Het beste van Oranje bodem – De beste Nederlandse games
Wij Nederlanders gamen veel. Volgens een onderzoek van EenVandaag uit 2014 bleek dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren meer dan vijf uur per week achter een console of pc zit om te gamen. Wat we echter niet moeten vergeten, is dat we als Nederlanders ook een aardig lijstje aan games hebben geproduceerd. Oké, het zijn geen lijsten zoals ze in de VS, Canada of Frankrijk afleveren, maar toch mogen we best trots zijn op de Nederlandse game-industrie. Om dat op deze tweede Koningsdag te vieren, hebben we de beste Nederlandse games voor je op een rijtje gezet.
Killzone – Guerilla Games
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de Nederlandse game-industrie maakte furore met de lancering van Killzone. Terwijl de originele Killzone op de PlayStation 2 onder de radar bleef, kreeg heel de wereld de serie in de gaten met de lancering van Killzone 2. Al was het maar om die beruchte trailer tijdens de E3 van 2005. Toch blijft Killzone een van de belangrijkere exclusieve series op de PlayStation; zo belangrijk zelfs dat Killzone: Shadow Fall dé launchtitel was van de PlayStation 4. En dat is een feit waar wij Nederlanders toch best trots op mogen zijn.
Awesomenauts – Ronimo Games
Wat begon als Banana Games en de originele opzet maakte voor de Blob, veranderde later in Ronimo Games en maakte wereldwijd naam met twee series die allebei hoge ogen gooide: Swords & Soldiers en Awesomenauts. Toch was het vooral de laatste van de twee die populair werd onder gamers op verschillende platformen. De 2D MOBA werd zelfs zo populair dat het team maar besloot om een uitbreiding te maken voor de game, ontwikkeld met geld opgehaald via Kickstarter. Deze haalde echter iets meer op dan dat ze hadden verwacht: in totaal werd er 400.000 dollar opgehaald, waarvan er origineel maar 125.000 nodig was voor de ontwikkeling van de uitbreiding. Sinds de release van Awesomenauts in 2012 is de game verschenen op maar liefst zeven verschillende platformen: PlayStation 3, Xbox 360, Windows, OS X, Linux, PlayStation 4 en Xbox One. Een indrukwekkend lijstje voor een relatief kleine Utrechtse studio.
Ridiculous Fishing – Vlambeer
Misschien wel het grootste succes dat Nederlandse games hebben gehad op mobiele platformen is Ridiculous Fishing. Ontstaan uit de breinen van Rami Ismail en Jan Willem Nijman, samen bekend als Vlambeer, heeft het kleine spelletje echter alles behalve een makkelijke weg gehad. Wat ooit begon als een iOS-versie van het door Vlambeer ontwikkelde Radical Fishing nam snel grotere proporties aan. Totdat in 2011, terwijl de game bij Vlambeer nog in ontwikkeling was, een studio uit San Francisco met een nagenoeg gelijke kopie kwam van de game. De game ging terug naar de tekentafel, er werden extra troepen ingeschakeld en in 2013 kwam Ridiculous Fishing dan eindelijk op de markt. Tot groot plezier van pers en publiek: de game werd hoog beoordeeld door de pers en het publiek kocht de game met duizenden tegelijk. Wat het einde van de studio had kunnen worden, werd echter het succes. Sindsdien heeft het team Luftrausers op de markt gebracht en werken ze aan Nuclear Throne.
Overlord – Triumph Studios
Een andere compleet Nederlandse serie is die van Overlord, ontwikkeld door het Delftse Triumph Studios. Waar je in de meeste titels als ‘good guy’ aan de slag moet, verraad Overlord het doel van de game al in zijn titel: kruip in de huid van een duivelse Overlord en stuur hordes minions aan om dorpen af te branden en vijanden te vernietigen. En dat allemaal met een dikke knipoog en lekkere zwarte humor. Dat de game geen windeieren heeft gelegd voor de studio blijkt wel uit de sequels die de game nog heeft gehad. Naast een volwaardige sequel op de consoles kreeg de game een prequel op de Wii en een spin-off op de DS. Dat was echter al weer 2009 en sindsdien werd het stil rondom de game. Het team van Triumph werkte verder aan hun andere serie, Age of Wonders, en de game verdween uit het zicht; tot afgelopen week, toen Triumph en Codemasters een derde deel binnen de serie aankondigde: Overlord: Fellowship of Evil, welke dit jaar nog in de schappen moet liggen.
Halo: Spartan Strike – Vanguard Entertainment
Naast het feit dat alle bovenstaande games van Nederlandse bodem zijn, zijn het ook allemaal originele series. Toch kunnen Nederlandse studio’s ook prima inhaken op bestaande series. Kijk maar naar het Amsterdamse Vanguard Entertainment. Deze studio is namelijk verantwoordelijk geweest voor niet één, maar twee Halo-spinoffs. Inderdaad, een Nederlandse studio verantwoordelijk voor bepaalde games van misschien wel Microsofts belangrijkste serie. Ondanks dat het origineel om mobiele games ging, viel Spartan Assault zo in de smaak dat de game ook naar de pc en Xbox 360 kwam. Toen de studio ook het vervolg mocht ontwikkelen, werd ook deze meteen gebouwd voor zowel mobiele platformen als de consoles en de pc, inclusief releases op de Xbox One en iOS. Zeker geen slechte prestatie, maar niet heel vreemd als je nagaat dat Vanguard Entertainment is opgericht door de oprichters van Guerilla Games.
Speciale vermelding: Nixxes Software
Een studio die zeker niet mag worden vergeten, is Nixxes Software. De Utrechtse ontwikkelaar mag dan wel geen eigen series hebben, toch is het een heel belangrijke studio voor de Japanse uitgever Square Enix. Nixxes lijkt tegenwoordig namelijk het vaste aanspreekpunt te zijn als het gaat om de verschillende ports die Square Enix op de markt brengt. Momenteel is het team in Utrecht druk bezig aan Rise of the Tomb Raider en staat ook de pc-versie van Deus Ex: Mankind Divided op de planning. Daarnaast was het team ook verantwoordelijk voor de Definitive Edition van de reboot van Tomb Raider in 2014, de pc-versie van Hitman: Absolution en Thief en vele andere ports. Geen slechte reputatie dus voor een studio waar bijna niemand ooit van heeft gehoord.
Dat waren ze, vijf series en een studio van Nederlandse bodem die allemaal hun naam hebben gevestigd op de wereldkaart der games. Allemaal ontwikkelaars waar we als Nederlandse gamers best trots op mogen zijn en zo zijn er nog veel meer. Maar wat vinden jullie de beste game van Nederlandse bodem? En op welke studio mogen wij als Nederlanders het meest trots zijn? Laat het ons weten in de reacties!