Games met de mooiste wintersferen

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Games met de mooiste wintersferen

Het is net winter en kerst nadert al snel. Winter en kerst betekenen natuurlijk één ding: sneeuw! Hoewel we een paar weken geleden opeens een overvloed aan sneeuw kregen, is daar nu niets meer van te zien. Gelukkig bestaat er dan nog iets als videogames, waarmee we even andere werelden in kunnen kruipen. Onder andere dus werelden met iets winterachtigere plekken…

De games die zulke omgevingen bieden, verschillen net zoveel van elkaar als de vier seizoenen. Zo heb je bijvoorbeeld vrolijke sportgames die zich op wintersporten focussen. Er zijn echter ook serieuze verhalende games waar niets om te lachen valt. Er zijn zowel online als offline games die de perfecte gebieden bevatten om even in te verdwalen als je behoefte hebt aan iets meer winter dan ons huidige klimaat toelaat.

Steep: pret in de sneeuw

Een extreme sportgame die zich focust op wintergames. Steep is de perfecte game als je even de koude bergen in wilt trekken met je snowboard zonder zelf kou of botbreuken te lijden. Hoewel je het niet verwacht van een game die misschien wat mist op het gebied van gameplay is Steep beeldschoon. Met de hoge bergen die constant bedekt zijn met sneeuw is Steep op het gebied van graphics misschien zelfs concurrentie voor games als The Witcher 3.

Steep 
 Pixel Vault

Daar gaat het nu echter niet om. Wat van belang is, is dat je in Steep je snowboard of ski’s (of wingsuit…) aan kunt trekken en die schitterende bergen af kunt vliegen. Wie wil negeert dit alles en gaat gewoon te voet op pad. Het duurt dan alleen een stuk langer om de verschillende plekken te verkennen.

Bovendien zijn er missies die er juist voor bedoeld zijn om meer aandacht te vestigen op de locaties in plaats van de stunts en races. Deze missies bieden een frisse afwisselingen van de rest van de game en geven spelers juist de ruimte om simpelweg van de winterse sfeer te genieten.

The Elder Scrolls V: Skyrim: verdwalen in de witte bergen

Een hele andere game in dit lijstje is The Elder Scrolls V: Skyrim. Skyrim ligt ten noorden van Cyrodiil uit The Elder Scrolls IV: Oblivion, waardoor het sowieso al een kouder klimaat heeft. Hierdoor bestaat Skyrim net als Steep uit allerlei besneeuwde gebieden. De kans dat je in Steep aangevallen wordt door een Frost Troll is echter iets kleiner dan in Skyrim.

The Elder Scrolls V: Skyrim 
 Pixel Vault

Wat de winterse ervaring in Skyrim zo uniek maakt, is het complete pakket dat je voorgeschoteld krijgt. Je ziet de kou niet alleen in de vorm van sneeuw, maar voelt het ook bijna als je in een storm zit en niets meer kunt zien. Je hoort het in het kraken van sneeuw onder je voeten en het waaien van de wind. Je ervaart het in de donkere, eenzame realiteit die je vaker tegenkomt als je op pad bent in Skyrim.

Bovendien kun je de wintersferen van Skyrim natuurlijk compleet personaliseren met behulp van mods. Van de vanilla sneeuwvlaktes kun je makkelijk een winter wonderland maken of juist een land dat op Narnia lijkt toen de Witte Heks daar regeerde. Samen met de vrijheid die deze RPG spelers op het gebied van gameplay geeft, zorgt dit ervoor dat de wintersfeer in Skyrim een onvergetelijke is.

World of Warcraft: een bezoekje aan het koude Dun Morogh

In World of Warcraft bezoek je allerlei verschillende klimaten, van tropische jungles tot dorre woestijnen. Daartussen zitten natuurlijk ook meerdere regio’s die bedekt zijn onder een laagje sneeuw. Zo heb je het beginnersgebied van de dwergen en gnomes genaamd Dun Morogh, wat voor veel leden van de Alliance de eerste sneeuw is  die ze tegenkomen.

