Hideo Kojima ontsnapte aan aanklacht plagiaat door CanalPlus

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Hideo Kojima ontsnapte aan aanklacht plagiaat door CanalPlus

Het iconische personage Solid Snake, bedacht door de minstens net zo iconische Hideo Kojima, is inmiddels niet meer uit onze industrie weg te denken. Toch had het niet heel veel gescheeld of dit personage had Kojima de nodige kopzorgen kunnen bezorgen. Het Franse CanalPlus stond namelijk op het punt om Kojima aan te klagen wegens plagiaat.

Volgens CanalPlus, die deels de rechten van de film Escape from New York bezitten, is Solid Snake namelijk niet zo’n uniek personage, maar zelfs een regelrechte kopie van de hoorfdpersoon in hun film, die zelfs vrijwel dezelfde naam draagt. In deze film speelt Kurt Russel namelijk Snake Plissken, compleet met ooglapje en de destijds populaire mat in de nek. Het was uiteindelijk regisseur John Carpenter die voor Kojima in de bres sprong en CanalPlus ervan overtuigde niet door te zetten. In een interview met The Hollywood Reporter zei hij het volgende:

“Ze wilden achter de game Metal Gear Solid aan gaan, wat een beetje een rip-off van Escape from New York is. Ik vertelde ze dat ze dat niet moesten doen. Ik ken de maker van de game, en hij is een aardige man. Tenminste, tegen mij doet hij aardig.”

Kojima zelf betwist overigens dat er sprake is van enige vorm van plagiaat. Volgens hem is het dan ook puur toeval dat beide personages Snake heten. In een al wat oudere tweet liet hij er zich al eens over de naamkeuze uit.