Gratis Steam-game gekregen? Dan is jouw review minder waard

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Gratis Steam-game gekregen? Dan is jouw review minder waard

Valve brengt opnieuw veranderingen aan in het reviewsysteem op Steam. Alle reviewers die hun product gratis gekregen hebben, tellen minder zwaar mee. Of zij de game wel of niet aanbevelen, wordt niet meer meegerekend in de totale score van de game. Valve legt de redenering hierachter uit.

Volgens Valve zouden mensen die een game gratis gekregen hebben, minder neutraal zijn dan diegenen die hem gekocht hebben. Uit onderzoek bleek namelijk dat een groot aantal titels met positieve scores veel gebruikers met CD-keys hadden. Omdat dit verschillende redenen kan hebben, probeerde Valve eerst de vervalste reviews te verwijderen. Dit werd uiteindelijk te veel voor het bedrijf, waardoor ze veranderingen in het systeem aanbrachten.

Als eerst zorgde Valve ervoor dat reviewers die CD-keys gebruikten, minder zichtbaar werden. Als je de game op een andere manier gratis verkreeg, telde je review nog wel mee. Nu is het systeem zo veranderd, dat de reviews van alle gratis exemplaren van de game niet gebruikt worden bij de berekening van de totale score. Dit geldt dus ook voor games die je als cadeau via Steam gekregen hebt.

Valve voerde de updates aan het begin van de week uit, maar het kan nog even duren voordat Steam klaar is met het opnieuw berekenen van alle scores.