GameCensor’s games van het jaar 2017
Er is weken vergaderd, gestemd en gediscussieerd op de redactie over wat dé game van 2017 is. Het was dan ook een bijzonder goed jaar, met ontzettend mooie titels. Lastig kiezen dus, maar toch stak er één game met kop en schouders boven de rest uit. Dit zijn onze tien games van het jaar 2017!
Afgelopen jaar was een ongekend mooi gamejaar, waarin we van onze top 10 moeiteloos een top 20 of 30 hadden kunnen maken. Toch doen we dat niet en hebben we de tien beste titels gerangschikt met natuurlijk de allertofste game op nummer 1. Dit zijn Pixel Vault’s games van het jaar 2017!
#10 Persona 5
Het vijfde deel in de Persona-reeks komt op het moment dat de serie twintig jaar bestaat en dat is goed te merken. De game is namelijk een verfijning van alles wat Persona tot zo’n toffe serie maakt. Het sociale aspect is nog verder uitgewerkt, het Persona-systeem werkt nog beter en ieder level overtreft het vorige. Het feit dat het er allemaal ook nog eens prachtig uitziet, is dan ook de kers op de taart.
Echter blijft het een Persona-game, wat ook meteen de reden is dat deze titel zo laag op de lijst staat. Voor veel mensen is Persona net iets te veel Japanse gekkigheid. Met al snel 80 uur op de teller schrikt het veel mensen af. Daarnaast kan lang niet iedereen even goed overweg met de Japanse cultuur, die heel sterk aanwezig is in de serie. Vandaar dat deze game niet onze game van het jaar is geworden, maar wel een eervolle vermelding krijgt op de tiende plek.
#9 Middle-earth: Shadow of War
Op gamescom kwamen we erachter dat Shadow of War een bijzondere titel ging worden en in alle opzichten grootser zou worden dan zijn voorganger Shadow of Mordor. Het Nemesis-systeem is verder uitgewerkt, de spelwereld is gigantisch en het belegeren van forten is een prachtige, gewelddadige chaos.
Alleen de graphics vallen wat tegen en er was natuurlijk het gerommel met microtransacties door Warner Bros. en Monolith. Ook was Jermaine niet helemaal tevreden over het verhaal. Daardoor is Shadow of War geen game van het jaar geworden, maar verdient het absoluut de negende plek in dit mooie rijtje.
#8 Cuphead
Dat gamers erg masochistisch zijn, weten door het succes van Dark Souls en Bloodborne, maar sinds dit jaar kunnen we onszelf in stijl het leven zuur maken. Cuphead is namelijk geheel opgemaakt in de stijl van de Fleischer-tekenfilms uit de jaren ’30. De run en gun-gameplay doet de game eveneens erg retro aanvoelen. Dat daar de nodige frustratie en game overs mee gepaard gaan, nemen we voor lief.
Het feit dat dit alles ook nog eens als couch-co-op-game te spelen is, maakt het nog allemaal een stukje toffer. Dit is dan ook de doorslaggevende reden dat Cuphead bij ons op nummer acht staat. Een moderne klassieker, waar we ook in 2018 nog veel in zullen doodgaan.
#7 Mario+Rabbids: Kingdom Battle
Na de aankondiging op E3 2017 was het moeilijk te zeggen wat ongemakkelijker was: het beeld van Yves Guillemot en Shigeru Miyamoto op het podium met life size Mario + Rabbids-geweren of de combinatie van Mario en Rabbids in één game. Na de release ontwikkelde Rabbid Peach zich echter tot een waar stijlicoon en bleek Mario + Rabbids: Kingdom Battle een van de beste strategiegames van 2017 te zijn.
Dat Mario + Rabbids: Kingdom Battle niet de beste game op de Switch is van afgelopen jaar, komt natuurlijk door de stevige concurrentie van Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Dat neemt niet weg dat Mario + Rabbids heel stevig op de de zevende plek staat en in ieder geval een van de meest verrassende games was van 2017 die we ook niet snel vergeten.
#6 Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda is de game met het laagste reviewcijfer in dit mooie lijstje. De release was dan ook niet een van BioWare’s hoogtepunten, want de game kende nog veel bugs en vreemde animaties. Ook zijn de meeste fans het er wel over eens dat dit niet de beste Mass Effect ooit is.
