Just Dance 2019

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Just Dance 2019

Zoals elk jaar dansen de vrolijke, gek geklede personages opnieuw op allerlei popsongs met kleurrijke afbeeldingen op de achtergrond. Tot niemands verbazing mogen we ook in 2018 weer aan de slag met de nieuwste Just Dance. Of Just Dance 2019 iets nieuws te bieden heeft ten opzichte van voorgaande games? Je leest het hier!

Je verwacht het haast niet, maar Pixel Vaults metalhead heeft ook buiten het headbangen om een zwak voor dansen. Just Dance is daarom niet alleen voor kinderen bedoeld, maar kan ook voor volwassenen best entertainend zijn. Een goede work-out kan het sowieso bieden. Daarom zet ik om de zoveel tijd mijn ego aan de kant en ga ik even lekker Just Dancen.

Back to the basics

In Just Dance draait het om het volgen van de danspassen die je op het scherm te zien krijgt. Daar danst een steeds verschillend aantal ‘coaches’ op een lied, met rechts onderin een globale maar vaak onbehulpzame aankondiging van welke bewegingen eraan komen. Het is de bedoeling dat je deze bewegingen nadoet, wat niet altijd even succesvol verloopt.

Just Dance 2019 
 Pixel Vault

De game registreert op verschillende manieren je handelen. Als je met bijvoorbeeld de Just Dance Controller App of een Joy-Con speelt, ziet de game voornamelijk de bewegingen van je handen. Met een camera is het dansen met je hele lichaam van belang, al heeft iedereen een andere mening over hoe goed of slecht de camera’s functioneren. Zelf speel ik Just Dance standaard met de app, wat ook weer voor de nodige ongelukjes zorgt, waarbij mijn telefoon aan de andere kant van de kamer belandt. Aan de hand van je bewegingen kun je verschillende scores behalen, van ‘OK’ tot aan ‘Perfect!’. Deze score wordt uiteindelijk vertaald naar sterren, waarbij je maximaal vijf sterren per lied kunt halen.

Waar Just Dance 2018 nog een storymode had, heeft Just Dance 2019 deze geschrapt. Aan de game verandert dit niet veel, omdat deze modus vorig jaar al erg overbodig aanvoelde. Wel kunnen dansers weer aan de slag met playlists gebaseerd op diverse thema’s. Just Dance 2019 onthoudt zelfs je voorkeuren en op basis daarvan kan de game gepersonaliseerde playlists opstellen. Op deze manier heb je in ieder geval de mogelijkheid om niet in een sleur terecht te komen, waar je steeds dezelfde liedjes kiest om op te dansen.

En zweten maar

Een terugkerend fenomeen in Just Dance 2019 is de Sweat Mode, die in de vorige game simpelweg de KCal Tracker genoemd werd. Met de normale modus speel je voor punten, terwijl de Sweat Mode bijhoudt hoeveel calorieën je per lied verbrandt. In combinatie met een intensieve playlist vervangt dit de sportmodi die oudere delen wel bevatten. Op deze manier heb je zelf meer controle over hoe je je ‘sportsessie’ wilt invullen, in tegenstelling tot een kant en klare sessie.

Just Dance 2019 
 Pixel Vault

Aan de ene kant is dit fijn, aangezien je een sportief tintje kunt geven aan een leuke bezigheid. Het voelt daarmee minder als een verplichting, zoals dat wel het geval kon zijn in andere Just Dance-games. Aan de andere kant voelt zo’n sessie daarom wel minder effectief. De game probeert hierbij te helpen door de liedjes een moeilijkheidsgraad te geven. Als je de Sweat Mode uit hebt staan, krijg je te zien hoe moeilijk de danspassen in een lied zijn. Met de Sweat Mode aan heeft de moeilijkheidsgraad daarentegen te maken met hoe intensief een lied is.

Het vervelende hieraan is dat deze beoordeling compleet arbitrair is en gewoon niet klopt. Als ik na een ‘intensief’ lied dertig calorieën verbrand heb, terwijl ik nog niet eens zweet en met een ‘makkelijk’ lied, waarna ik sta te hijgen als een paard, maar vijftien calorieën verbrand heb, vraag ik me af waar de cijfers op gebaseerd zijn. Just Dance 2019 is daarom leuk om iets meer beweging in je dagelijks leven te verschaffen, maar een professionele work-out biedt het waarschijnlijk niet.

Denk toch om de kinderen

Naast deze modi, heb je ook de Kids Mode. Dit is een afgebakend deel van de game die speciaal voor kinderen bedoeld is. Hier vind je voornamelijk kinderliedjes als Un Poco Loco van de film Coco of verkorte versies van liederen die in de normale mode voorkomen. De omgevingen in deze modus zijn meer op kinderen gericht, bijvoorbeeld met dinosaurussen in de achtergrond en de coaches zien er wat speelser uit. Ook zijn de danspassen een stuk simpeler.

