Just Dance 2016 – Dansend je woonkamer slopen

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Just Dance 2016 – Dansend je woonkamer slopen

Tenzij je de afgelopen jaren onder een steen geleefd hebt, gaan er bij de naam Just Dance vast wel een aantal belletjes rinkelen. Juist ja, die hele irritante game waarvoor je jouw huiskamer moet verbouwen wil je de bewegingen na kunnen doen. Maar geef toe, wat is die game leuk, stiekem is het toch best wel een guilty pleasure om op bekende liedjes jouw dance moves te showen. Maar hoewel dit erg leuk is, met in elk deel een aantal kleine aanpassingen, rest de vraag: is er nog wel iets vernieuwends in deze game te ontdekken en kan Just Dance 2016 hieraan voldoen?

Voordat ik over mijn speelervaring begin, zal ik eerst vertellen welke informatie zij mij van tevoren gaven. Het nieuwe aan dit deel is namelijk dat je de game met je eigen telefoon kunt spelen. Je kunt de applicatie die je hiervoor nodig hebt downloaden op elke smartphone via de PlayStore. Deze is gratis en momenteel al beschikbaar zodat je de demo kan gaan spelen die eveneens al te verkrijgen is. Hoewel de telefoon die ik in mijn hand kreeg om te spelen erg lekker in de hand lag, zijn de telefoons tegenwoordig soms bijna zo groot als een tablet en ik kan me niet voorstellen dat elke telefoon fijn is om vast te houden terwijl je danst. Daarnaast hadden zij er een handig touwtje aanzitten die je om je pols kon doen zodat je hem niet liet vallen. Het lijkt er vooralsnog op dat deze niet bij de game zal zitten, waardoor je deze zelf moet aanschaffen om de veiligheid van je telefoon, en omgeving, te waarborgen.

Just Dance 2016 - 003

In dit deel van de serie is het mogelijk om met maar liefst zes personen te spelen. Ook bleek dat er een volledig nieuwe game modus is: co-op play. In eerdere delen werd het, wanneer je samenspeelde, een wedstrijd. Je speelde namelijk echt tegen elkaar en degene met de meeste punten had gewonnen. In deze co-op speel je samen om een hoge score te halen, aan het eind van het nummer vertaalt zich dit in diamanten. De hoeveelheid diamanten geeft dan aan of jij en je partners de danspassen goed nagedaan hebben.

Met zijn zessen, in een eigenlijk iets te kleine ruimte, startklaar voor de televisie besloten we een potje co-op te doen op het nummer ‘I’m an Albatraoz’ van AronChupa. In het begin is het nog een beetje onwennig, je staat daar met een groep onbekende mensen, maar dit duurt maar heel even. Na een paar momenten stonden we met zijn allen los te gaan op de muziek. Ook de danspassen zijn weer uitgebreid ten opzichte van vorige delen, zo was er in eerdere delen ook wel dat er gebruik van de grond werd gemaakt, om omlaag te gaan, of om op je knieën te zitten. In dit deel is het toch een stuk uitdagender. Soms is het de bedoeling dat je jezelf op de grond laat ploffen om vervolgens weer op te springen. Als het ware is het net weer een stapje verder.

Just Dance 2016 - 002

Nadat we op één nummer hadden gedanst werden mij eigenlijk twee dingen duidelijk. Als eerste: wanneer je elke dag een paar nummers danst op deze game, heb je een flinke sportsessie gehad. Nou is dat op zich vrij logisch bij een dans game en hoewel eerdere delen dit natuurlijk ook deden, leek Just Dance 2016 toch weer net wat meer uitdaging te bieden. Nou zeg ik dit wel onder voorbehoud: ik heb natuurlijk maar twee nummers gedanst in totaal, dus misschien hadden wij net weer de pech om de moeilijkste uit te kiezen.

