Just Dance 2017

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Just Dance 2017

Het is alweer het najaar van 2016 en dat betekent natuurlijk een nieuwe lading aan games. Naast de nieuwe releases zijn er ook een aantal franchises die jaarlijks een nieuwe release zien. Een daarvan is Just Dance van Ubisoft. Deze franchise is stiekem een enorme guilty pleasure en brengt zelfs de meest bankhangende gamers in beweging. Dit jaar is het de beurt aan Just Dance 2017 om onze woonkamers te vullen en ik heb bekeken wat de nieuwste titel allemaal voor ons in petto heeft.

Op het moment dat je Just Dance 2017 voor het eerst opstart, valt meteen op dat het algemene menu waar je nummers kunt kiezen om op te dansen niet veel veranderd is. Dit is op zich geen probleem, het systeem is vrij overzichtelijk met eerst alles onderverdeeld in categorieën en vervolgens op alfabetische volgorde. Waarom zou je iets aanpassen dat werkt?

Wat helaas ook niet veel veranderd is, is de inhoud van de game. Natuurlijk biedt de game een enorme stapel nieuwe nummers en een nieuwe modus, waar ik later nog op terug zal komen, maar dat is het. Dingen als video’s opnemen en karaoke passeren opnieuw de revue en ook is het weer mogelijk om uitdagingen aan te gaan. Allemaal enorm vermakelijk en genoeg om je een flink aantal uren zoet te houden. Maar gezien de game voor de volle pond weggaat, voelt het een beetje karig om enkel een stapel nieuwe nummers op het schijfje te zetten. Maar nogmaals, als het werkt, waarom zou je het veranderen? Misschien heeft Ubisoft dat in dit geval ook gedacht.

review_just-dance-2017 003

Nadat je klaar bent met kijken wat het menu je allemaal te bieden heeft, kun je jouw zweetbandjes uit de kast pakken en je klaarmaken om een flink potje te dansen. Een ding is zeker: als je volledig meedoet, is het een flinke workout te noemen. Natuurlijk kun je winnen door simpelweg met je armen te zwaaien, maar ja, het allerleukst is toch wel om volledig op te gaan in de nummers en bijbehorende danspassen.

Tijdens het dansen kwam ik meteen achter een hele verbetering op de vorige Just Dance, namelijk de applicatie waardoor je jouw telefoon als controller kunt gebruiken. Vorig jaar had ik namelijk behoorlijke connectiviteitsproblemen wat me in sommige gevallen zelfs zo irriteerde dat ik besloot maar iets anders te gaan doen. Het is nogal vervelend als je zin hebt om een potje Just Dance te doen en er constant wordt gezegd dat je opnieuw moet verbinden. Ondertussen is dit zo verbeterd dat ik hier vrijwel geen last meer van heb. Helaas is het nog steeds wel zo dat je scherm aan moet blijven, dus zeg maar vast gedag tegen je batterij als je veel speelt, want die is behoorlijk snel leeg.

Wat naar mijn mening ook flink verbeterd zijn, zijn de danspassen die de game aanbiedt. Hoewel ze nog steeds heerlijk intensief zijn, voelen ze wat meer ‘te doen’. Met de danspassen van vorig jaar had je soms het gevoel een acrobaat te moeten zijn in een gymzaal om de passen na te kunnen doen en zodat je genoeg ruimte had. Het viel me dit jaar op dat dit een stuk minder is. Iets wat een groot voordeel is voor de niet zo lenige gamer als ikzelf.

review_just-dance-2017 002

Op het moment dat je nu Just Dance 2017 aanschaft, krijg je meteen een abonnement van drie maanden op Just Dance Unlimited. Dit is een service van Ubisoft die zij vorig jaar introduceerden met het vorige deel. Als jij geen genoeg kunt krijgen van Just Dance, kun je door middel van dit betaalde abonnement een enorme nieuwe lading muziek en dansen tot je beschikking krijgen. Zo zitten er ook praktisch alle nummers van alle voorgaande games in, maar regelmatig worden ook nieuwe nummers toegevoegd op verzoek. Zo heb je dus voor zeven euro per maand een enorme bibliotheek tot je beschikking.

Eerder stipte ik al even kort aan dat er een nieuwe modus bijgekomen is naast de andere modi die wel al kenden, namelijk Just Dance Machine. Naar mijn mening een enorm grappige en welkome toevoeging op de toch al vermakelijke game. Het is een soort kleine verhaalmodus waarbij aliens gestrand zijn en door middel van danspassen kunnen zij hun ruimteschip opladen om zo weer naar huis terug te keren. Het klinkt allemaal enorm vaag en dat is het ook, maar de uitvoering is enorm leuk. Je speelt vijf korte sessies waarna jouw punten opgeteld worden om zo het percentage aan kracht voor het ruimteschip te laten stijgen.

review_just-dance-2017 001

Het allerleukste is dat deze vijf korte sessies random bepaald worden en niet stukken van liedjes zijn, maar genres. Je kunt als een echte rocker je gitaar laten zwaaien, achterover buigen in de limbo, balletdanseres spelen en zelfs een dirigent van een orkest nadoen met bijpassende muziek. Naast dat het heel veel variatie brengt, zorgt het ook absoluut voor een training van je lachspieren. Met name wanneer je erachter komt dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in de limbo.

Duidelijk wordt wel weer dat ondanks wat kleine minpuntjes Ubisoft opnieuw een gat in de markt weet te slaan met Just Dance 2017. Het blijft leuk om je woonkamer om te toveren tot een grote disco en je buren zich te laten afvragen wat je toch allemaal aan het doen bent voor het raam. Voor fans van de franchise is het zeker weer een must-buy en een goede manier om te sporten voor de feestdagen die er weer aan zitten te komen.