Games die je laten sporten in de woonkamer

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Games die je laten sporten in de woonkamer

Stereotyperend denken veel mensen die niet gamen dat gamers dikke puisterige mensen zijn. Dat is echter ook maar een stereotype, want onder de gamende community zitten ook zat sportievelingen. Dit blijkt wel uit de tig sportgames die elk jaar weer de winkelschappen vullen. Nintendo heeft opnieuw een manier gevonden om ons aan het sporten te krijgen, namelijk Ring Fit Adventure. Deze sportgame maakt gebruik van een ring waar je controller in gaat. Op 18 oktober is de game verschenen, maar ben je er wel klaar voor? We zetten vijf sportgames voor je op een rij om jezelf vast voor te bereiden.

Nu pakken we natuurlijk niet zomaar iedere sportgame, want dan kunnen we een lijstje tot in de oneindigheid maken. Nee, om onszelf klaar te stomen voor de nieuwe game van Nintendo moeten we wel wat meer in ons mars hebben. Deze lijst richt zich dan ook op games die je flink laten zweten terwijl je aan het spelen en bewegen bent.

Wii Sports

Nu is dit misschien niet de game die je het hardst laat zweten, gezien je met een kleine armbeweging elk spel kunt winnen. Toch kun je geen lijst maken over sportgames zonder Wii Sports daarin te verwerken, door de motion controls die deze game bevatte. Deze game kwam als promotie mee met de Wii, de eerste console die motion controllers gebruikte. 

https://www.youtube.com/watch?v=kETIAOd49S0

Wii Sports bevat vijf verschillende sporten: bowlen, golf, tennis, honkbal en boksen. Elk van deze sporten zorgt ervoor dat je op een andere manier gebruik kunt maken van de motion controls en daardoor op verschillende manieren in conditie kunt komen. Het lijkt allemaal heel onschuldig, totdat je een pro wordt in het boksen. Probeer dan nog maar eens een potje te spelen zonder spierpijn op te lopen. Ook was Wii Sports de voorloper van diverse games, zoals Wii Sports Resort. Deze game was ontzettend uitgebreid en neemt net een stapje verder om de motion controls verder uit te diepen. Daarvoor zijn we erg dankbaar.

Wii Fit

Nintendo zag hoe populair Wii Sports was en besloot er nog even een extra schepje bovenop te doen door Wii Fit uit te brengen. Deze game kwam volledig verpakt met een heus balance board c.q. weegschaal. Dit balance board biedt spelers de mogelijkheid om hun sportervaring net wat extra uit te breiden met simpele balansspelletjes, yoga en pilates. Het ondersteunt mensen die een betere balans willen krijgen, maar heeft ook diverse sportmogelijkheden.

Een aantal hiervan is perfect voor de binnenzitters. Waarom zou je gaan fietsen of wandelen in de buitenlucht als dat ook binnen kan? Door middel van het balance board konden spelers hele Mii-werelden verkennen vanuit huis. Een echte must-have als je wilt sporten in je eigen woonkamer.

EA Sports Active

In navolging van het succes van Wii Sports en Wii Fit besloot EA ook na te denken over een sportieve mogelijkheid voor de consoles. Vanuit deze gedachte werd EA Sports Active geboren. Een game die eveneens diverse sporten biedt, maar dit net iets anders aanpakt. Met meer dan zeventig oefeningen, variërend van boksen tot spieroefeningen, biedt het pakket een behoorlijke uitdaging.

Dit alles wordt aangevuld met een sportelastiek en diverse sensoren die je aan ledematen vast moet maken. Op deze manier houdt de console alles bij wat je doet en weet deze je advies te geven over hoe je jouw prestaties kunt verbeteren. Een klein beetje eng om dat van een console te horen, maar dat even terzijde. Wel een dikke tip, zorg voor flink wat ruimte in je woonkamer. Een vaas is immers zo omgegooid.

Tony Hawk Shred

Nog zo’n game waarvoor je de halve woonkamer moet ontruimen: Tony Hawk Shred. Deze game bracht professioneel skateboarder Tony Hawk opnieuw naar je scherm, al was dat wel voor een van de laatste keren. Ditmaal wel met een zeer belangrijke toevoeging. De game werd namelijk geleverd met een skateboard voor in de woonkamer. Dit board heeft geen wielen en doet het daarom het beste op een stuk vloerkleed. Het idee van een skateboard om te besturen was niet compleet nieuw, het bestond al voor de originele Xbox, maar nu was deze  voor het eerst helemaal los.

Dit losstaande skateboard geeft je het gevoel dat je helemaal vrij bent en alle kanten op kunt. Hoewel de game gigantisch geflopt is, valt niet te ontkennen dat het je flink aan het bewegen zet. Ook is dit in ieder geval op één gebied net zo realistisch als de ‘echte’ sport: de kans op blessures terwijl je staat te draaien en te doen in de woonkamer is namelijk net zo groot. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kans dat je een smak op de grond maakt…

Dance Central

De Kinect heeft het niet heel bijzonder goed gedaan onder het gamende publiek, maar toch bracht het apparaat enkele goede games voort. Een daarvan is Dance Central. Door het gebruik van de Kinect hoef je geen controller vast te houden en ben je helemaal vrij om los te gaan. De pasjes variëren, maar ze hebben alle gemeen dat ze je goed aan het dansen zetten.

Dance Central mag dan wel een simpel spelletje lijken, als je goed je best doet, kun je jezelf flink in het zweet werken. Dit al helemaal als je een favoriet nummer vindt, waardoor je toch net even extra losgaat. Oh en nog een voordeel: niemand die je uitlacht als je niet kunt dansen. Gewoon lekker je ding doen dus.


Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf niet zo’n sportfreak ben. Bij de sportschool wil ik het liefst gillend wegrennen en bij andere sporten hoef je me ook niet te zoeken. Maak er daarentegen een spel van en het is voor mij spontaan een ander verhaal. Ineens ben ik heel fanatiek. Kan ik toch nog zeggen dat ik sportief ben en met deze games kunnen jullie dat ook. Bonus!