Jurassic World Evolution

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Jurassic World Evolution

Op 12 juni komt de droom van vele Jurassic Park/World fans uit, want dan kunnen we eindelijk aan de slag gaan met de pretparksimulatie-game, Jurassic World Evolution (JW Evolution). Om de vele diehard fans van de filmreeks alvast warm te maken voor deze titel, penden we hieronder alle weetjes eens neer.

In Jurassic World Evolution krijg je de taak om je eigen dinosaurus-pretpark uit de grond te stampen en te beheren. Dit doe je door uitgestorven dino’s weer tot leven te wekken en zoveel mogelijk bezoekers te lokken. Met, als het goed gaat, een winstgevende Jurassic World als resultaat. Je kan het geheel een beetje vergelijken met Zoo Tycoon, maar dan met dinosaurussen.

Bijzondere parkbeheerder

Om het geheel draaiende te houden, heb je inkomsten en grondstoffen nodig. Deze krijg je door de inkomsten van het park of door bepaalde doelen  te behalen. Deze doelen bestaan uit het neerplanten van bepaalde gebouwen en voorzieningen of het herrijzen van specifieke dino’s aan de hand van het DNA uit fossielen. Versteende overblijfselen vind je door verschillende archeologische expedities over de hele wereld.  Deze verwerk je vervolgens in je laboratorium of broeicentrum. Andere doelen die je volbrengt zijn bijvoorbeeld alles in goede banen leiden door je gasten te voorzien van onder andere eet-, drink-, toiletgelegenheden.

Wanneer je genoeg inkomsten hebt, kun je verschillende richtingen uit. Je kunt onderzoek doen naar allerlei nieuwe gebouwen, vaccins tegen bepaalde ziektes die alleen je oude reptielachtigen kunnen krijgen, je park uitbreiden met nieuwe reptielen, je bezoekers verwennen met nieuwe bezienswaardigheden, enzovoort. Voor elk nieuw snufje in je park moet je onderzoek verrichten

Op ontdekkingstocht

Op ontdekkingstocht

Een ander leuk aspect zijn de verschillende eilanden. Wie alle opdrachten tot een goed einde brengt of veel dinosaurussen in zijn park neerzet zal reputatiepunten krijgen. Deze punten worden vervolgens omgezet in sterren. Heb je genoeg sterren, dan mag je verder naar het volgende eiland.

Er zit echter een leuk addertje onder het gras. Elk eiland heeft zijn of haar uitdagingen. Dit in de vorm van bepaalde voorzieningen strategisch te plaatsen tot stormen die zomaar je omheiningen kunnen omver blazen. Wanneer dat laatste gebeurt, kan het wel eens zijn dat je reptielen ontsnappen en je bezoekers letterlijk een kopje kleiner maken. Zoals dat vaak ook het geval is in de filmreeks.

Het zit hem in de details

Tijdens de uitgebreide gameplay-trailer zien we de moeite die de makers steken in het spel. Zo is het bouwmenu simplistisch weergegeven, zien, klinken en doen de dino’s zoals in de films en zijn de plaatsen van expedities gebaseerd op de realiteit.

De grafische kant van de zaak lijkt van een erg hoog niveau. De dino’s bewegen op een zeer realistische wijze. De kleuren van hun huidbedekking gaan mooi in elkaar over en je ziet hun spieren en botten mooi verschijnen bij het doen van een aantal bewegingen. De lichten en de schaduwen zijn ook een knap staaltje werk. Zo beweegt de zon op de juiste manier van het oosten naar het westen, waarna de schaduwen zich hieraan aanpassen zoals in het echte leven, waardoor je een “echt” effect krijgt. Wanneer een helikopter in je park laag boven de grond vliegt, blaast de wind de bomen en het gras naar de juiste kant. Als het hier bovenop nog eens begint te regenen, dan vallen de druppels op de juiste manier uit de lucht. Steekt er op dat moment nog eens een windvlaag de kop op, dan worden de regendruppels bruusk naar de andere kant geblazen.

Een andere leuke toevoeging is dat je niet alleen hoeft te managen, maar ook zelf interactie met het park kunt hebben. Bijvoorbeeld wanneer een dinosaurus in een ander verblijf wil steken. Je mag zelf de helikopter besturen en verdovingspijltjes afschieten. Op die manier kun je het dier op een veilige manier verplaatsen.

Dino ontsnapt

Dino details

De dinosauriërs in de game zijn gebaseerd op de daadwerkelijk opgegraven dino’s. Aan de hand van de officiële website komen we te weten dat er momenteel 26 dino’s beschikbaar zijn in de finale versie. Momenteel is echter maar de helft bekendgemaakt. De meest bekende onder de dertien, zijn de plantenetende Brachiosaurus, de gepantserde Triceratops, de herbivorische Stegosaurus en de vleesetende Velociraptors, oftewel de welbekende raptor. Ik hoop wel dat de befaamde T-rex ook nog zijn weg naar het spel vindt, want deze had altijd een hele belangrijke rol in de films. De andere dino’s kan je vinden via jurassicworldevolution.com

Wie geïnteresseerd is in de fossielen en dino’s die echt bestonden, kan altijd in de speciaal ontworpen database kijken. Daarin vinden we details over de archeologische opgravingen en informatie over hoe dino’s er nu echt uitzagen.