Just Dance 2019 
 Pixel Vault

Naast de Kids Mode en de normale modus, kun je ook online je dance moves op de proef stellen op de World Dance Floor, waar honderden spelers samen dansen. Na elke dans krijgen zij de keuze uit twee nieuwe liedjes, waarbij het lied met de meeste stemmen als volgende opgezet wordt. Bij sommige rondes worden de spelers in twee groepen verdeeld en moeten ze tegen elkaar dansen. Daarna is er om de zoveel tijd een toernooi, waar de dansers drie liedjes moeten voltooien. Aan de hand van de scores daarvan wordt een wereldwijde winnaar verkozen.

Op zich bieden beide modi niets nieuws of interessants. Het is een leuke extra voor wie er behoefte aan heeft, doordat ze kinderen hebben of het leuk vinden om competitief te dansen. Uiteindelijk is een oefenruimte het enige wat de game echt mist op het gebied van modi. Waar soortgelijke games als Guitar Hero jarenlang de mogelijkheid hadden om op een lager tempo te oefenen, valt Just Dance hier standaard buiten. Hierdoor is het moeilijk om daadwerkelijk beter te worden.

Hoe meer zielen, hoe minder vreugd

Als je in je eentje speelt, doet de Just Dance Controller App het verrassend goed. De app lijkt minder moeite te hebben met het registreren van bewegingen dan bij Just Dance 2018 en je kunt de menu’s nu ook daadwerkelijk besturen door op je scherm te swipen. Wanneer je met z’n tweeën voor je beeldscherm gaat staan, lijkt dit echter al snel een ander verhaal te worden.

Just Dance 2019 
 Pixel Vault

Het kan natuurlijk zo zijn dat ik simpelweg niet tegen mijn verlies kan, maar ik had regelmatig het gevoel dat de app bewegingen vaker niet herkende. Vooral bij romantische duodansjes, waarbij mijn partner en ik precies dezelfde bewegingen maakten en deze bij haar wel gezien werden en bij mij niet, viel het op. Wat kan er nou verkeerd gaan bij het samen omhoog houden van je handen?

Daarna dansten we op een van mijn favoriete liedjes in de game, namelijk mijn guilty pleasure beter bekend als Ariana Grande met Side to Side. Normaal voltooi ik dit lied bijna perfect, maar deze keer kreeg ik zelfs een aantal kruisjes. Gefrustreerd over mezelf en de game besloot ik om het meteen opnieuw te proberen in m’n eentje. Toen haalde ik natuurlijk wel gewoon alles. Bovendien heeft de app mijn solo-spelsessies nooit zo vaak onderbroken met verbindingsproblemen als deze keer. Of het gewoon toeval of pech was? Wie weet.

Geen dans zonder muziek

Als muziekgame is het belangrijkste element van Just Dance natuurlijk de muziek. Deze valt naar mijn mening elk jaar weer tegen. Alle games bevatten een handvol liedjes die ik daadwerkelijk leuk vind om op te dansen, terwijl de rest voornamelijk vergeetbare ervaringen oplevert. Dit komt simpelweg door het assortiment. Hoewel rond de veertig liedjes niet weinig hoeft te zijn, bestaat het meeste daarvan uit typische popmuziek, waarbij negen van de tien liedjes precies hetzelfde klinken. Dit kan te maken hebben met mijn eigen muzieksmaak, maar mijn compaan luistert naar meer pop dan ik en gaf me hierin gelijk. Je kiest daarom al snel steeds weer dezelfde liedjes om op te dansen, wat op een gegeven moment gaat vervelen.

Just Dance 2019 
 Pixel Vault

Daarvoor is er natuurlijk de onlineservice Just Dance Unlimited, waarmee je honderden liedjes tot je beschikking hebt. Dit zijn zowel liedjes van vorige Just Dance-games als nieuwe muziek die steeds toegevoegd wordt. Nu kun je het niet erg vinden om maandelijks of jaarlijks een paar euro uit te geven aan extra speelplezier, maar persoonlijk vind ik het belachelijk dat je de volle prijs voor een game moet neerleggen waarvoor een onlinedienst nodig is om het volledige speelplezier uit de game te halen.

Dit vat dan ook mijn mening over Just Dance 2019 samen. Op zich is de game leuk; de nieuwe liedjes voegen daadwerkelijk iets toe en bieden weer een aantal intensieve speeluurtjes. Met het oog op de totale inhoud van de game die je voor deze prijs krijgt, valt het echter tegen. Persoonlijk zou ik dus wachten op een sale, dan de eerste maand veel dansen met de gratis Just Dance Unlimited-proefperiode en de game (en mijn sportbroek) daarna weer in de kast leggen voor een avondje met vrienden, ooit.