Het VR-games overzicht van 2018

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Het VR-games overzicht van 2018

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken onderweg en er staan weer genoeg games op de rol waar we weer helemaal in kunnen duiken. Zo ook voor de gebruikers van VR-systemen. Er zijn steeds meer VR-titels die het waard zijn om in huis te halen en in 2018 lijken er meer dan genoeg aan te komen die de aanschaf van een VR-headset verantwoorden.

Omdat er natuurlijk zoveel games zijn, is het misschien een beetje zoeken naar wat je nou echt moet spelen dit jaar. Er zijn immers genoeg VR-titels. Ook hierin ben je voorzien, want we beginnen dit overzicht met een lijst van wat volgens ons de tien interessantste titels zijn. Dit wordt gevolgd door een overzicht van wat er allemaal nog meer op de planning staat voor VR-gaming in 2018.

Ace Combat 7: Skies Unknown

Speelbaar op PlayStation VR
We weten nog niet erg veel over Ace Combat 7, maar toen deze game in 2015 werd onthuld tijdens de PlayStation Experience is ook bevestigd dat de game exclusieve VR-missies zou bevatten voor PlayStation VR. Van wat we tot nu toe gezien hebben, ziet het er erg indrukwekkend uit in VR.

Star Wars: Battlefront maakte al een begin met een X-Wing VR-missie, maar deze was toch vrij kort. Nu zullen we met Ace Combat dan wel niet in de ruimte en zien we geen iconische Star Wars-schepen, maar we gaan wel het luchtruim ontdekken alsof we echte piloten zijn. De game had in 2017 uit moeten komen, maar werd uitgesteld naar een onbekende datum dit jaar.

Alvo

Speelbaar op HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR
Iedereen heeft wel eens gehoord van Counter-Strike, maar dit is er niet voor VR. Het lijkt erop alsof de ontwikkelaars van Alvo het wel een goed idee vindt om daar verandering in brengen, want de game is een first-person shooter met een soortgelijke artstyle. Het zal niet een exacte kopie zijn, maar het spel heeft wel modi als Search and Destroy, Deathmatch, King of the Hill en Bots.

Aangezien VR nog niet een gigantisch platform is, lijkt Bots een verstandige toevoeging. Deze modus is namelijk bedoeld om je toch wat te doen te geven als er te weinig mensen online zijn. De vraag is of dit nodig is, want het lijkt erop dat we niet vaak met bots hoeven te spelen. Dit lijkt namelijk een game te worden die iedere VR-bezitter moet binnenhalen wanneer deze ergens in 2018 uitkomt.

Anamorphine

Speelbaar op HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR
Anamorphine is een game die serieuze onderwerpen wil tackelen en snijdt het onderwerp van mentale ziekten aan. Je speelt als Tyler die zijn schuldgevoelens en gevoel van onmacht onder ogen moet komen, omdat hij merkt dat hij niets kan doen voor zijn vrouw Elena, die aan depressie lijdt. Het spel gaat zich afspelen in Tylers gedachten en herinneringen en door hoe de stijl eruit ziet, staat dit spel hoog op onze radar.

Apex Construct

Speelbaar vanaf 20 maart op HTC Vive en Oculus Rift. Vanaf 20 februari op PlayStation VR.
In Apex Construct is het aan jou om als laatste mens de mensheid niet uit te laten sterven. In deze futuristische wereld waar robots heersen, moet jij overleven. Wat Apex Construct zo interessant maakt, is dat de game qua setting doet denken aan een VR-versie van Horizon: Zero Dawn. Hoewel de game een andere artstyle heeft, er minder mooi uitziet en er een ander verhaal is, zijn we erg enthousiast.

Blood and Truth

Speelbaar op PlayStation VR
Wie zich PlayStation VR Worlds nog kan herinneren, weet dat de London Heist een van de betere onderdelen was van het spel. De studio achter dit onderdeel is terug met Blood and Truth. London Studios lijkt geleerd te hebben van wat nog beter kon in VR Worlds. Het spel lijkt grafisch en stylistisch erg op de London Heist. Het ziet er net zo explosief uit en met de PlayStation Move integratie lijkt het dan ook alsof we in een actiefilm spelen. Daarnaast verwachten we dat het spel in ieder geval een stuk langer gaat zijn, omdat Blood and Truth niet een onderdeel is van een bundel.

Eden Tomorrow

Speelbaar op PlayStation VR
Als er één ding gebleken is sinds de lancering van VR is het wel dat horror en VR geweldig goed met elkaar samengaan. Eden Tomorrow lijkt hier dan ook op in te spelen, maar dan wel met een futuristische setting. Daarnaast ziet het ernaar uit dat we met dino’s in de ruimte kunnen lopen en dat belooft een onvergetelijke ervaring te worden, die we graag willen meemaken.

