Google kondigt een eigen gameplatform aan: Stadia

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Google kondigt een eigen gameplatform aan: Stadia

Op de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco kondigde de CEO van Google, Sundar Pichar, het nieuwe gameplatform van Google aan: Stadia. Hiermee wil Google iedereen direct toegang geven tot games door ze te streamen naar elk gewenst apparaat. Stadia komt dit jaar nog uit in Europa.

Google heeft deze techniek al een beetje getest met de demo van Assassin’s Creed: Odyssey die gestreamd kon worden naar de Chrome browser. Stadia moet dit naar een nieuw niveau tillen en niet alleen in Chrome beschikbaar zijn, maar ook op pc, tablets en smartphones. Deze apparaten hoeven zelf geen videokaart te hebben, games worden direct van de servers van Google gestreamd.

De kwaliteit van de stream wordt door Google aangeboden in 4K en ook HDR wordt ondersteund. Om deze kwaliteit te halen gebruikt Google GPU-technologie van AMD. Hiermee moet volgens Google 10.7 Teraflops gehaald kunnen worden. Het hangt van de verbinding en je eigen apparaat af of dit ook gehaald kan worden. Google heeft geen details gegeven over hoe snel je internetverbinding voor Stadia moet zijn.

Tijdens de presentatie werd getoond hoe Assassin’s Creed Odyssey zonder moeite op elk apparaat gespeeld kon worden via Stadia. Google heeft daarvoor een eigen controller ontwikkeld, maar je kunt ook games via Stadia spelen met je eigen controller. Het is nog niet bekend hoeveel de controller gaat kosten, noch wat de kosten gaan zijn om gebruik te maken van Stadia.

Stadia is sterk verweven met YouTube

Google heeft Stadia geïntegreerd in andere diensten van de techgigant, in het bijzonder YouTube. Zo kun je straks de game die een streamer of YouTuber speelt, meteen zelf beginnen te spelen met een knop in YouTube. Het is de bedoeling dat dit zelfs precies vanaf het moment kan waar de streamer of YouTuber op dat moment is.

Als streamer of YouTuber kun je ook speciale momenten delen, zodat je kijkers dit moment kunnen herbeleven. Iedereen kan via Stadia zelf streamen of opnames maken om te delen via YouTube. Ook is het mogelijk om tijdens het gamen YouTube-beeld op te vragen van de game en het level waar je op dat moment bent.

Welke games kun je spelen op Stadia?

Google heeft nog geen officiële lijst met games aangekondigd die te spelen zijn via Stadia, maar gaat in ieder geval samenwerken met Ubisoft en Bethesda. Daarnaast gaat Google ook zelf games ontwikkelen, Jade Raymond zal hier de leiding over krijgen. Zij vertrok vorig jaar bij EA om voor Google te gaan werken.