Hier moet je op letten in de Hearthstone-uitbreiding Witchwood

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Hier moet je op letten in de Hearthstone-uitbreiding Witchwood

Deze week is de Year of the Raven in Hearthstone officieel begonnen en mogen we aan de slag met de nieuwe uitbreiding: Witchwood. Dit betekent dat de kaarten en decks de komende weken goed door elkaar worden geschud en er weer nieuwe kansen liggen om tot hoog in de rangen van de game door te breken. Lees hier hoe je een vliegende start kunt maken.

Nieuwe sets kaarten worden in rap tempo aan Hearthstone toegevoegd, waardoor het geen gemakkelijke klus is om de laatste ontwikkelingen bij te houden. Daar komt bij dat er naast nieuwe kaarten ook nog eens nieuwe spelelementen worden geïntroduceerd, wat bij elke nieuwe uitbreiding weer voor de nodige chaos zorgt. Om enige orde in deze chaos te scheppen, hebben wij de belangrijkste nieuwe kaarten en elementen voor je op een rij gezet.

Echo

Het eerste nieuwe spelmechaniek dat wordt toegevoegd, is Echo. Echo-kaarten kunnen in dezelfde beurt opnieuw gespeeld worden, mits je hier genoeg mana voor hebt. Dat betekent dat een minion of spell met Echo dat 2 mana kost, in beurt tien potentieel vijf keer gespeeld kan worden.

Tussen de Echo-kaarten zitten minions, maar ook spells. Deze kaarten gaan dan ook voor een hoop bijzondere combinaties zorgen. Denk aan een muur van taunt-minions die met één kaart in dezelfde beurt gespeeld kunnen worden of een spell waarbij met enige herhaling van de kaart het bord schoon geveegd kan worden. We verwachten dan ook dat dit nieuwe spelmechaniek voor de meeste opschudding gaat zorgen in Witchwood.

https://www.youtube.com/watch?v=ZqnZqn5XXXk

Rush

Dit element is gelukkig een vrij simpele toevoeging, maar kan wel voor de nodige spannende momenten gaan zorgen. Rush is bijna hetzelfde als de ability charge, alleen mag een minion met Rush geen hero’s aanvallen. Dit betekent dat je een minion met Rush in dezelfde beurt die je deze speelt nog kunt gebruiken, maar deze alleen kunt inzetten om een minion van de tegenstander aan te vallen. Wanneer je de hero schade toe wil brengen, moet je net als met gewone minions wachten tot de volgende beurt.

Deze minions zijn dus ideaal om controle te houden op het bord of terug te komen wanneer je tegenstander je minions net van het speelveld heeft geveegd. Het nadeel is dus dat je er geen potjes mee kunt winnen, want ze kunnen in de eerste beurt geen hero’s aanvallen. Daarnaast moet je wel een tegenstander hebben die veel minions speelt, want op een leeg speelveld heb je niets aan een minion met Rush.

Even of oneven

Je moet een beetje geluk hebben bij het openmaken van nieuwe pakjes kaarten, maar als je één van deze legendarische kaarten trekt, kun je een hoop bijzondere combinaties gaan maken. Baku the Mooneater zorgt namelijk voor een stevige upgrade van je hero-power als je alleen maar kaarten met een oneven hoeveelheid mana hebt. Genn Greymane zorgt er daarentegen voor dat je een mooie upgrade krijgt als je alleen maar kaarten met een even aantal mana in je deck hebt. Deze neutrale kaarten kunnen door elke klasse gebruikt worden en geven de upgrade bovendien aan het begin van een match.

Hearthstone Witchwood 
 Pixel Vault

Dit betekent dat we de komende weken veel speciale even en oneven decks gaan zien. Iets wat tot nu toe juist een slecht idee was, omdat je dan sommige beurten niets kunt spelen vanwege een onevenredige mana-curve. De bonus voor het spelen met Baku the Mooneater en een oneven deck is echter groot. Neem de Hunter, die met Baku en een volledig oneven deck een heropower krijgt die niet twee damage doet bij de vijandelijke hero, maar drie. Of een warrior die met een even deck en Genn Greymane vier armor krijgt van zijn hero-power in plaats van twee. Dat kan een behoorlijk voordeel zijn.

Daar staat natuurlijk tegenover dat je tegenstander bepaalde kaarten kan uitsluiten en daardoor beter kan voorspellen wat je gaat spelen. Als je een oneven deck hebt, dan heb je als mage namelijk geen Fireball (vier mana) of Pyroblast (zes mana). Meer weten over deze twee legendarische kaarten?

Hagatha the Witch

Bij elke nieuwe uitbreiding van Hearthstone zijn er wel enkele kaarten waarbij spelers van tevoren roepen dat die veel te overpowered gaan zijn. Voor Witchwood is dat een Shaman hero-kaart: Hagatha the Witch. Deze kaart kost maarliefst 8 manapunten en neemt de plaats in van de Shaman-hero waar je mee begint.

Wanneer je Hagatha speelt, deelt ze drie damage uit aan alle minions op het bord. Perfect om de boel schoon te vegen dus. Daarnaast heeft ze een krachtige hero-power, die de gebruikelijke totems vervangt. Elke keer dat de Shaman-speler een minion op het bord gooit, krijg je van Hagatha een willekeurige Shaman-spell in je hand. Dat kan behoorlijk oplopen en een deck met deze kaart zal dan ook moeilijk te verslaan zijn. Of het ook echt een te krachtige kaart is, moet nog blijken. Blizzard heeft nog zelden kaarten moeten nerfen vlak na release.

Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over de nieuwe uitbreiding Witchwood. Naar welke nieuwe kaarten of combinaties kijk jij het meest uit? Laat het ons weten in de comments of kijk en chat gezellig mee bij onze Hearthstone-stream zondag 15 april om 14.00 uur.