Geen akkoord tussen stemacteurs en ontwikkelaars, staking volgt

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Geen akkoord tussen stemacteurs en ontwikkelaars, staking volgt

De vakbond voor Amerikaanse stemacteurs, de American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), heeft geen akkoord kunnen bereiken met de ontwikkelstudio’s waar het mee in de clinch ligt. Hoewel er een deal van 9 procent loonsverhoging op tafel lag vanuit de ontwikkelaars lijkt de vakbond niet akkoord te gaan. Een staking is het gevolg.

Door deze staking zitten studio’s als Activision, Blindlight, Corps of Discovery Films, Disney Character Voices, Formosa Interactive, Insomniac Games, Interactive Associates, Take 2, VoiceWorks Productions en WB Games, Inc. momenteel zonder stemacteurs. Advocatenkantoor Barnes & Thornburg, vertegenwoordiger van de bovengenoemde bedrijven, reageert teleurgesteld op de afwijzing van de SAG-AFTRA. Volgens de firma heeft de vakbond namelijk geen enkele moeite gedaan om de zaak gepast af te wikkelen.

We hadden gehoopt op een overeenkomst, maar de vakbondsleiders verlieten de onderhandelingen zonder een tegenbod te doen. We  hebben de vakbondsleiders dringend verzocht om de leden over het voorstel te laten stemmen, maar de vakbondsleiders weigerden dit.

We zijn de bond tegemoet gekomen om tot een eerlijke overeenkomst te komen die  na achttien maanden van onderhandelingen voor beide partijen zou werken.

SAG-AFTRA legde de schuld eerder juist bij de werkgevers, die volgens hen niet over de brug wilden komen met een eerlijke deal. De vakbond lijkt dan ook niet uit te zijn op een eenmalige verhoging van het salaris maar een provisieregeling, waarbij stemacteurs mogen delen in de omzet wanneer een game succesvol blijkt te zijn. Daarbij geeft SAG-AFTRA wel aan dat er een limiet op zit en dat het alleen geldt voor ‘succesvolle games’.

Ook zet de bond zich in voor het verminderen van vocale stress door sessies te beperken tot maximaal twee uur. Vooral het inspreken van brute sterfscènes, vervormde stemmen en teksten waarbij veelvuldig geschreeuwd moet worden heeft zijn weerslag op de stembanden. Twee uur is het maximum volgens SAG-AFTRA, al wil men wel dat stemacteurs gewoon het tarief mogen vragen dat normaal voor vier uur geldt.