Jalopy – Op safari in de DDR

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Jalopy – Op safari in de DDR

Ik overhandig mijn paspoort aan de douanier terwijl mijn oom in de bijrijdersstoel rustig doorbrabbelt over vroeger: de tijd voor het IJzeren Gordijn. Onze papieren zijn in orde en de slagboom gaat open, ik start de Laika 601 Deluxe en de motor komt kirrend tot leven. Met een topsnelheid van 60 km/uur rijden we over de snelweg Tsjecho-Slowakije in terwijl Ich Liebe Meine Laika door de krakkemikkige autoradio schalt. Mijn oom is echter niet gesteld op de Kraftwerk-geïnspireerde muziek en de radio moet uit.

Hoewel Jalopy zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, en er slechts een klein deel van de uiteindelijke gebieden op dit moment in het spel zitten, ben ik al een uur of 2 onderweg met deze exploratie-game. Het eerste deel van mijn reis liep van het Zuid-Oosten in Duitsland naar Dresden, vanwaar ik naar de Tsjecho-Slowaakse grens kon reizen. In Dresden moest ik de Laika een klein beetje oplappen. De carburateur had wat averij opgelopen en uiteraard moest de tank weer volgegooid worden.

Jalopy

Dat lijkt een hoop gedoe na een simpele road-trip van een paar honderd kilometer, maar de Laika 601 is nu eenmaal niet van dezelfde degelijke kwaliteit als de Mercedessen waar ze in West-Duitsland mee rijden.  Nee, de Laika is vernoemd naar het gelijknamige model van de Russische auto-fabrikant Lada en qua uiterlijk en duurzaamheid gebaseerd op de Oost-Duitse Trabant. Gelukkig is de techniek van de Laika dodelijk eenvoudig en kun je het meeste gewoon zelf repareren. Onderweg kun je ook onderdelen vinden en kopen, maar voorlopig moet ik het nog even doen met de standaard motor.

Net als de Laika is de vormgeving  van Jalopy simpel, wat logisch is want de game wordt door één persoon ontwikkeld. Greg Pryjmachuk is de maker van de exploratie-game en heeft voorheen gewerkt aan de F1-racespellen. Hij heeft de snelste bolides ingeruild voor de Trabant en Jalopy heeft dan ook vrij weinig te maken met racen.

20160624233212_1

Ongeveer 200 kilometer van de Duitse grens ga ik van de snelweg om een zandweg te verkennen. Zijwegen kunnen een afkorting zijn om de eindbestemming te bereiken en anders is er meestal wel een doosje met spullen aan de kant van dit soort zijpaden te vinden. In de DDR was lang niet alles zomaar voor handen en wanneer je een doos met pakken koffie langs de weg vindt, doe je er goed aan deze mee te nemen. In de steden kunnen de consumptiemiddelen namelijk verkocht worden en dan kan ik eindelijk een betere carburateur kopen.

Mijn reis loopt echter ietsje anders dan gepland. Kort nadat ik de autobaan verlaten heb, begint het te regen, de weg komt vol met plassen te liggen en mijn ruitenwissers hebben moeite om al het water en vuil van de vooruit te vegen. Door het slechte zicht rem ik te laat voor een grote plas water en raar ik in een slip. De Laika vliegt uit de bocht tegen een hek en hoewel het niet hard ging, heb ik flinke schade aan mijn kwetsbare auto. In de stromende regen vervang ik een wiel en kan ik mijn weg maar net vervolgen.

Het noodlot slaat pas echt toe als ik bij een ingestorte brug kom: niet alleen moet ik omdraaien, ook is mijn brandstoftank leeg. Ik heb een jerrycan met 9 liter in de kofferbak, maar aangezien ik alleen al 20 liter nodig had om hier te komen, ga ik dat niet redden. Zo eindigt mijn roadtrip in de stromende regen op een verlaten zandweg. Erg jammer want ik zag er naar uit om het recent toegevoegde Hongarije te doorkruisen met mijn trouwe  vierwieler.

20160730150232_1

Ik besluit  om meteen een nieuwe reis te beginnen, dit keer zonder tutorial zodat  ik mijn oom thuis laat en in alle rust naar de radio kan luisteren. Het fijne aan Jalopy is dat geen enkele nieuwe roadtrip hetzelfde is omdat de route op basis van willekeur wordt gegenereerd. Ook het weer en de afstand kunnen daardoor verschillend zijn. Het gaat hoe dan ook weer een paar uur duren om halverwege Tsjecho-Slowakijke te komen en met een beetje geluk redt de Laika het nu wel tot Hongarije.

Jalopy is op dit moment voor iedereen vroegtijdig toegankelijk voor €12,99 op Steam. Om de eerste drie gebieden die op dit moment in het spel zitten te doorkruisen ben je ongeveer 2 tot 3 uur bezig. Om je Laika verder te upgraden kun je daar rustig nog eens 3 uur bij doen. Joegoslavië, Bulgarije en Turkije worden in een later stadium aan Jalopy toegevoegd, deze gebieden zitten ook in het spel als het officieel wordt uitgebracht. Mocht je het  niet erg vinden dat je je reis soms moet herstarten vanwege een bug, dan is de vroegtijdige toegang van Jalopy zeker aan te raden. Maar net zoals met de meeste games die je kunt kopen in de ontwikkelingsfase, kun je beter nog even wachten tot de game officieel wordt uitgebracht als je een meer gestroomlijnde DDR-safari wil.