Google doet Android P als Android Pie uit de doeken

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Google doet Android P als Android Pie uit de doeken

Google heeft vandaag de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem een officiële naam gegeven. Android P zal vanaf vandaag bekendstaan als Android Pie en is daarmee ook direct beschikbaar voor Pixel-toestellen.

Android Pie is de negende versie van het Android-besturingssysteem voor smartphones. Zoals gebruikelijk krijgt de nieuwste versie ook weer een verwijzing naar een toetje. Na onder andere Kit Kat, Nougat en Oreo heet de nieuwste versie dus Android Pie.

Al sinds maart kunnen gebruikers met een geschikt toestel een bètaversie van de software draaien, maar vanaf vandaag is de volledige release beschikbaar. Het gaat hier dan alleen om mensen met een Google Pixel-smartphone, die officieel in Nederland niet te koop zijn. Voor het einde van de herfst moeten ook andere toestellen uit de bètaperiode de update krijgen. Hieronder vallen onder meer de Essential Phone, de Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus en OnePlus 6.

Belangrijk thema in deze update is wat Google ‘Digital Wellbeing’ noemt. Daarbij probeert de gigant gebruikers bewuster te maken van hun smartphonegebruik. Zo is er een dashboard waarmee je kunt zien hoe lang en hoe vaak je apps gebruikt, kun je beperkingen instellen op apps en zal je telefoon aan het einde van de dag de kleuren beperken in de Wind Down-modus.

Wanneer Android 9.0 Pie voor andere toestellen beschikbaar komt, hangt in veel gevallen af van de telefoonproducenten en niet van Google.