World of Warcraft 
 Pixel Vault

Verder zijn Winterspring, Alterac Valley, Howling Fjord en Grizzly Hills nog wat voorbeelden. Het mooie aan World of Warcraft is dat elke plek toch andere elementen bevat, waardoor spelers zelf kiezen waar ze hun wintersferen opzoeken. Design en achtergrondmuziek werken hier samen om andere sferen over te brengen. Hoewel er in Dun Morogh vooral een nostalgische en eenzame atmosfeer heerst dankzij de grote, lege vlaktes, geeft Howling Fjord juist een wat lichtere en daarom een meer hoopvolle sfeer door de kleuren.

Natuurlijk schroomt Blizzard niet om tijdens de feestdagen wat mee te helpen door versieringen op te hangen en evenementen te organiseren. Spelers trekken kostuums aan en pakken cadeaus uit. Daarmee kom je al helemaal in de kerstsfeer.

Assassin’s Creed III: klimmen door de sneeuw bedekte bomen

Een game die een stuk lineairder is, maar daarom niet minder winterig is, is Assassin’s Creed III. In weinig games van de franchise voel je het wisselen van de seizoenen tijdens het verhaal als in deze. Toentertijd was dit ook waar velen naar uitkeken: het klimmen in bomen die met sneeuw bedekt waren. De game bleek misschien niet wat we verwachtten, maar indrukwekkend blijft het voor die tijd wel gewoon.

Assassin's Creed III 
 Pixel Vault

Het toekijken van hoe jij als speler visueel invloed had op de virtuele omgeving was namelijk deel van de vooruitgang die de game op technisch vlak maakte. Als Connor door de sneeuw heen waadde, verscheen daar daadwerkelijk een spoor van in de virtuele wereld. Nu verwachten we zoiets standaard bij games van zo’n kaliber, maar toentertijd was het een nieuwigheid.

Op narratief gebied was Assassin’s Creed somber. Hoofdpersoon Connor weerspiegelde dit op een realistische manier. De momenten die spelers in de sneeuw doorbrachten, gaven dit alles een extra laag. Er is niets feestelijks aan de winter van Assassin’s Creed III, maar soms hoeft dat ook niet. Deze wintersfeer bestaat uit het kraken van sneeuw en het beklimmen van lege bomen terwijl je op zoek bent naar dat ene hert dat een bloedspoor achtergelaten heeft. Het bestaat uit het effect dat zoiets kan hebben op het verhaal en de herinneringen die tijdens het spelen gemaakt worden. Uiteindelijk bestaan wintersferen vooral uit herinneringen aan voorgaande winters, toch?

Journey: op reis door de kou

Journey begint kleurrijk en vrolijk, waardoor je deze game misschien niet in deze lijst verwacht. Toch wordt het verhaal tegen het einde ietwat donkerder op zowel inhoudelijk als visueel vlak. Wolken trekken voor de zon, de grond is niet meer te zien onder de laag sneeuw die er ligt en een mysterieus, hongerig wezen loert dichtbij…

Journey 
 Pixel Vault

De beperkte controls en mechanieken zorgen ervoor dat je je opgesloten voelt. Je beweegt je tussen de ruïnes van huizen, steeds op zoek naar het volgende stukje schaduw. Elke verkeerde beweging betekent het einde en je moet opnieuw beginnen. Daarnaast heeft het feit dat je de game normaliter met een ander speelt hier ook een effect. Elkaar kwijtraken is makkelijker dan ooit in de sneeuwstorm. Eenzaamheid zet al gauw in, waardoor alles nog grauwer lijkt.

In Journey is er echter niets fijner dan in deze koude, donkere tijden met je partner onderdak zoeken van het vliegende beest. Knus samenzitten in de besneeuwde ruïnes geeft een gevoel van gezelschap en hoop. Je metgezel zorgt ervoor dat je niet zo alleen bent. Dat is waar wintersferen uiteindelijk om draaien, toch?

Met deze lijst wordt het al snel duidelijk dat er net zoveel verschillende wintersferen zijn als games. Mooie winterscenario’s hoeven bovendien niet per se vrolijk te zijn. De winter is niet alleen een seizoen van feesten, maar ook van duisternis en kou. Luchtige games wisselen elkaar zo mooi af met serieuzere games om ons eraan te herinneren dat er altijd meer achter de winter schuilt.