Godhood

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Godhood

Wat zou jij doen als je je eigen religie mocht beginnen? Zou je een vreedzame samenleving creëren, waarin iedereen het beste met elkaar voor heeft? Of branden jouw volgelingen de wereld plat en plunderen ze alles wat los en vast zit? Die keuze is aan jou in indie-game Godhood.

Godhood is een strategy-game die wordt ontwikkelt door het Nederlandse Abbey Games, dat we kennen van Reus uit 2013. Godhood heeft inmiddels een succesvolle Kickstarter-campagne achter de rug. In de game moet je een eigen religie opbouwen met eigen rituelen, deugden en dogma’s. Deze religie verspreid je door zoveel mogelijk volgers te verzamelen en ze voor je te laten werken. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar, ze moeten wel in je blijven geloven.

Het alziende oog van god

In de game neem je de rol aan van een god en moet je je eigen religie vormen, verspreiden en verdedigen. Uiteraard krijg je de keuze om je op verschillende manieren te laten gelden als een echte god. Zo heb je de mogelijk te spelen als een oorlogsgod en moet je bewijzen dat kracht het belangrijkste is wat er is. Je kunt ook waardevolle offers accepteren als god van de hebzucht of je gewassen bemesten als god van de vruchtbaarheid of een combinatie van verschillende aspecten kiezen.

Een belangrijk element in het verspreiden van je nieuwe religie is het verzamelen van volgers. Deze volgers zijn gespecialiseerd in een bepaalde klasse en versterken hun vaardigheden door het uitvoeren van rituelen. Je kunt je volgers niet direct besturen, maar je kunt hun acties wel beïnvloeden via ‘divine inspirations’. Daarvoor moet hun geloof in jou wel sterk genoeg zijn, want anders word je genegeerd.

De in-game dagen doen dienst als beurten, waarbij je volgers zelf beslissen hoe ze hun dag het liefst spenderen. Afhankelijke van hun specifieke stats en geloof in jou, voeren ze rituelen uit, praten ze met andere volgers, gaan ze lekker luieren of gaan ze het gevecht aan met andere religies.

Bidden voor een betere wereld

Via “god commandments” kun je je religie vormgeven. Via deze geboden wordt bepaald wat jouw religie aanbidt en verafschuwt. Daarnaast kun je unieke tempels, rituelen en goddelijke krachten vrijspelen. Bovendien bepalen deze geboden ook de persoonlijkheid van je volgers. Elke dag kun je opnieuw een god commandment om jouw mensen te leiden als een goede god.

Godhood 
 Pixel Vault

Om het geloof van je volgers in jou te versterken, moet je rekening houden met hun behoeftes en gebeden. Zo bidden sommige volgers om een grote overwinning, terwijl anderen het allemaal wel prima vinden en in plaats van oorlog om een rustdag bidden. Wanneer je gehoor geeft aan deze gebeden, stijgt het geloof in jou als god.

Het oorlogspad bewandelen

Om te bewijzen dat jij de machtigste god bent, moet je het opnemen tegen vijanden in turn-based rpg-gevechten. Daarbij bestuur je de volgelingen niet zelf, maar moet je ze vooraf uitrusten met de juiste skills. Met de juiste combinaties van skills en door gebruik te maken van de zwakheden van je vijanden kun je de overwinning behalen. Niet alle gevechten worden echter gewonnen door gebruik te maken van wapens. Zo kun je ook wijze woorden, intimidatie en zelfs liederen gebruiken om het geloof van je vijanden te doen wankelen en ze op de vlucht te jagen.

Wanneer je eenmaal genoeg volgers hebt verkregen, is het mogelijk je religie verder uit te breiden. Dat doe je door je volgers op pad te sturen door de wereld van Godhood. Ze verkennen hierdoor tal van gebieden en proberen op hun weg andere stammen te overtuigen van jouw religie. De wereld is echter constant aan verandering onderhevig, waardoor alles er telkens net iets anders uitziet en je steeds voor een nieuwe uitdaging komt te staan.

Godhood 
 Pixel Vault

Godhood moet dit jaar verschijnen, maar het is nog niet bekend wanneer.