Homefront: The Revolution – Een onverwacht vervolg

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Homefront: The Revolution – Een onverwacht vervolg

Van sommige games verwacht je dat ze op den duur gewoon niet meer komen. Toch kunnen ontwikkelaars je soms als een duiveltje uit een doosje heel erg verrassen. Zo waren er op gamescom plots een trailer en demo van Homefront: The Revolution. Inderdaad, die game die ooit onder de hoede was van THQ. Echter moest de game eerst meerdere keren van ontwikkelaar wisselen om te worden wat het vandaag is. Toch bestaat de game echt, want wij hebben hem kunnen spelen.

Het verleden van de serie Homefront is er eentje die nogal onstuimig te noemen is. Het origineel werd ontwikkeld door Kaos Studios, een studio die eerder vooral bekend was van Frontlines: Fuel of War, een game die niet bekend stond om het geweldige verhaal. Het kwam dan ook niet als een hele grote verrassing dat de game tijdens de release in 2011 maar matige cijfers haalde. Kort na de release van de game moest Kaos echter de deuren sluiten vanwege een grote reorganisatie. Toch kondigde THQ een sequel aan op de game, maar dan ontwikkeld door Crytek UK.

Homefront The Revolution 03

Dit alles ging goed, totdat het doek voor THQ in december 2012 plotseling viel en er een einde kwam aan de uitgever. Toch kon Crytek in 2013 de rechten van de game kopen, iets wat misschien een iets te zware dobber was voor de Poolse ontwikkelaar. In 2014 moest ook Crytek reorganiseren en werden de rechten van de game opnieuw doorverkocht, dit keer aan Koch Media. Daarmee kocht het ook meteen de studio op, die nu bekend staat als Deep Silver Dambuster en nog altijd aan de game werkt.

Toch waren we de game stiekem alweer een beetje vergeten, totdat tijdens de Microsoft-presentatie tijdens gamescom plots een trailer begon te draaien. Een jongetje loopt het podium op en begint een speech over de Koreaanse leiders en hun bevrijding van Amerika. Plots begint er een kwartje te rollen. Dat scenario kennen we namelijk, al leek destijds de VS aan de winnende hand. Dat is dus niet zo. We zijn twee jaar verder en de Greater Korean Republic heeft, na de strijd in het origineel, de macht in de VS volledig in handen gekregen.

Homefront The Revolution 02

Natuurlijk zijn er nog genoeg Amerikanen die dit niet zo zien zitten en een tweede opstand lijkt op gang te komen. Jij zit midden in deze nieuwe opstand, waarbij je ook dit keer heel wat Koreanen om zal moeten leggen. Dit zal echter lang niet zo lineair gebeuren als wat we in het origineel terug zagen. Deep Silver Dambuster heeft er namelijk voor gekozen om Philadelphia, toch wel de bakermat van de Amerikaanse onafhankelijkheid, volledig open te maken. Dat betekent dat je kunt gaan en staan waar je wilt, iets wat ook wel nodig zal zijn in missies.

Zoals we namelijk gewend zijn in open wereld-games staat namelijk vrijheid centraal. Missies kun je volledig op eigen wijze uitvoeren, zolang je bepaalde checkpunten maar haalt. Een mooi voorbeeld werd direct duidelijk in de demo, die eerder ook al als video werd vertoond, die ik mocht spelen. Na een eerste (gefaalde) aanval op de Korean’s People Army (KPA) moest ik namelijk een motor pakken om daarmee een stukje door de stad te racen naar mijn volgende doelwit. In de demo zagen we dit de speler ook doen, waarna hij uitkwam bij een aantal van zijn medestrijders die onder vuur lagen van een sluipschutter. Eentje was erg gewond, maar kon je nog wel bijpraten over de situatie. In mijn demo nam ik echter een andere route naar datzelfde checkpoint. Dat punt heb ik gehaald, maar die medestrijders heb ik nooit gezien. Ook die extra informatie heb ik dus nooit gehad, maar kon wel gewoon verder met de missie.

Homefront The Revolution 05

Wat in de demo erg duidelijk was, was hoe erg je in het nadeel bent in de game. De KPA heeft de strijd gewonnen en dit wordt vooral duidelijk in hun dominantie door de stad. Overal zie je patrouilles op de weg en in de lucht, waardoor het lastig is om de confrontatie uit de weg te gaan. Ga je echter de confrontatie aan, dan moet je handig te werk gaan. Zo heb je maar weinig kogels en ben je vaak alleen, waardoor een patrouille levensgevaarlijk kan zijn. Aan de andere kant kun je wel gebruikmaken van geknutselde goodies zoals de bekende molotovcocktail of een op afstand bestuurbaar autootje met een dikke plak C4 erop.

Maar je hoeft niet alleen op explosies te rekenen, hoe leuk die ook kunnen zijn. Je hebt namelijk de beschikking over een redelijk uitgebreid wapenarsenaal. Hierin merk je ook meteen dat je te maken hebt met een studio die voorheen door het leven ging als Crytek UK. Een element dat mij erg opviel, lijkt namelijk rechtstreeks uit een andere Crytek-game te komen. Zodra je namelijk je wapen pakt en op de optie-toets drukt, krijg je de mogelijkheid om bijna ieder onderdeel van je wapen direct aan te passen. De loop, de scope, de kogels, de grip, ga zo maar even door, het is allemaal te veranderen. Waar je het allemaal laat ben ik nog niet achter. Dat zullen we maar onder het kopje ‘gamelogica’ schuiven.

Homefront The Revolution 04

Hoewel de demo lekker wegspeelde, is het de vraag hoe erg de game gaat vernieuwen. Wat we namelijk wel zagen is dat de standaard open wereld-ideeën ook in deze game weer voorbij komen. Ontruim gebouw X, verover punt Y. We kennen ze ondertussen wel, maar de demo was te kort om er echt een goed oordeel over te kunnen geven. Dan is er nog de multiplayer: die gaat er komen. De details daarentegen zijn momenteel nog volledig onduidelijk, behalve dat er later dit jaar een bèta gaat komen op de Xbox One. Voor de volledige game zullen we moeten wachten tot 2016. Dan ligt de game namelijk in de winkel voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.