Just Cause 3 – Eenmansleger

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Just Cause 3 – Eenmansleger

Soms heb je van die momenten in je leven dat je niet lekker in je vel zit en dat alles om je heen kapot moet. Dan kun je wel jezelf afreageren op een boksbal met Limp Bizkit op de achtergrond, maar dat geeft toch niet het gevoel dat je echt iets sloopt. Tijdens mijn eerste uurtjes op de gamescom ben ik echter een game tegengekomen die een antwoord is op dit probleem. Just Cause 3 staat garant voor vernietiging van zo’n beetje alles wat je tegenkomt. De vraag is echter, is het ook leuk?

Just Cause 3 is, zoals het cijfer al doet vermoeden, het derde deel van de franchise en je speelt wederom als de vernielzuchtige Rico Rodriguez. Het verhaal speelt zich af op een fictief mediterraans eiland genaamd Medici en jouw doel is om de dictator, generaal Di Ravello die graag de hee wereld in zijn bezit wil hebben te stoppen. Veel meer verhaal dan dit is niet losgelaten in de presentatie, maar waarschijnlijk ga je deze game niet aanschaffen voor het sterke verhaal. Een paar momenten later werden namelijk beelden getoond waarin we zien hoe Rico op spectaculaire wijze missies voltooit. Zo vernielt hij een groot standbeeld met een katapult waarmee hij een auto vol explosieven afvuurt en verandert hij een gigantisch bolvormige gastank in een bowlingbal die de hele fabriek opblaast. The Expandables kunnen hier nog een puntje aan zuigen.

Just Cause Explosie

De game is dus behoorlijk over de top en dat is Rico ook want hij kan bijna door als superheld. Een wingsuit om grote afstanden te overbruggen, een grapplehook voor verticale uitdagingen en een heel arsenaal aan wapens waaronder een ongelimiteerde hoeveelheid C4. De grapplehook heeft naast het klimmen ook de mogelijkheid om kabels te spannen tussen voorwerpen en is te gebruiken om tijdens het vliegen met je wingsuit snelheid te maken. Het enige wat je eigenlijk nog mist is een cape en een masker.

Uiteindelijk mocht ik zelf aan de slag en kon ik een drietal challenges spelen waarin je binnen een bepaalde tijd punten moet halen. In de eerste was je te voet en moest je zoveel mogelijk kapot maken in een fabriek, waarbij je bonuspunten krijgt bij originaliteit en de lengte van de explosies. De controls waren in het begin erg onwennig en in mijn eerste poging deze challenge te doen heb ik vrij wel niets opgeblazen omdat ik zat te klooien met de besturing, al lag dat meer aan mij dan aan de controls. In de tweede challenge werd ik in dezelfde ruimte gedropt alleen deze keer in een tank. Het opblazen van de fabriek ging ineens heel goed in mijn voertuig van vernietiging en vooral de over de top kettingreacties waren echt een lust om naar te kijken en luisteren. Ik werd steeds fanatieker en probeerde de ene explosie met de andere te overtreffen. Het was echt een genot om te doen.

Just Cause Wingsuit

In de derde challenge laat Rico de wapens links liggen en word je uit een helikopter gedropt om een parkoers van ringen af te leggen met je wingsuit. Hoe dichter je door het midden vloog hoe meer punten dit opleverde. Het sturen met de wingsuit werkte echt heel goed en dit had ik dus wel meteen in de vingers. Met de prachtige tropische omgeving en goede soundeffect was dit zelfs even rustgevend na al dat geknal.

Na mijn speelsessie moest ik me toch betrappen op een negatief punt, want hoe lang blijft dit leuk? Just Cause 3 lijkt namelijk in alle opzichten op zijn voorgangers waar ook genoeg explosies en vernietiging in te vinden was. Avalanche Studios heeft het alleen net wat extremer, grootser en mooier gemaakt, waardoor het in het begin misschien even anders zal aanvoelen, maar op den duur ben ik bang dat het meer van hetzelfde wordt. Voor de fans van de serie hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn en voor mensen die niets geven om een goed verhaal ook, maar ik zou toch nog graag iets willen zien dat wat afwisseling zou bieden. Desondanks lijkt Just Cause 3 een geweldige game te worden en moet het met gemak de release van 1 december halen, want de game oogde af en ik kon geen framedrops vinden in de demo. Dus heb je een PlayStation 4, Xbox One of pc en ben je af en toe boos, dan moet je deze titel toch echt in de gaten houden.