John Romero steunt betaalde mods
John Romero steunt Valve en Bethesda in hun idee om modders geld te laten vragen voor hun werk. De gaming-bekendheid van id Software zegt het zelf ook bijna eens toegepast te hebben in de hoogtijdagen van de eerste Quake.
John Romero is geen kleine jongen als het op gaming aankomt. Met titels als Wolfenstein en DooM stond hij samen met een handvol anderen aan de wieg van de moderne FPS en deed hij het eens netjes over met de game Quake. Romero reageerde op de gigantische backlash die Valve en Bethesda ontvingen van fans vanwege hun plan om modders geld te mogen laten vragen voor hun werk. Niet alleen zegt hij het idee te steunen, maar dat hij het zelf ook bijna eens geïmplementeerd heeft toen Quake in 1995 op het hoogst van z’n populariteit was.
“Ik ben altijd van mening geweest dat de makers van mods geld mogen vragen voor hun werk. In 1995 hadden we het idee om een bedrijf genaamd id Net te starten. Het bedrijf zou een portaal vormen waar spelers de creaties van anderen konden spelen. De levels die speelbaar zouden zijn , zouden door onszelf gekozen worden. Wanneer jouw level of mods gekozen werden zou de maker een bedrag krijgen ongeveer gelijk aan de traffic die het de site opleverde.”
Het idee werd uiteindelijk geschrapt omdat id Software al zijn handen vol had aan het maken van Quake. Desondanks blijft Romero bij het idee dat modders gecompenseerd moeten worden voor hun harde werk.
Over de gebeurtenissen rondom de betaalde mods op Valve: Bethesda ziet al jarenlang dat de pc fanbase van hun games graag kleine, of zelfs hele grote mods maken voor hun games. Om modders tegemoet te komen werd er samen met Valve een plan in werking gesteld om modders een prijs te laten vragen voor hun mods, iets wat niet goed viel bij de fans. Er zou een te groot percentage naar Valve en Bethesda gaan, waardoor de bedrijven na vier dagen er de stekker al uit trokken. Aan de andere kant zeggen sommige modders (die voorheen donaties accepteerden via Paypal) meer geld te hebben verdiend in die paar dagen dan soms in maanden door middel van donaties.