Hoe staat het nou met PlayStation Now?

archief
Jordy Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Hoe staat het nou met PlayStation Now?

Met de komst van Google Stadia en Microsofts xCloud kan de streaming-oorlog pas echt van start gaan. Er is echter al een streaming-platform op de markt dat al een tijdje meedraait: Sony’s PlayStation Now (PS Now) voor PlayStation 4 en pc. Dit platform is al sinds 2015 op de Europese markt en heeft onlangs een upgrade gekregen. Nu er eindelijk echte concurrentie aan zit te komen, is het goed om eens te kijken of Sony zijn mannetje staat in deze strijd der titanen.

In het begin heb ik al eens PS Now geprobeerd. Op dat moment kon je duidelijk zien dat Sony het platform nog aan het opstarten was. Er stond al een flink aantal games op en de basis was er, maar nog niet alle functionaliteit werkte even lekker. Anno 2019 is er veel veranderd op het platform: er staan ondertussen meer dan zevenhonderd games op en er is een wisselend assortiment van top-games die de afgelopen jaren zijn uitgekomen.

Games, games en nog eens games

Het fijne van een streaming-service is dat je met één maandelijkse betaling toegang hebt tot alles wat het platform te bieden heeft. Enkele jaren geleden betaalde je twee tientjes voor een op dat moment nog wat schamel aantal games, waarvan de meeste oude titels voor de PlayStation 3 waren. Inmiddels heeft Sony ook door dat je hoger in moet zetten om de strijd aan te gaan met andere bedrijven met hetzelfde idee. Door de jaren heen heeft Sony zich er dan ook op gefocust om de service te optimaliseren.

PlayStation Now 
 Pixel Vault

Ten eerste kost PS Now je momenteel tien euro per maand of zestig euro voor een jaar. Het is dus de helft goedkoper geworden. Daarnaast is er natuurlijk een flinke lading games bijgekomen. Elke paar maanden biedt het bedrijf een andere reeks AAA-titels aan. Zo kun je op dit moment Uncharted 4: A Thief’s End en God of War (2018) spelen. Allebei toptitels die nog voor enkele tientjes los te koop zijn. Naast first party AAA-titels heeft Sony ook een deal met Rockstar om GTA 5 in de top te mogen zetten. Deze titels zijn te spelen tot 2 januari, waarna Sony een aantal nieuwe toptitels toevoegt. Welke dit zijn, is nog even afwachten.

Functionele verbeteringen

Wanneer je PS Now opstart, is ook duidelijk te zien dat Sony geluisterd heeft naar de feedback van gebruikers en de UI heeft aangepast. Het format is net wat verbeterd, waardoor het gebruiksvriendelijker en overzichtelijker is. Dit is echter alleen zo op de PS4; op de pc kan de service nog wel enkele verbeteringen gebruiken. Zo is er namelijk geen mogelijkheid om te zoeken in de pc-applicatie en kun je alleen door een lijst heen scrollen. Dit zijn lijsten met verschillende genres, of met de kop “Onlangs toegevoegd”. Dit maakt het ontzettend lastig om een bepaalde game te vinden op de service.

Op de pc heb je niet de mogelijkheid om de games te downloaden terwijl dit voor een groot deel van de games wel kan op de PS4. Tijdens het streamen is de maximale resolutie van de game 720p en heb je alleen stereogeluid.  Wil je de game in volle glorie kunnen beleven dan is het dus beter om deze te downloaden. Sony raadt aan om een stabiele verbinding van minstens 5MB/s te hebben voor de meest optimale ervaring. Laat dit nou precies de gemiddelde snelheid van Nederland zijn. Als je in het buitengebied woont, heb je misschien wel pech.

PlayStation Now 
 Pixel Vault

Aangeraden wordt om voor  de pc een DualShock 3 of 4 controller te gebruiken, maar ook zijn andere controllers te gebruiken die XInput ondersteunen. Hierbij worden niet alle functies ondersteund, zoals de ‘share’ knop van PlayStation, maar wel genoeg om de game normaal te kunnen spelen.

Kanttekening

Af en toe kan het nog wel eens voorkomen dat tijdens het streamen een frame verloren gaat op de digitale snelweg. Je ziet dit wel even tijdens het gamen, maar het gebeurt niet zo vaak dat je het als storend ervaart. Op de PS4 kun je er dan voor kiezen om de game te downloaden zodat dit niet voorkomt. Op de pc kan dit echter niet en het is maar de vraag of dit ooit mogelijk zal zijn.

Al met al lijkt Sony op dit moment aardig zijn mannetje te staan tegenover Google en Microsoft, al is het nog afwachten totdat deze diensten gelanceerd worden voordat we daar een echt oordeel over kunnen vellen. Er is een grote selectie aan relatief nieuwe games en als je geen PlayStation 4 hebt, kun je ook op de pc aan de slag met de exclusives van Sony. De wat oudere games uit het PS2- en PS3-tijdperk zijn ook leuk om nog eens op te starten en je een tijd mee te vermaken.