Gerucht: Disney wil Star Wars-licentie afpakken van EA

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
Gerucht: Disney wil Star Wars-licentie afpakken van EA

De loot box-controverse rondom Star Wars: Battlefront II zal inmiddels nog maar weinig mensen ontgaan zijn. Normaal gesproken is het goed als een product veel besproken wordt, maar dit is natuurlijk niet het soort publiciteit waar licentie-eigenaar Disney op zit te wachten. Volgens de geruchten zou Disney zelfs zo ontevreden zijn over de manier waarop EA omgaat met de Star Wars-licentie, dat de rechten wel eens naar een ander bedrijf zouden kunnen gaan.

Volgens de geruchten is Disney in gesprek met zowel Activision als Ubisoft om de rechten voor Star Wars over te nemen. De belangrijkste aanleiding om de exclusieve deal met EA te heroverwegen zou de controverse rondom Battlefront II zijn. In dit stadium zijn er echter nog een hoop vragen. Hoe denkt Disney onder het contract met EA uit te komen? Worden de rechten straks verdeeld onder verschillende uitgevers, of komen ze weer in de handen van één studio terecht?

EA had vanaf 2013 de exclusieve rechten voor het ontwikkelen van Star Wars-games. In die tijd heeft het bedrijf twee gelicenseerde games uitgebracht, namelijk de twee Battlefront-delen. Waar het eerste deel ondanks teleurstellende singleplayermogelijkheden nog wel redelijk ontvangen werd, kreeg het tweede deel het vanwege loot boxes en het progressiesysteem zwaar te verduren. Daarnaast zal ook het annuleren van de singleplayer Star Wars-game waar Visceral Studios aan werkte Disney geen vertrouwen ingeboezemd hebben.