Golem

Speelbaar op PlayStation VR
Eén reden waarom Golem hoog bij ons op het lijstje staat van VR-games om dit jaar naar uit te kijken, is omdat de game unieke gameplay gaat brengen. Dit komt door de implementatie van maar één PS Move controller. Het is namelijk wel echt de standaard geworden om beide controllers te gebruiken.

De reden dat er voor maar een controller gekozen is, is omdat een groot onderdeel van de gevechten verbonden zit aan zwaardvechten. Combineer dit met een kleurrijke fantasiewereld en dan krijg je iets dat we nog niet heel vaak gezien hebben en dus staan we met smart te wachten.

Moss

Speelbaar op PlayStation VR
Waar we misschien wel het meest naar uitkijken, is Moss. Nadat de kleine muis vele harten wist te veroveren met de E3 trailer, mogen we dit jaar met Quill op avontuur. Afwijkend van het typische perspectief is Moss een third-person VR-game waarin we in ieder geval aan de slag mogen met puzzels en gevechten. Er is echter slechts een blik op de artstyle nodig, voordat je op avontuur wilt met een muis.

Vacation Simulator

Speelbaar op HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR
Van de makers van Job Simulator komt dit jaar de nieuwe game Vacation Simulator uit. Dit keer besluit ontwikkelaar Owlcademy Labs ons mee te nemen op vakantie en wij hebben nu al zin om onszelf weer in de gestoorde wereld te verliezen. Zoals in de trailer te zien is, is dit keer in de zon en op het strand.

WipEout Omega Collection

Speelbaar op PlayStation VR
Dit had misschien vorig jaar al moeten gebeuren toen de game werd uitgebracht, maar in 2018 komt het dan eindelijk: een VR-modus voor WipeOut. De modus wordt door middel van een gratis update toegevoegd aan het spel en het lijkt ons fantastisch om met hoge snelheid over het circuit te scheuren. Het is overigens niet een aparte modus, want de update zorgt ervoor dat het hele spel in VR te spelen is.

Het overzicht

Ace Combat 7 – PSVR

The American Dream – Rift, Vive, PSVR

Alice’s Lullaby: Albino Lullaby Episode 2 – Rift, Vive, PSVR

Allison Road – Rift

Alvo – Rift, Vive, PSVR

Anamorphine – Rift, Vive, PSVR

Apex Construct – Rift, Vive, PSVR

Ark Park – Rift, Vive, PSVR

Bebylon Battle Royale – Rift, Vive, PSVR

Blood & Truth – PSVR

Blunt Force – onbekend

Bow to Blood – PSVR

Brass Tactics – Rift

Bravo Team – PSVR

Budget Cuts – Vive

Chimera Zero – Rift, Vive, PSVR

ChromaGun – Rift, Vive, PSVR

Classroom Aquatic – Rift, Vive, PSVR

Coatsink/Fierce Kaiju Project – onbekend

Dark Eclipse – PSVR

Derail Valley – Vive

Dreams – PSVR

Echo Combat – Rift

Eden Tomorrow – PSVR

Espire 1: VR Operative – Rift, Vive

Evasion – Rift, Vive

Failspace – Rift, Vive

Firewall: Zero Hour – PSVR

Golem – PSVR

Gungrave VR – PSVR

ILMxLAB’s Star Wars: Darth Vader Story – onbekend

In Death – Rift, Vive

Jupiter & Mars – PSVR

Marvel: Powers United VR – Rift

Megadimension Neptune VIIR – PSVR

Megalith – PSVR

Mini-Mech Mayhem – PSVR

Moss – PSVR

Pixel Ripped 1989 – Rift, Vive, PSVR

The Persistence – PSVR

One Piece: Grand Cruise – PSVR

Out of Ammo – PSVR

Raiders of Erda – Rift, Vive

Reboant – Vive

Rolling Line – Vive

Seeking Dawn – Rift, Vive

Shaman: Spirithunter – Rift

Smash Hit Plunder – PSVR

Space Junkies – Rift, Vive

Sprint Vector – Rift, Vive, PSVR

Star Child – PSVR

Torn – Rift, Vive, PSVR

Transference – Rift, Vive, PSVR

Unknown Fate – Rift, Vive

Vacation Simulator – Rift, Vive, PSVR

Windlands 2 – Rift

WipeOut Omega Collection – PSVR

Zone of the Enders: The 2nd Runner MARS – Vive, PSVR