Gears 5

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Gears 5

Hoewel de avonturen van Marcus, Dom, Cole en Baird al een tijdje afgelopen zijn, is er in de wereld van Gears of War nog meer dan genoeg te ontdekken. Daar kwamen we in 2016 achter met de release van Gears of War 4, waaruit bleek dat de dreiging op Sera nog altijd niet voorbij is. In september gaan de avonturen van de familie Fenix verder met de release van Gears 5. Tijd om vooruit te blikken op de game.

Na de release van Gears of War 3 en de spin-off Gears of War: Judgment leek het klaar te zijn met de Gears-serie. Epic Games ging verder met nieuwe projecten en het einde van het Gears-tijdperk leek te zijn aangebroken. Dat veranderde op het moment dat Microsoft het Canadese Black Tusk Studios ombouwde tot The Coalition, een studio speciaal gericht op Gears of War. Onder leiding van Rod Fergusson werkt de studio nu aan het vijfde deel in de serie, maar dit keer onder de naam Gears 5.

Gears 5 
 Pixel Vault

Releasedatum Gears 5

Microsoft onthulde Gears 5 tijdens de E3 in 2018, met als releasedatum 10 september 2019. Spelers kunnen vóór die tijd al met de game aan de slag. In juli was er al een publieke multiplayertest op de Xbox One. Daarnaast mogen spelers met Xbox Game Pass Ultimate al vanaf 6 september de game spelen, vier dagen voor de officiële release. Dit zal op zowel de Xbox One als op Windows pc’s kunnen.

Gears never stop turning

Wanneer je naar iconische series voor de Xbox kijkt, dan komt de naam Gears of War al snel naar voren, samen met namen als Halo en Forza. Het eerste deel van de serie verscheen in 2006 voor de Xbox 360, waarbij vooral de bekende Mad World-trailer nog makkelijk voor de geest kan worden gehaald. Epic Games sloot de originele trilogie af in 2011, waarna People Can Fly in 2013 met de spin-off Gears of War: Judgment kwam, waarbij de focus vooral op Cole en Baird lag.

Gears 5 
 Pixel Vault

Toen Epic Games zich op andere projecten ging richten, nam The Coalition in 2015 het stokje over. Deze studio kwam in dat jaar met Gears of War: Ultimate Edition, een nieuwe versie van het origineel uit 2006. Dit alles in aanloop naar een nieuwe trilogie die in 2016 begon met Gears of War 4. Naast de aankomende release van Gears 5 zijn er ook nog twee spin-offs in ontwikkeling: Gears POP! en Gears Tactics.

Welkom op Sera

De Gears of War-serie speelt zich af op Sera, een planeet vergelijkbaar met de aarde. Het voornaamste verschil is dat er onder de oppervlakte van Sera nog een ras leeft: de Locust. De strijd tegen de Locust en hun drang om de mensheid te vernietigen is het centrale conflict in de serie, maar jij maakt enkel het meest recente stukje van de oorlog mee.

In deze oorlog staat de familie Fenix centraal. Marcus Fenix is de held van Aspho Fields, maar valt al snel uit de gratie bij het leger nadat hij besluit bevelen te negeren in een poging zijn vader te redden. Zijn vader is Adam Fenix, één van de meest prominente wetenschappers op Sera en dicht bij een oplossing voor het Locust-probleem. Helaas komt die oplossing met een stevig prijskaartje, zo blijkt aan het einde van Gears of War 3.

Gears 5 
 Pixel Vault

In de nieuwe trilogie staat JD Fenix centraal, zoon van de held uit de originele trilogie. In het vierde deel is te zien hoe de bewoners van Sera worstelen met het bestaan na de Locust-invasie en andere problemen, zoals superstormen en nieuwe vijanden. Natuurlijk staat JD er niet alleen voor en krijgt hij hulp van zijn vrienden Kait Diaz en Delmont ‘Del’ Walker. Ook maakt een gedeelte van het bekende Delta Squad zijn opwachting, zoals gebruikelijk met veel explosies.

Gameplay

De kern van de gameplay is door de jaren heen niet veranderd in Gears of War. Dit is immers de serie die de cover-shooter voor het eerst goed wist uit te voeren en het een standaard maakte voor andere games in hetzelfde genre. Verwacht dus ook dat je in Gears 5 veel van muurtje naar muurtje zult moeten rennen om dekking te zoeken tegen vijandelijk vuur. Natuurlijk keert ook de bekende kettingzaag weer terug, waardoor zowel offline als online menig kettingzaagduel uitgevochten zal worden op het slagveld.

Naast het feit dat de vertrouwde singleplayer als co-op gespeeld kan worden, keren ook de ondertussen welbekende multiplayermodi en de co-op Horde-modus weer terug. In Gears 5 wordt daar ook een compleet nieuwe modus aan toegevoegd: Escape. In Escape is het de bedoeling om met een squad van drie uit een basis te ontsnappen, nadat je een bom hebt weten te plaatsen. Daarbij maakt de game gebruik van een Left 4 Dead-achtig checkpointsysteem, waarbij je als speler in verschillende ruimtes tussen onderdelen tot rust kunt komen.

Knutsel andermans ontsnapping in elkaar

De nieuwe Escape-modus omvat verschillende levels en waarschijnlijk ook een kleine verhaallijn, maar The Coalition heeft nog iets anders in petto. Naast dat de studio van plan is om met regelmaat nieuwe levels toe te voegen, willen ze ook de speler controle geven. Dit zal in de vorm van een level-editor zijn, waarbij spelers zelf de levels kunnen inrichten op basis van blokken. Deze blokken worden aan elkaar geregen tot een enkel level, waarbij je ook nog aan kunt geven wat voor vijanden je er wilt hebben, hoeveel munitie er beschikbaar zal zijn en wat voor vallen het level heeft.

Gears 5 
 Pixel Vault

Er zit echter een addertje onder het gras in deze level-editor. Hoewel het natuurlijk makkelijk is om een moeilijk level te maken, wordt het level alleen gepubliceerd als je het zelf helemaal hebt uitgespeeld zonder dood te gaan. Overleef je jouw eigen creatie niet, dan zullen andere spelers deze dus ook nooit te zien krijgen. Daarmee biedt de modus op meerdere manieren herspeelbaarheid: zowel als een arcade-modus, als een Super Mario Maker-achtig systeem.

Trailers Gears 5

Benieuwd naar beelden van Gears 5? Bekijk hieronder de officiële trailers van de game:

https://youtu.be/uvqNLdPXI3k

https://youtu.be/0wNqXGy2y64