Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX

archief
Jordy Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX

We beginnen door een stukje terug de tijd in te gaan, namelijk 15 jaar. In 2002 kwam het eerste deel van Kingdom Hearts, exclusief voor de PlayStation 2 uit. Ook was dit het begin van een langdurige samenwerking tussen Square Enix en Disney, waarvan later zou blijken dat die zeer goed in smaak valt bij de mensen. Als je de samenwerking tussen deze studio’s in je achterhoofd houdt, is het niet raar dat je veel personages uit Final Fantasy en Disney terugziet. Als fan van beide series was het destijds dan ook een droom die uitkwam op het moment dat ik hoorde dat Square Enix en Disney samen een game hadden gemaakt. Kingdom Hearts was een pareltje en deel 2, die enkele jaren daarna volgde, was dat eveneens.  

In een notendop

Tijdens deze samenwerking maken we kennis met Sora die uitverkoren blijkt te zijn om het speciale wapen, de keyblade, bij zich te dragen. Gedurende zijn missie om de gevaarlijke Heartless ten val te brengen, maakt hij kennis met Donald en Goofy als compagnons en samen trekken zij naar allerlei werelden die we kennen uit de Disney-films. Wat volgt is een groot avontuur met RPG-elementen en daarnaast vooral ontzettend veel geknok. Je zult namelijk hard moeten vechten om alle vijanden een kopje kleiner te maken. Je loopt in principe van ruimte naar ruimte waar je ondertussen in realtime tegen de vijanden vecht. Aan het einde van de wereld kom je veelal een eindbaas tegen die soms de nodige frustraties kan opwekken.

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX 3 
 Pixel Vault

Fast forward naar 2013: Square Enix brengt Kingdom Hearts 1.5 ReMIX uit voor de PlayStation 3. Deze ReMIX bevat een collectie die bestaat uit Kingdom Hearts 1, Kingdom Hearts RE: Chain of Memories en een cinematische remake van Kingdom Hearts 358/2 Days. Misschien vraag je jezelf af wat nou precies een cinematische remake is. Kingdom Hearts 358/2 Days kwam origineel uit voor de Nintendo DS. In plaats van deze te porten en helemaal te remasteren voor de PlayStation heeft Square Enix ervoor gekozen om de cutscenes van het spel aan te vullen met extra cutscenes en dit te combineren tot een lange film in plaats van een game. Om deze collectie up-to-date te maken voor de destijds huidige generatie werd de versie opgepoetst naar HD-beeld en ontving de game aanvullende trophy support.

Vervolgens kunnen we weer een jaar vooruitspoelen, want in 2014 kwam er opnieuw een ReMIX aan, ditmaal de Kingdom Hearts 2.5 ReMIX. Deze versie bestaat uit een collectie Kingdom Hearts II, Kingdom Hearts: Birth by Sleep en Kingdom Hearts Re:Coded. De laatstgenoemde is vergelijkbaar met 358/2 Days, dit is namelijk ook weer een cinematische remake. Deze game kreeg dezelfde ondersteuning en behandeling als Kingdom Hearts 1.5 ReMIX. Nu zitten we natuurlijk in het jaar 2017 en Square Enix besloot beide varianten samen te voegen op één schijf en ze uit te brengen voor de PlayStation 4.

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX 2 
 Pixel Vault

Wat is er anders…

Nou valt het misschien op dat er nog vrij weinig is gezegd over Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX in deze review. Dat komt omdat er eigenlijk vrij weinig over te zeggen valt. Bij deze collectie is er weer grafisch aan gesleuteld om het er toch net even wat strakker uit te laten zien. En als je in het bezit bent van een PlayStation 4 Pro is het mogelijk om de game op 4K te spelen. Maar verder is deze vrijwel hetzelfde gebleven ten opzichte van de vorige versie.

De enige echte grote verandering van deze collectie ten opzichte van die van de PlayStation 3, is dat deze volledig op 60fps draait. Dat  zorgt ervoor dat de game net even wat vlotter en soepeler loopt. Daarnaast waren de laadtijden op de Playstation 3 zo lang, dat je bijna een kop koffie kon gaan zetten in de tussentijd. Dit is bij de PlayStation 4 versie flink wat verbeterd, het wachten is ingekort en jij kan lekker door spelen. Dit is met name handig als je een verzamelaar bent die alle collectables wil verzamelen. Dan ben je genoodzaakt vaker terug te gaan naar levels die je al eerder hebt bezocht.

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX 4 
 Pixel Vault

Richting de toekomst

Hoewel er dus maar vrij weinig veranderd is, is de keuze om deze ReMIX nu uit de brengen absoluut geen rare keuze van de uitgever. Door de uitgave van Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX en Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue staat Square Enix niks meer in de weg om Kingdom Hearts III uit te brengen. Op deze manier bieden zij namelijk opnieuw de kans aan spelers om de oude games alsnog op te pakken en hen klaar te stomen voor het aankomende nieuwe deel. Wanneer deze zou komen is tot op heden nog de grote vraag. Als je een enkele screenshot niet meerekent, stamt het laatste nieuws rondom het derde deel alweer uit 2015, dus misschien dat er dit jaar tijdens de E3 meer over de game wordt opgehelderd.

Op zich is deze collectie een zeer wenselijke voor de mensen die de games nog nooit gespeeld hebben. Het biedt een geweldige ervaring en de games zijn qua gameplay en speelduur absoluut je geld waard. Helaas is het erg jammer dat Square Enix er niet voor gekozen heeft extra content toe te voegen aan deze ReMIX, waardoor deze vrij weinig toegevoegde waarde heeft voor de fans die de eerdere delen nog in de kast hebben liggen.