God of War 4

archief
Jordy Nieuwenhuis op 20 januari 2020
God of War 4

Nadat in 2016 al de eerste beelden van God of War 4 op de E3 getoond werden, kon meer beeldmateriaal van de game de afgelopen E3 niet achterwege blijven. Daarnaast kregen we ook nog een release window waarin het spel moet gaan uitkomen. Als we dit release window mogen aanhouden, dan mogen we in de lente van 2018 aan de slag met God of War 4. Maar waar gaan we eigenlijk mee aan de slag?

Toen Kratos voor het eerst verscheen in de trailer op de E3 van 2016 maakte mijn hart een sprongetje. Hij heeft dan misschien een lange baard gekregen, maar met zijn askleurige huid en rode strepen was Kratos nog steeds goed te herkennen. De omgeving daarentegen zag er toch wel even wat anders uit dan dat we gewend zijn van een God of War-game.

Noors in plaats van Grieks

Kratos heeft aan het einde van God of War 3 besloten om het warme Griekenland te verruilen voor het koude noorden. Dit is dan ook het eerste dat opviel aan de trailers van God of War 4. Bloeiende flora heeft ruimte gemaakt voor barre bomen en struiken. De eens zulke warme landschappen zijn vervangen door grauwe door sneeuw bedekte omgevingen. Het is wel even wennen als je de vorige games gewend bent, maar het is zeker een goede stap om eens te kiezen voor een andere setting.

Godofwar4jorgunmds 
 Pixel Vault

De Noorse goden zijn tot dusver nog niet gezien in de gameplaybeelden en Santa Monica heeft ook nog niet bevestigd dat deze aanwezig zullen zijn in de game. We hebben al wel kennis mogen maken met Jörmungandr, de World Serpent. Het lijkt erop dat deze zeeslang Kratos gaat helpen. Van deze slang krijgt hij de magische bijl die duidelijk aanwezig is in de nieuwe gameplaybeelden.

De appel valt niet ver van de boom

Kratos heeft niet veel geluk gehad in zijn familieleven. Nadat hij deze familie door een truuk van Ares zelf vermoordt heeft, ging hij dan ook op een killing spree om alle goden uit de Griekse mythologie te vermoorden. Dit is eigenlijk de hele aanleiding van de God of War-franchise. Kratos heeft het leven echter een nieuwe kans gegeven en dat blijkt ook uit de trailers. Kratos heeft namelijk een zoon genaamd Atreus. Atreus is ongeveer 10 jaar oud en Kratos vindt het wel eens tijd dat hij leert om een echte krijger te worden.

Godofwar4atreus 
 Pixel Vault

Over de moeder is op dit moment nog geen informatie. Het kan zijn dat dit zo belangrijk is voor het verhaal dat we die informatie ook niet krijgen totdat het spel uitkomt. Gewapend met zijn houten boog en mes zal Atreus gedurende de game Kratos ondersteunen tijdens gevechten. Als je nou denkt dat je de hele tijd moet gaan oppassen wat er met Atreus gebeurt, kunnen we je alvast verblijden dat dit niet het geval is. Atreus is namelijk een snelle leerling, dat moet je ook wel zijn als Kratos je vader is. Tijdens gevechten kun je hem instructies geven die nog wel eens de doorslag kunnen geven tussen leven en dood.

Van twee zwaarden naar een bijl

Zoals al eerder vermeld heeft Kratos zijn Blades of Chaos, of Blades of Athena afhankelijk van de game, ingeruild voor een magische bijl. Deze bijl heeft het leuke effect dat elke keer als die richting een vijand wordt gegooid, deze daarna gewoon weer in de handen van Kratos verschijnt. Dit geeft meteen al aan dat de combat in deze God of War een stuk anders gaat verlopen dan in voorgaande delen.

De camera hangt achter Kratos en dat zal niet veranderen gedurende het spel. Hierdoor krijg je een heel ander perspectief tijdens de gevechten. Al vraag ik me wel af hoe dat gaat werken in combinatie met de grote eindbazen zoals we die uit eerdere delen gewend zijn.

Santa Monica focust zich volledig op de singleplayer aangezien al bekend is dat er geen multiplayermodus aanwezig is in de game. God of War 4 komt uit in Q1 van 2018 voor de PlayStation 4.