Gamesindustrie Nederland groeit dankzij start-ups

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Gamesindustrie Nederland groeit dankzij start-ups

De Nederlandse gamesindustrie is sinds 2011 met 38 procent gegroeid. Dat komt vooral door start-ups met een tot vijf werknemers. Het aantal mensen werkzaam in de sector is namelijk slechts licht toegenomen van 3000 tot 3130 mensen. Dat blijkt uit het onderzoek Growing Games, waar onder meer Dutch Game Garden, Control Magazine en onderzoeksinstituut TNO aan hebben meegewerkt.

Het aantal gamebedrijven in Nederland is gegroeid van 330 in 2011 naar 455 in 2015. De groei van de gamesector is daarmee groter dan dat van de Nederlandse economie (minder dan 2 procent per jaar). Bestaande bedrijven lijken echter niet uit te breiden. Het aantal werknemers is stabiel gebleven en bij grotere bedrijven hebben er reorganisaties plaatsgevonden.

Er gaat wel meer geld om in de industrie. Een meerderheid van de gamebedrijven (60 procent) zag een toename in omzet, hoewel de winst bleef steken op maximaal 100.000 euro. Gamebedrijven in Nederland hebben laten weten de situatie waar ze nu in zitten als positief te zien. Twee derde van de bedrijven is actief in het buitenland. Het aantal makers van entertainmentgames is sinds 2011 verdubbeld. Bijna de helft van de ontwikkelaars houdt zich bezig met applied games, educatieve spellen.

Volgens de onderzoekers is er een groei aan dienstverleners in de gamesindustrie, zoals adviesbureau’s, PR- en marketing bedrijven en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het lokaliseren van titels. Ook is er een groei in het aantal opleidingen met betrekking tot games.