GC Replay – Week 27 2014

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
GC Replay – Week 27 2014

Terwijl we allemaal nog proberen bij te komen van de penalties van het Nederlands elftal, gaat het nieuws in de gamesindustrie gewoon rustig door. Dus vroegen we ook deze week weer aan onze redacteuren om hun mening te geven over het nieuws van de afgelopen week. Deze week in de GC Replay kijkt Bram terug op Age of Empires Online, brengt Mick een ode aan de laatste Japanse chef bij Sony en is Kevin toch stiekem wel weer blij met de terugkeer van Cliffy B.

Een rijk, gevallen – Bram Willemsen

Age of Empires is als RTS een gevestigde naam, een franchise die al weer flink wat jaartjes mee gaat. Maar succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst. Dat bewijs werd deze week geleverd door het onvermijdelijke falen van de online, free-to-play versie van de welbekende AoE-formule: Age of Empires Online. AoE Online is niet meer. Het spel wist de afgelopen jaren niet voldoende om te zetten om de servers draaiende te houden. Good riddance, als je het mij vraagt.

Toen in 2011 AoE Online het daglicht zag, werd de toegestroomde meute gamers al snel duidelijk dat ook de AoE-franchise een dubieuze F2P-game niet bespaard was gebleven. “Et tu, Brute?”, richtten zij vol ongeloof hun vraag aan, onder meer, Robot Entertainment. Jazeker. AoE Online was pay-to-win. En daar word ik persoonlijk niet zo vrolijk van.

Het spel is in zijn relatief korte bestaan aan flink wat veranderingen onderhevig geweest in een poging het pay-to-win-stempel te verliezen. De reddingsacties hebben op de lange termijn geen zin gehad. Tja, al spuit je een drol goud, het blijft een hoop stront. Doortrekken die smurrie; niet meer achterom kijken.

Een ode aan Shu – Mick Zandstra

Ik wil het even hebben over Shuhei Yoshida: de laatste Japanse chef in het zwaar veramerikaanste Sony. Shu twittert. Reageert op iedereen. Shu geeft lezingen, interviews. Hij zit samen met zijn dochters voor de camera, in zijn woonkamer, Outlast te spelen, terwijl er duizenden mensen meekijken via Twitch. Shu staat dicht bij de consument, iets essentieels in de hedendaagse bedrijfsvoering. Hij is een icoon in de industrie die wij alleen liefhebben. Een man die de waarde van Japanse game-ontwikkeling nog op waarde schat, waar vele westerlingen de hoop langzamerhand beginnen op te geven. Een charmant figuur, altijd lachend. Ook een van de weinige Japanners die zich verstaanbaar kan maken in de Engelse taal.

Shu snapt mensen die alleen maar AAA-games spelen niet. “Games zijn games”, zegt Shu. “Mensen zouden indie-games ook moeten proberen, al helemaal als ze gratis komen bij PlayStation Plus.” Shu heeft gelijk. Shu heeft bijna altijd gelijk. Shu zegt ook dat concurrentie gezond is voor de algehele industrie. Dat een monopoliepositie in deze industrie zorgt voor verzadiging tot het punt dat de gamer daar de dupe van is. Zo is hij blij dat Phil Spencer het roer bij Xbox heeft overgenomen. “Phil is een slimme man, hij weet wat het beste is voor de toekomst van Xbox.” Dat mag wel zo zijn Shu, maar Phil heeft nog heel wat te bewijzen. Dat heb jij al gedaan.

Welkom terug, Cliff – Kevin Rombouts

Je hoort mensen het weleens zeggen: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.” In de gamesindustrie is het vaak niet veel anders: zodra je verliefd wordt op de games, is het moeilijk om weg te blijven. Dit ondervond ook Cliff Bleszinski, de man verantwoordelijk voor veel bekende titels als Jazz Jackrabbit, de Unreal-serie en Gears of War. Na een sabbatical van bijna twee jaar, werd gisteren het nieuws bekend dat Cliffy B. weer een nieuwe studio opricht genaamd Boss Key Productions. Ditmaal met niemand minder dan Arjan Brussee, mede-oprichter van Guerrilla Games en nu nog actief bij Visceral Games.

Je hoort mensen weleens zeggen dat Bleszinski niet één van hun meest favoriete personen uit de industrie is, maar ik ben het daar niet mee eens. Ik heb namelijk immens veel respect voor hem. Met ruim 20 jaar ervaring in de industrie weet de man waar hij over spreekt en is verantwoordelijk geweest voor een aantal games die vandaag de dag nog steeds worden gespeeld. Ik verwacht dan ook weer mooie dingen van Boss Key Productions, helemaal wanneer je hem samen zet met de man waarmee hij ooit zijn eerste games ontwikkelde, Arjan Brussee. Ik zeg: kom maar door met de onthulling van Project Bluestreak en welkom terug, Cliffy B.