Gearbox en 3D Realms settelen in rechtzaak Duke Nukem

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Gearbox en 3D Realms settelen in rechtzaak Duke Nukem

Na een hele tijd touwtrekken zijn uitgever van oudsher, 3D Realms, en huidige bezitter van de franchise, Gearbox, het eindelijk eens geworden over de rechten van de Duke Nukem-franchise. Gearbox is en blijft de enige rechthebber op de naam Duke Nukem.

De rechtzaak begon allemaal met een game genaamd Duke Nukem Mass Destruction, een project van het Deense Interceptor Entertainment, die eerder het ooit zo grote 3D Realms hebben opgekocht. Nadat Gearbox daar lucht van kreeg en de Denen aanklaagde, veranderde het project van naam en ging verder onder de titel ‘Bombshell’. De game verloor ook het hoofdpersonage, maar bleef verder vrijwel hetzelfde.

Nu lijkt het er dus op dat de heren van Gearbox, 3D Realms en Interceptor eindelijk een akkoord hebben bereikt in de rechtzaak die Gearbox aan heeft gespannen. Daaruit is gekomen dat de naam Duke Nukem alleen gebruikt mag worden door de Borderlands-ontwikkelaar. Interceptor leek zich zelfs van geen kwaad bewust en claimde dat men in goed vertrouwen de rechten van Duke Nukem had gekocht.

“Het was nooit onze bedoeling om Gearbox of Duke kwaad te doen, en daarom hebben we gelijk de ontwikkeling gestaakt nadat Gearbox contact zocht.

Om de toekomst van Duke vast te stellen heeft 3D Realms met Gearbox afgesproken dat een thuisbasis het beste is voor de IP. Als grote Duke-fans zijn wij dan ook benieuwd wat Gearbox voor ’the King’ in petto heeft. Wat onze eigen games betreft, we zijn erg toegeweid aan het afmaken van de game ‘Bombshell’ en willen het zo snel mogelijk in de handen van de fans leggen.”

Gearbox zelf wil er niet te veel over kwijt, maar heeft wel gezegd dat het de “volledige rechten” weer heeft. Betekent dit dat er weer een nieuwe Duke Nukem aan zit te komen? Gearbox-topman Randy Pitchford kon daar alleen het volgende over zeggen:

“Ik heb niet de franchise gekocht zodat mensen alleen maar Duke Nukem Forever konder ervaren. Dat was, soort van, de prijs die we moesten betalen om Duke een kans te geven in de toekomst.

Dus ja. We hebben zelfs wat concepten ontwikkeld.  De uitdaging zit hem meer in het feit dat Gearbox het erg druk heeft. Een snellere manier zou zijn dat een correcte ontwikkelaar geïnteresseerd zou raken en dat we daarmee zouden samenwerken.”

Wat denk jij ervan, zie jij een nieuw avontuur van onze kauwgow knauwende, stripclub bezoekende spierbundel wel zitten of heb je het wel gehad met ’the King’? Laat het ons weten in de comments.