Is Call of Duty: WWII precies wat de franchise nodig heeft? – De redactie in discussie

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Is Call of Duty: WWII precies wat de franchise nodig heeft? – De redactie in discussie

Na een overweldigende golf aan kritiek van de fans op Call of Duty: Infinite Warfare laat Activision de double jump achter zich en gaat terug naar de roots van de franchise: de Tweede Wereldoorlog. Een slimme zet na het tegenvallende Infinite Warfare of gaat Activision nu wel erg ver terug in de tijd?

De Tweede Wereldoorlog-setting is waar het allemaal begon voor een van de meest succesvolle shooters aller tijden. Call of Duty heeft een lange reis afgelegd sinds de eerste drie WO II-delen langs verschillende tijdperken, regio’s en manieren van oorlogvoering. Vorig jaar bereikte deze reis een dieptepunt met Infinite Warfare, waar fans allesbehalve enthousiast over waren. De futuristische sfeer en gevechten in de ruimte konden niet alle fans bekoren. Gaat ze dat wel lukken door terug te gaan naar hun roots met Call of Duty: WWII? Of is dat te kort door de bocht?


Amador Prado – Nu de kogel door de kerk is, lijkt het erop dat Activision eindelijk weer eens luistert naar de achterban. We gaan terug naar de Tweede Wereldoorlog, maar toch merk ik aan mezelf dat ik niet ondersteboven ben van de trailer. Na Advanced Warfare heb ik Call of Duty niet meer aangeraakt en ondanks dat ze nu eindelijk die 180 doen, sta ik niet te popelen. Is de formule van Call of Duty niet gewoon uitgewerkt?

Robert Zomers – Ik heb Call of Duty sinds deze de Tweede Wereldoorlog-setting achter zich liet niet meer aangeraakt en ik word hier dus wel enthousiast van. Daarnaast heb ik altijd het idee dat de Call of Duty-formule nooit helemaal uit gaat werken, omdat er altijd een groep blijft die lekker online wil knallen zonder teveel poespas en afgezien van hun uitstapje naar de ruimte zorgt Activision daar gewoon voor.

Call of Duty: WWII 
 Pixel Vault

Jordy Nieuwenhuis – Ik denk zelf ook dat de formule nog niet is uitgewerkt. Zoals Robert al zegt, er zullen altijd mensen zijn die gewoon zin hebben om lekker een potje te knallen. Dan zou je eigenlijk ook hetzelfde over bijvoorbeeld een FIFA moeten zeggen wat ondertussen ook al flink wat jaren meedraait. Call of Duty 2 is in mijn ogen nog steeds een van de beste games binnen de franchise. Hadden jullie trouwens ook het gevoel dat als er geen Call of Duty in de trailer stond, dat het om de volgende Battlefield ging?

Kevin Rombouts – Nee, niet helemaal. Call of Duty gaat toch altijd meer voor dat cinematografische, het typische gevoel dat je ook zou krijgen als je een filmtrailer zou kijken. Ondanks dat Battlefield 1 een ontzettend goede prestatie wist te leveren met zijn singleplayer, stuurt Call of Duty er veel meer op om je te hechten aan de karakters. Dat miste misschien nog een beetje in Battlefield 1, daar ging je te snel van karakter naar karakter.

Ik hoop wel dat de singleplayer ook daadwerkelijk zo dramatisch en bombastisch wordt als dat Activision liet zien in de trailer. Dat zal namelijk hetgeen zijn waar ik het merendeel van mijn tijd aan zal besteden. Dat is lekker afgebakend, daar kun je in een weekend doorheen gaan en dan weer doorwerken aan je backlog. De multiplayer trekt mij nooit zo, omdat ik daar toch altijd te laat voor instap. Dan speel je tien potjes en word je helemaal kapot gemaakt door elfjarigen en is de lol er voor mij snel af.

Call of Duty: WWII 
 Pixel Vault

Amador – Ik koop Call of Duty nooit alleen om de singleplayer, dus ik hoop dat de multiplayer echt flink op de schop gaat. Activision hint al naar een hub en een nieuwe gamemode genaamd War, wat mij een beetje doet denken aan Operations in Battlefield 1. Een andere factor blijft nog altijd de speelsnelheid, want het lijkt de laatste jaren alleen maar sneller te worden en ik hoop dat met WWII even op de rem wordt getrapt, zodat het ook voelt als een game die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Ik blijf nog sceptisch tot ik uitgebreide gameplay kan zien. Of hebben jullie de game al direct in de pre-order gegooid?

Kevin – Ik ben in de loop der jaren praktisch volledig gestopt met pre-orders, omdat het op een gegeven moment gewoon niet meer haalbaar was. Persona 5 is mijn laatste pre-order geweest en ik denk dat het daar ook wel bij zal blijven voorlopig. Games zijn in het algemeen qua kwaliteit enorm omhoog gegaan de afgelopen jaren, waardoor er praktisch geen middenmoot meer is en je beter bij de release pas je keuze kunt maken. Daarnaast is Call of Duty altijd een beetje een budget-grabbel bij mij geweest, dus reserveren zit er sowieso niet in.

Robert – Ik ben nog steeds aan het twijfelen of ik Battlefield 1 nu wel of niet wil hebben en ik ben bang dat het met Call of Duty net zo gaat. Dat komt mede omdat ik shooters ook speel voor de singleplayer, omdat ik niet genoeg speel om ook maar enig verschil te kunnen maken online. Als Activision mij weet te lokken met een mooi Tweede Wereldoorlogverhaal, dan kan het best zijn dat ik toch in de verleiding kom de game vast te bestellen.

Toch gaat het voor de meeste Call of Duty-spelers om de multiplayer, dus daar gaat waarschijnlijk ook de meeste aandacht van Sledgehammer naartoe. Ik hoop in ieder geval dat dit uitstijgt boven de Tweede Wereldoorlog shooters van kleinere studio’s die de laatste tijd opduiken. Want op meer games als Days of War zit ik in ieder geval niet meer te wachten.


Vind jij het een slimme zet van Activision om terug te gaan naar de roots van Call of Duty en staat de game bij jou al in de pre-order? Of zit je hier totaal niet op te wachten? Laat het ons weten in de comments!