John Carmack: ‘Oculus zal mensen laten geloven’

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
John Carmack: ‘Oculus zal mensen laten geloven’

Ex-oprichter van ID Software John Carmack gelooft heilig in het kunnen en succes van de aankomende Oculus Rift. Hij beweert dat het gebruik van de huidige VR-technologie niet meer te vergelijken is met de VR uit de jaren ’90 en dat iedereen die het gebruikt na een enkele keer proberen gelijk overstag zal gaan.

“In het verleden waren er kleinere niche bedrijven, onderzoekers en militaire projecten die allemaal kleine stapjes maakten om de VR-sensatie te verbeteren. Het probleem was alleen dat de VR van die tijd van begin af aan slecht ontworpen was, waardoor de kleine verbeteringen uiteindelijk niet veel uit hebben gehaald. De aanpak om het niet voor massaproductie te ontwerpen was waarschijnlijk de grote fout”.

Een fout die er nu niet meer in lijkt te zitten. Zowel de Oculus Rift, Sony’s Morpheus en (als de geruchten waar zijn) Microsoft’s VR-set zijn van begin af aan ontworpen voor de consument, zijn alle drie ontworpen met massaproductie (en gebruik) in gedachten. Een andere aanpak was ook niet de enige reden waarom VR nu wél lijkt aan te slaan. De technologie van nu is stukken beter dan die van 20 jaar geleden.

“Oculus heeft het gebruik van Smartphone-technologie populair gemaakt bij toekomstige VR-sets. Een brede interface en sensor tracking. Het is niet het slechte spul dat iedereen misselijk maakt bij het gebruik ervan. Wanneer je de technologie van Oculus meemaakt, is het zoals aangeraakt worden door religie. Mensen zullen direct gaan geloven in de techniek”.

Of John Carmack gelijk zal krijgen valt nog te bezien. Het is in ieder geval duidelijk dat de techniek in de jaren ’90 niet toereikend was voor de eisen van toen. Misschien is het nu anders, maar we moeten nog steeds geduldig zijn om het zelf te mogen ervaren. De Oculus Rift heeft nog steeds geen releasedatum en wordt momenteel aan het einde van 2015 verwacht.