Gears of War 4

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Gears of War 4

Microsoft heeft ons de afgelopen maanden vaak genoeg laten weten dat er een heleboel exclusieve games voor de Xbox One aan zitten te komen. We kregen op de E3 veel te zien en ook in Keulen op gamescom worden nog meer exclusieve titels getoond. Maar de titel waar toch veel gamers op zaten te wachten, was de afsluiter van Microsoft’s persconferentie in Los Angeles: Gears of War 4. De geruchten waren er al langer, dus kwam de aankondiging niet als een totale verrassing, maar de eerste beelden zorgden toch voor veel opwinding.

Als er één ding zeker is, dan is het toch wel dat Gears 4 een frisse start lijkt te krijgen. Een nieuwe studio met de toepasselijke naam The Coalition, voorheen Black Tusk, neemt het stokje over van Epic Games die de rechten van de franchise aan hen heeft verkocht. Ook krijgen we nieuwe hoofdpersonages als we de eerste trailer mogen geloven. De twee nieuwe personages, genaamd JD en Kait, lopen in een duistere wereld waar een mysterieuze storm woedt die gebouwen verwoest. Halverwege komen ze een soort buitenaardse eieren tegen en worden ze aangevallen door een onbekend monster. Het is onduidelijk of dit wezen, dat wat weg heeft van een armadillo met een enorme staart en indrukwekkend gebit, hoort bij de Locust, Lambent of een totaal nieuwe dreiging is. Ook lijkt er een link te zijn tussen de storm en de aanwezigheid van het monster, maar dat is voor nu nog allemaal speculeren.

Gears 3

Wat we wel zeker weten, is dat Gears of War 4 er weer bloedmooi uitziet, zoals we het van deze shooter gewend zijn. De vorige delen waren verreweg een van de mooiste games in hun tijd en deze lijn lijkt doorgezet te worden. Ook zien we weer oude vertrouwde elementen, zoals het sarcastische gedrag van de hoofdpersonen, het COG outfit bij de nieuwe personages en bekende wapens als de Lancer die met zijn kettingzaag een onmisbaar wapen is geworden voor een COG soldaat. Verder lijkt de manier van spelen onveranderd, zoals het coversysteem en het wapen wisselen. Het is tot zover echt een ouderwetse Gears in een nieuw jasje op de nieuwe console van Microsoft.

Voor wat we tot nu toe hebben gezien is het hoopvol, maar een nieuwe start kan ook verkeerd uitpakken. The Coalition maakt hun debuutgame en, ondanks de aanwezigheid van een oud Epic Games-medewerker, moeten ze het nog waar maken. Want hoe je het wendt of keert, iedereen gaat de nieuwe Gears toch vergelijken met de uitmuntende trilogie van ontwikkelaar Epic Games. Ook zal The Coalition zijn best moeten doen om iconische personages als Marcus Fenix, Cole Train en Dom Santiago te doen vergeten, mits ze niet in Gears 4 te bewonderen zijn. Hoe gaat het verhaal verder rond de COG, aangezien Gears of War 3 een behoorlijk gesloten einde had? Het zijn puntjes waar The Coalition goed op moet letten, maar iedereen verdient een kans.

Gears 4

Gears of War 4 moet de eindejaarsklapper worden van Microsoft in 2016 en met een franchise als deze moet dat zeker lukken. Er zijn veel fans van Gears die bijna blind het nieuwe deel aanschaffen en die hun hart kunnen ophalen na de E3. De eerste beelden zijn overtuigend, mooi en onmiskenbaar. Er wordt toch een klein risico genomen door een volledig nieuwe ontwikkelaar zo’n grote game te laten maken en ook is het de vraag of de nieuwe personages en verhaallijn net zo overtuigend kunnen zijn als bij de voorgangers. Hopelijk komen we snel meer te weten op gamescom begin augustus, maar de tijd zal het leren.