GTA5 verwijderd uit Australische winkels

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
GTA5 verwijderd uit Australische winkels

Grand Theft Auto 5 wordt momenteel door verschillende Australische winkels geboycot. Winkelketens Target en Kmart hebben alle exemplaren uit de winkel gehaald en verwacht wordt dat meer winkels volgen. De game zou geweld tegen vrouwen verheerlijken.

GTA5 wordt uit de schappen gehaald na aanleiding van een aantal klachten van klanten. De klanten vinden het niet kunnen dat dit soort games verkocht worden waarna de winkelketen Target besloten om GTA5 niet meer te verkopen. De winkelketen Kmart besloot hierin mee te gaan.

“Na een aanzienlijk gedeelte van de content van GTA5 te hebben gezien, heeft Kmart besloten om te stoppen met de verkoop van deze titel. Kmart verontschuldigt zich voor het gebrek aan onoplettendheid waardoor deze game beschikbaar is geweest”.

Hier is het echter niet bij gebleven: de Australische tak van Kotaku weet te vermelden dat het niet alleen bij GTA5 blijft. Alle games uit de GTA-serie worden uit de winkelschappen gehaald. Episodes from Liberty City en Grand Theft Auto 4 worden ook uit de winkels gehaald.

Dit is niet de eerste keer dat een game zoals Grand Theft Auto niet meer beschikbaar is in Australië. Het land is berucht vanwege een uiterst strenge censuur van videogames. Games die als te gewelddadig worden beschouwd, worden verboden en zijn alleen via “alternatieve” manieren beschikbaar. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat jonge gamers dit soort games niet kunnen spelen, maar gaat ten koste van gamers ouder dan 18 jaar. De Australische overheid had dit jaar besloten iets meer coulant te zijn met het verbannen van games, maar die maatregelen hebben geen nut wanneer winkels de game niet willen verkopen.