Gamer ontdekt 3d-modus in Prison Architect

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Gamer ontdekt 3d-modus in Prison Architect

De game Prison Architect wordt niet geroemd om zijn graphics. Het is een top-downgame in de meest letterlijke zin: de camera hangt recht boven de gevangenis en alles in het speelveld is 2d. Maar een gamer is onlangs tot de ontdekking gekomen dat Prison Architect ook een 3d-modus heeft. De modus was verstopt onder een nauwelijks zichtbare knop in het menu.

Duidelijk is dat de 3d-modus verre van af is. Zo hebben muren, gevangenen en bewaarders wel een extra dimensie gekregen, maar onder meer banken en tafels zijn nog zo plat als een dubbeltje. Toen TheLogical Lowdown een video van zijn ontdekking maakte en op YouTube zette, was nog niet duidelijk of het ging om een functie die in ontwikkeling is of om een modus die de ontwikkelaars mogelijk later willen toevoegen.

Eurogamer heeft contact gezocht met designer van de game Chris Delay van de studio Introversion. Die liet weten dat hij het verrassend vond dat niemand de functie eerder heeft ontdekt. De 3d-modus was al in de game te vinden vanaf de release in oktober vorig jaar. De 3d-modus werd gebruikt tijdens de ontwikkeling.

“We werkten voor het eerst aan een 3d-modus tijdens de alpha-ontwikkeling, als een experimentele visualisatie. Het was in de basis een enorme engine-hack die een fascinerend alternatief perspectief gaf voor de gevangenissen. Je kijkt letterlijk vanuit een andere hoek. Het is ons nooit gelukt om het van zo’n goede kwaliteit te maken voor een officiële functie. Maar we vonden het heel cool. Daarom hebben we het als een easter egg in de game gelaten.”

Volgens Delay moet het vooral als een grappigheid worden gezien. Prison Architect is wat hem betreft beter speelbaar in 2d. Wel liet hij weten dat er mogelijk verbeteringen aan de 3d-modus aan zitten te komen, nu de functie zes maanden na release alsnog is ontdekt.