Het jaar van Pixel Vault – De terugblik van Stan

archief
Stan van der Burg op 20 januari 2020
Het jaar van Pixel Vault – De terugblik van Stan

Het einde van het jaar: het ideale moment om terug te blikken op 52 weken vol  games, nieuws en aankondigingen uit de game-industrie. Ook bij Pixel Vault is dat niet anders en dus hebben we al onze redacteuren gevraagd om terug te blikken op hun game jaar. Stan kijkt vandaag in zijn terugblik terug op 2014!

Oh 2014… Het gamingjaar dat een grote verandering heeft gebracht in mijn gamingleven. Het jaar waarin de next-gen consoles een echte plaats hebben gevonden en een jaar waarin de console wars natuurlijk niet uitbleven. Geweldige games kwamen uit voor deze nieuwe consoles. Voor mij persoonlijk was het echter een ander verhaal.

ps4-vs-xbox-one-comparison-comments-from-devs-compiled-most-cm5ix0o9

Van kinds af aan was ik een console gamer. Alle consoles van Nintendo staan in huis (behalve de Wii U), een PlayStation 1 en een Xbox 360. Jarenlang heb ik me vermaakt op de consoles en was ik iemand die consoles vrijwel altijd verkoos boven de pc. Wat is dat veranderd dit jaar. Normaal gesproken zou ik vooraan in de rij staan om een Xbox One of een PlayStation 4 in huis te halen, maar alle commotie en onduidelijkheid rond de consoles hebben mij nooit overtuigd van de consoles. Toch blijf ik een gamer en heb ik een vrij goede gaming pc aangeschaft. Wat een geweldig idee was dat.

Zoals wel duidelijk is, ga ik het niet hebben over next-gen console games. Het begin van het jaar was bij mij dan ook vrij rustig qua games. Ik heb me vooral bezig gehouden met games als Hearthstone, League of Legends, Diablo III en osu!. De tijd die ik daarnaast over had, heb ik vooral besteed aan het kijken van anime; vrij weinig games spraken de gamer in mij aan. Uiteindelijk kwam er dan een game uit die mij wel aansprak, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja STORM Revolution. Deze game heb ik dan ook 100% gespeeld en heeft me flink wat uren plezier gegeven. Later in het jaar ben ik ook flink aan de slag gegaan met Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth. Ondanks dat veel gamers de game minder vonden dan Civilization 5, vond ik Beyond Earth zeker ook niet verkeerd. Uiteindelijk heb ik me ook nog kunnen verdiepen in Super Smash Bros. en Pokémon Omega Ruby voor de 3DS. Toch bleef er voor mij nog altijd iets missen, een game waar ik me helemaal ik kon uitleven, waar ik tientallen uren aan kon besteden zonder me te gaan vervelen. Misschien had ik toch iets gemist op de consoles?

CivilizationBeyondEarth

Na een tijd rond te kijken tussen de games voor de next-gen consoles, werd het voor mij duidelijk: de consoles hadden mij nog steeds niets te bieden. GTA 5 is nooit het type game voor mij geweest, Assassin’s Creed is voor mij na Brotherhood toch niet veel meer waard en de grote racegames zijn ook niet echt mij ding. Gelukkig kwam ik toen toch de game tegen die mij aan het einde van het jaar een flinke berg plezier heeft gebracht. Toch weer een game die niet bij iedereen even goed viel, maar wel bij mij: Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Toen de game uitkwam had ik er wel al naar gekeken, maar toen viel die game zwaar tegen. Nu, na een hele hoop patches, is de game een stuk beter. Een MMO waarbij je niet twintig karakter aan hoeft te maken om alle klassen te kunnen spelen (eentje is meer dan genoeg), een prachtige omgeving en de vertrouwde MMO-gameplay. En, wat misschien nog wel belangrijker is, een fatsoenlijke community. Het is een gigantisch verschil met de Call of Duty- en League of Legends-community en dat had ik wel even nodig.

Zo zie je maar, de next-gen kan op veel verschillende manieren voor een evolutie in je gamingleven zorgen. Voor sommigen betekent het een nieuwe console in huis, voor anderen betekent het juist geen nieuwe console in huis. Aan jou, de lezer, wil ik dan ook meegeven dat gamen op veel verschillende manieren kan, of je nu een Xbox hebt, een PlayStation, een Wii of een pc, als jij er maar gelukkig van wordt. Wat interesseert het dan wat anderen er van vinden? En als je mening verandert over de jaren? Geen probleem! Er is geen goed of fout, alleen games.

Final_fantasy-XIV