er meer berichten opduiken over het kraken van andere titels met dezelfde beveiliging. Of Capcom aanpassingen zal maken in het geval van Resident Evil 7: Biohazard is nog de vraag. Ook Denuvo heeft nog niet officieel op het nieuws gereageerd.

In augustus vorig jaar doken de eerste berichten over het omzeilen van Denovo’s systeem op, nadat het in de maanden sinds de introductie erg succesvol was. Zelfs nadat de beveiliging voor het eerst werd gekraakt kostte het crackers vaak toch nog enkele maanden voordat dit bij andere andere titels ook lukte. Vanaf dat moment besloten verschillende uitgevers het systeem van Denuvo niet meer te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Bethesda en Crytek, die deze manier van werken al bij DOOM en The Climb toepasten.

Het gebruik van DRM is niet populair bij gamers, maar vaak een noodzakelijk kwaad. Het is de zoveelste poging van ontwikkelaars om piraterij tegen te gaan. Vooral gamers die hun game(s) legaal hebben verkregen balen van de beveiliging. Wanneer er een aanpassing in de hardware van de pc wordt gemaakt moet elke Denuvo-game opnieuw worden geactiveerd, en ook het gebruik van mods in combinatie met de beveiliging zorgt regelmatig voor veel frustratie.