Kingdom Hearts 3

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Kingdom Hearts 3

Kingdom Hearts 3 is een van de mythische games in de industrie. Samen met bijvoorbeeld Half-Life 3 en Final Fantasy VII (komt de remake nu wel? Niet? Toch wel?!) dachten veel spelers dat de game er nooit meer ging komen. Gelukkig liet Square Enix het daar echter niet bij en kunnen wij begin volgend jaar hopelijk de nieuwste game van de Kingdom Hearts-franchise onder handen nemen.

Hoewel game nieuws rondom een vervolg op Kingdom Hearts 2 al in 2006 de ronde deed, is de game officieel pas aangekondigd tijdens E3 2013. Toentertijd was directeur Tetsuya Nomura ook bezig met Final Fantasy XV (toen nog Final Fantasy Versus XIII), dat de prioriteit kreeg. In 2014 stapte hij echter over naar andere projecten, waaronder Kingdom Hearts 3, waarna het echte werk begon.

De bouwstenen van Kingdom Hearts: werelden

Een van de belangrijkste onderdelen van de franchise is de grote hoeveelheid Disney-gerelateerde werelden waar de games zich afspelen. Tot op de dag van vandaag hebben veel klassieke werken van Disney, zoals Alice in Wonderland en De Kleine Zeemeermin, al een rol gespeeld. Met elke nieuwe game die uitkomt, zijn de werelden een van de dingen waar fans naar uitkijken.

Kingdom Hearts 3 
 Pixel Vault

Een aantal oudere, maar nog steeds populaire, films maken voor het eerst hun opwachting in Kingdom Hearts 3. Zo is het al bekend dat we op avontuur kunnen in de werelden van Toy Story en Monsters en Co. Ook nieuwere films gaan ons tegemoet komen. Tot nu toe weten we dat ook Big Hero 6, Rapunzel en Frozen onderdeel uitmaken van de game. Bovendien lijkt het erop dat er een nieuwe originele wereld op ons staat te wachten.

Naast alle nieuwe werelden bezoeken we ook verschillende bekende plekken. We mogen opnieuw aan de slag in de werelden van Pirates of the Caribbean en Hercules, maar ook Twilight Town, de Realm of Darkness en de toren van Yen Sid zijn weer speelbaar. Er zullen in Kingdom Hearts 3 echter geen Final Fantasy-werelden voorkomen.

De oorlog tegen de duisternis gaat door

Het verhaal van Kingdom Hearts baant zich een weg door deze werelden en is verwikkeld in de gebeurtenissen die vaak gebaseerd zijn op de films waaruit de werelden komen. Dit verhaal lijkt soms echter meer op een wankelende Jenga-toren waarbij de stenen kris kras op elkaar gelegd zijn, maar toch nog genoeg raakvlakken hebben om staande te blijven. Tot nu toe is er van alles gebeurd en bevat ongeveer elk personage in de game minstens één alternatieve versie, waardoor het soms nogal moeilijk is om alles uit elkaar te houden. Samenvattingen van Kingdom Hearts zijn dan ook indrukwekkende boekwerken.

Kingdom Hearts 3 
 Pixel Vault

Kingdom Hearts 3 pakt het verhaal op waar Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance ophield. Het trio bestaande uit Sora, Donald Duck en Goofy starten een zoektocht naar de zeven beschermers van het licht en de sleutel die harten terug kan halen. Achter de schermen gaan King Mickey en Riku eropuit om de vorige gebruiker van de Keyblade op te sporen.

Dit alles doen zij om Master Xehanort te stoppen. Als bedenker van het hele plan om een tweede Keyblade War te starten, is hij een van de grote slechteriken van de reeks. Het komt dan ook niet als een verrassing dat hij op meerdere manieren zal verschijnen in Kingdom Hearts 3. Zijn doel is om uiteindelijk de duisternis te controleren, wat een slechte zaak is voor onze helden en alle inwoners van de vele werelden.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Nog voordat er aan het verhaal of de werelden wordt gedacht, draait Kingdom Hearts om de gameplay. De gameplay moet steeds beter zijn dan in de voorgangers, steeds iets nieuws. De gameplay van Kingdom Hearts 3 bouwt daarom voort op die van Kingdom Hearts 2, met elementen van Dream Drop Distance.

Kingdom Hearts 3 
 Pixel Vault

Voor het eerst in de serie kunnen spelers met teams van vijf personages strijden in plaats van de gewoonlijke drie inclusief Sora zelf. Zoals altijd hebben deze teamleden allen hun eigen combinaties aan vaardigheden en uitrusting. Bovendien is Sora niet het enige personage dat spelers kunnen besturen. Wie het andere personage precies is, houdt Square Enix nog even geheim.

Andere nieuwe gameplay mechanics zijn de zogenaamde Attraction Flow en Athletic Flow. Het eerste is een speciale vorm van vechten waarbij de aanvallen gebaseerd zijn op attracties uit Disneyland. Zo kun je bijvoorbeeld een achtbaan oproepen die je tegenstanders schade toebrengt. Athletic Flow daarentegen is een vernieuwde versie van de Flowmotion die in Dream Drop Distance voorkwam. Hiermee kunnen spelers zich makkelijker door verschillende gebieden voortbewegen.

Opnieuw de ruimte in

Mechanics uit eerdere games die opnieuw geïmplementeerd worden in Kingdom Hearts 3 zijn Shotlocks, Links en Team-Ups. Square Enix introduceerde Shotlocks in de PlayStation Portable-prequel uit 2010 genaamd Kingdom Hearts Birth by Sleep. Hiermee verbruikt de hoofdpersoon focus om zich op één vijand te richten en een speciale aanval op de tegenstander los te laten.

Kingdom Hearts 3 
 Pixel Vault

Spelers hebben altijd al de mogelijkheid gehad om tijdens gevechten extra personages op te roepen. Ook in Kingdom Hearts 3 is dit een optie. De personages die gesommeerd worden, strijden tijdelijk aan Sora’s zijde met behulp van aanvallen die bijvoorbeeld sterker zijn dan normale acties of die magische krachten bevatten. Bij Team-Ups is het daarentegen zo dat de hoofdpersoon zijn krachten bundelt met die van andere personages. Op deze manier geef je je team eventjes een extra boost tegen je vijanden.

Een stukje gameplay waar langer wat vragen rondom bestonden, was de rol van de Gummi Ship in Kingdom Hearts 3. Hoewel het vaak een groot deel van de reeks vormde, was deze niet altijd aanwezig. Nomura heeft ondertussen bevestigd dat de Gummi Ship inderdaad terugkeert en dat de ruimte ontdekken losstaat van de gevechten. We moeten nog een paar maandjes wachten en dan kunnen we opnieuw de wereld redden, ditmaal met het trouwe Gummi Ship aan onze zijde.