‘Gouden eeuw voor gaming niet geliefd bij core gamers’

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
‘Gouden eeuw voor gaming niet geliefd bij core gamers’

We zitten op het moment bijna in een ‘gouden eeuw voor gaming’, maar niet iedereen zit daarop te wachten. Vooral de core gamers kijken met argusogen naar de ontwikkelingen op gamegebied, zegt COO Peter Moore van Electronic Arts in een interview met GamesIndustry. Uitgevers en ontwikkelaars moeten zich daar niet teveel van aantrekken, aldus de EA-topman.

“Ik denk dat we bijna in een gouden eeuw van gaming zitten, waar het niet uitmaakt waar je bent. Op elk moment, op elke plek, in elke prijsklasse en voor welke tijdsduur ook, er is altijd een game verkrijgbaar”, zegt Moore. “En wij als bedrijf moeten die game-ervaringen aanbieden.” Daarbij erkent de EA-topman dat veel gamers van de harde kern helemaal niet zitten te wachten op die ontwikkeling. Die zitten mogelijk niet te wachten op free-to-play-games, downloadbare content en de ‘constantly connected’-ervaring. “Ik denk dat de uitdaging soms de groei van gaming is. Er is een kerngroep die zich daar niet gemakkelijk bij voelt.”

Moore stelt dat gameontwikkelaars en -uitgevers mee moeten gaan met de frisse wind die door de industrie waait, in plaats van vast te houden aan het model waar de core gamers bekend mee zijn. “Ik word niet gefrustreerd, maar ik krab weleens aan mijn hoofd en zeg: kijk, het zijn andere tijden. En andere tijden vragen om andere bedrijfsmodellen. Er komen andere consumenten bij. Zij hebben andere verwachtingen. En we kunnen ze negeren of we kunnen ze omhelzen, en wij bij EA hebben voor dat laatste gekozen”, aldus de EA-topman.

“Er is een kerngroep die het niet prettig vindt, omdat het anders is. Het is ontwrichtend. Het is niet zoals het was. Ik was gewend een schijfje in de disc-lade te stoppen of een cartridge aan de bovenkant erin te stoppen, en dan zou ik gaan zitten en spelen. En al deze jonge mensen die erbij komen of, God verhoede, oude mensen die zich met gaming gaan bezighouden.”

De kerngroep die vast blijft houden aan de traditionele manier van gaming, zal vanzelf bijdraaien, voorspelt Moore. “Ik denk dat de kern van het publiek die het niet leuk vinden om ingebouwde free-to-play games of microtransacties te hebben. Dat snap ik”, zegt Moore. “Ik denk dat niemand het leuk hoeft te vinden. Ik denk dat het gaat zoals het gaat; ik word chagrijnig van sommige dingen, maar als de rivier van ontwikkeling stroomt en ik probeer met mijn kano de andere kant op te peddelen,  dan zal ik uiteindelijk verliezen.”