GC Replay – week 14 2014

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
GC Replay – week 14 2014

Na de rumoerige week waarin Facebook het bedrijf achter de Oculus Rift kocht, lijkt de industrie weer een beetje tot rust te komen. Toch stond ook deze week de industrie niet stil: Phil Spencer werd het nieuwe hoofd van Microsoft’s Xbox-divisie, Peter Molyneux deed weer eens opvallende uitspraken en Breda krijgt deze zomer haar eigen game-incubator. In de GC Replay vragen we elke week drie redacteuren om terug te blikken op hun nieuwsweek bij Pixel Vault.

Je geld of je leven Jorrick Meier

Het nieuws dat mij deze week het meest intrigeerde was dat Palmer Luckey, mede-oprichter van Oculus, meerdere doodsbedreigingen kreeg naar aanleiding van de overname door Facebook; zelfs zijn familieleden moesten hieraan geloven.

De overname van Oculus VR door Facebook kwam behoorlijk uit het niets en lang niet iedereen was hier positief over. Maar dat werknemers van Oculus en hun familieleden hierover bedreigd worden, dat gaat er bij mij echt niet in. Blijkbaar voelen sommige mensen zich via internet zo groot dat ze om zoiets onzinnigs al anderen gaan bedreigen met de dood. Of de overname ook echt gevolgen gaat hebben voor de toekomst van de Oculus Rift is natuurlijk nog maar de vraag, maar sommigen kunnen dit blijkbaar niet afwachten. Ik vind het triest dat het tuig van het internet toch altijd weer manieren vindt om zichzelf te laten zien en anderen hier de dupe van worden.

Een middenweg bestaat blijkbaar niet – Tim den Tuinder

Met de komst van Reaper of Souls hebben gamers over de hele wereld weer eens bewezen hoe vreselijk polariserend en kinderachtig we kunnen zijn. Twee jaar geleden was het eindelijk zo ver: het langverwachte Diablo 3 kwam uit en veel mensen waren teleurgesteld over dingen die helemaal niks te maken hadden met de kern van de game. Inlogproblemen, een auction house dat misbruik van de game maakte en een gebrek aan PVP waren de grootste “problemen”. Ik heb het nooit begrepen: de problemen met inloggen waren na een week grotendeels verdwenen, niemand dwong je om gebruik te maken van de auction house en een game is niet automatisch kut omdat het geen PVP bevat. Oordeel over de game voor wat het is, niet wat het niet is.

Ikzelf vond de game geweldig, zij het niet zo revolutionair als zijn voorganger. De game was het leukste als je vrienden had om het mee te spelen. En daarin ligt de reden waarom ik de game al tijden niet heb aangeraakt: veel mensen hadden de game de rug toegedraaid. Men was in de jaren na de release zo overdreven en aanhoudend negatief, terwijl de game stilletjes stapje voor stapje verbeteringen had ontvangen. Een snelle blik naar de Facebook-pagina van Diablo 3 vertelt je genoeg: met elke update die geplaatst werd, ontstond er een vloedgolf aan haat en negativiteit. Met de komst van Reaper of Souls lijkt echter alles plotseling teniet gedaan. Iedereen is positief en mensen durven er weer voor uit te komen dat ze Diablo 3 spelen. Vanwaar de ommekeer? Diablo 3 bood voldoende aan om jezelf lang mee te vermaken. Maar men is wel tevreden nu dat ze voor de tweede keer 50 euro hebben uitgegeven? Bizar…

Innovatie of mosterd na de maaltijd? – Tristan van der Laan

Het leek een beetje trend deze week in game-land dat er een flinke hoeveelheid nieuws rondom hardware naar buiten werd gebracht. Met name Microsoft heeft flink gesleuteld en heeft aangegeven dat de aankomende tijd er flink wat veranderingen doorgevoerd zullen worden bij Xbox. Of dit te maken heeft met de benoeming van een nieuw hoofd van de afdeling in Phil Spencer, dat laten we voor het gemak maar even tussenbeide. Het valt in ieder geval op dat Microsoft hun product drastisch aan het veranderen is; de Xbox One krijgt binnen aanzienlijke tijd de mogelijkheid tot externe opslag, Xbox Smartglass doet zijn intrede, Spencer doet grote uitspraken over de aankomende E3…het is in ieder geval nogal wat.

Uitspraken zijn sowieso niet van de lucht geweest de afgelopen dagen. Nintendo-topman Iwata staat onder zware druk en krijgt niet alleen van consumenten en investeerders, maar ook van zijn collega’s, minder vertrouwen toebedeeld. Ondertussen staan ook de social media onder druk en hebben grote spelers hun ervaringen gedeeld; Zo was de altijd mondige Peter Molyneux niet te spreken over free-to-play-systemen op Facebook en kregen het sociale netwerk en Oculus VR een flinke lading kritiek over de overname van het bedrijf, wat zelfs leidde tot doodsbedreigingen aan het adres van een van de bedenkers van de Oculus Rift. De vraag is dus wat er deze week het nieuws overheerste; was het de innovatie en de vooruitgang in de industrie of werd dit overschaduwd door alle meningen en nare berichten van de afgelopen week. Het is een behoorlijke roerige tijd, dat is in ieder geval zeker te zeggen.