Het tweede wat opvalt is de grote hoeveelheid ruimte die je nodig hebt om echt volledig met deze game mee te doen, met name wanneer je met meerdere spelers gaat dansen. Ik noemde al eerder dat het bijna nodig is om je huiskamer te verbouwen voor je aan het dansen gaat. Helaas is dit geen grapje, de bewegingen die de game van je vraagt, vergen veel ruimte. Wanneer je met meerdere spelers speelt, moet je ook echt zorgen dat er een stuk tussen jou en hen in zit. Anders bots je geheid tegen elkaar op of geeft elkaar, onbedoeld of niet, een klap.

JD2016_Screen_Fancy_02_GC_150805_10AM_CET_1438684675

Aan het eind van het nummer zagen we, naast de behaalde score in de eerdere benoemde diamanten, ook een lading foto’s die de camera geschoten had tijdens onze speelsessie. Dit was een verrassing voor ons, ze hadden dit bewust niet verteld om zo onze reactie te zien. Nou stonden we er allemaal even charmant op, dus dat scheelde en het was eigenlijk ook heel grappig om te zien. Het maken van foto’s tijdens de sessie of het opnemen van een videoclip, waar ik zo op door ga, is alleen mogelijk met een camera. Met camera bedoel ik de Kinect voor Xbox One en de PlayStation Eye-camera voor op de PlayStation 4. Je kunt Just Dance 2016 dus prima spelen zonder camera, gezien jouw telefoon registreert hoe jij de passen uitvoert. Daarentegen zijn er wel een aantal onderdelen waarbij een camera extra leuk of zelfs nodig is.

Vervolgens maakten we kennis met nog een nieuwe spelmodus: Showtime. Hierin krijg je eigenlijk de volledige vrijheid om te dansen zoals jij wilt. Er worden geen danspasjes voorgedaan, je hoort enkel het nummer, waardoor het soort dans-karaoke wordt. De camera filmt dit allemaal en gooit er vervolgens speciale effecten op. Aan het eind van het nummer kun je hem natuurlijk terugkijken, delen op social media of opslaan op JustDance TV. Op het laatstgenoemde is het ook mogelijk om filmpjes van andere spelers te bekijken. Hierop toegevoegd is de World Video Challenge, waar je video’s van andere spelers kan downloaden en vervolgens de strijd met ze aan kan gaan.Just Dance 2016 - 004

Ik heb ook nog een korte blik mogen werpen op alle mogelijke nummers in dit nieuwe deel. Naast het feit dat er een lijst is met nieuwe nummers (Kijk voor de huidige lijst met nummers hier), eigenlijk vergelijkbaar met vorige delen, biedt Just Dance 2016 ook een abonnement service aan. Deze service, genaamd Just Dance Unlimited, is een soort stream-systeem dat regelmatig zal zorgen voor nieuwe, exclusieve content. Abonnees krijgen 150 nummers op de dag van release. Veel meer is er helaas nog niet bekendgemaakt over deze service, waardoor ik je ook niet kan vertellen welke kosten hieraan verbonden zullen zijn.

Al met al moet ik zeggen dat ik me goed heb vermaakt met de nieuwste Just Dance in de franchise. De co-op modus biedt net even iets extra’s zodat je niet met elkaar hoeft te ruziën, maar juist moet gaan samenwerken. De ontwikkelaar gaf aan dat je het daardoor ook met je broertje of zusje kunt spelen en eigenlijk kan ik dit niet beter zeggen. Hoewel de passen op zijn tijd flink uitdagend zijn en aanvoelen als een sportsessie was het wel heel erg leuk. Dit is wel mits je niet tegen iemand anders op knalt en jezelf bezeert in je enthousiasme. Just Dance 2016 blijft bij zijn vertrouwde formule, maar voegt wat nieuwe mogelijkheden toe waardoor je er weer uren mee zoet kan zijn. Zorg er alleen wel voor dat je een villa hebt waarin je de game kan spelen, of een huiskamer die helemaal leeg kan. Geloof me, die ruimte heb je absoluut nodig.