Toch dook Andromeda in bijna alle lijstjes van de redacteuren op. Ondanks de moeizame start en het feit dat het geen hoogtepunt is in de Mass Effect-serie blijft het een intergalactische opera en daar kunnen we geen genoeg van krijgen. We hopen dat BioWare er voor de volgende Mass Effect-game weer een schepje bovenop doet.
#5 Super Mario Odyssey
Nintendo heeft best wel een aardig jaar achter de rug, om even heel bescheiden te blijven. Nintendo heeft het afgelopen jaar zo veel topgames uitgebracht dat je ook alleen al een top 10 aan Switch-games kunt vullen. Toch staken er twee titels ver boven de rest uit, beginnende met Mario’s nieuwste avontuur.
Met Super Mario Odyssey tilt Nintendo de avonturen van de vrolijke loodgieter naar een nieuw niveau. Werelden zijn groter, alles ziet er mooier uit en er is vooral meer te doen dan in de vorige Super Mario-games. Waar je het voorheen toch echt moest doen met 120 sterren, zijn er nu 883 Power Moons te verzamelen. Goed om iedere gamer toch een flink aantal uurtjes bezig te houden en goed genoeg voor een vijfde plaats op onze ranglijst.
#4 PlayerUnknown’s Battlegrounds
Brendan Greene, a.k.a. PlayerUnknown, verzekerde ons begin dit jaar dat PlayerUnknown’s Battlegrounds nog voor het einde van 2017 uit zou komen. Wij hadden daar een hard hoofd in, maar met elke update werden we steeds iets enthousiaster over PUBG. Toen was daar plots de aankondiging van PUBG Corp. dat de game op de valreep van 2017 nog ging uitkomen. Op 21 december was het zover, de 1.0-versie van de pc kwam toen uit. Daarnaast zorgde de populariteit van de game dat het hele jaar zo ongeveerin het teken van de battle royale kwam te staan.
Dat PUBG Corp. een sterke titel in handen heeft is in ieder geval duidelijk en we gaan dan ook nog veel horen van de game. Zo zijn er plannen om PUBG verder te ontwikkelen voor e-sports, staat er nog minstens één nieuwe map op de planning en komt de game volgend jaar officieel naar de Xbox One. Maar goed, dat is allemaal voor volgend jaar. Voor nu mag de ontwikkelaar even genieten van een zeer verdiende vierde plek in Pixel Vault’s games van het jaar.
#3 Assassin’s Creed Origins
Men vreesde opnieuw een buggy launch en was ook over de setting in Egypte niet overtuigd toen Ubisoft Assassin’s Creed Origins aankondigde. Gelukkig bleken deze zorgen helemaal overbodig. Met Assassin’s Creed Origins heeft Ubisoft Assassin’s Creed naar een nieuw hoogtepunt getild, met een ongekend grote wereld. Het beklimmen van de piramides is een feest en ook heeft de game een beter vechtsysteem ten opzichte van zijn voorgangers.
Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen bugs in de game zaten en ook laat de grafische kwaliteit op de gewone PlayStation 4 en Xbox One wat te wensen over. Dat hield in ieder geval twee redacteuren bij ons op de redactie niet tegen om de game tot Platinum te krijgen en ook de rest van de redactie is nog niet uitgekeken op deze heerlijke zandbak.
#2 Horizon Zero Dawn
Bij de aankondiging van Guerrilla was meteen duidelijk dat ze met iets bijzonders bezig waren. Ten eerste maakte de studio voor het eerst een grote RPG en daarnaast bleek het ook nog eens een RPG te zijn in een totaal unieke setting. Mensen als jagers en verzamelaars tussen immense machines, dat was nog nooit eerder vertoond.
Net als dat er nog nooit een game van dit formaat van Nederlandse bodem kwam. Zonder enig chauvinisme kunnen we echter stellen dat het voor velen van ons echt de mooiste game van 2017 was en in elk ander jaar was Horizon Zero Dawn dan ook op nummer 1 beland. Helaas voor Guerrilla is er één titel waar we niet omheen kunnen.
#1 The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Er kan er natuurlijk maar eentje de winnaar zijn en dat hadden we in maart ook al kunnen weten. Op 3 maart zagen we namelijk de release van de Nintendo Switch en daarmee ook de release van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Vanaf de eerste minuten tot aan de laatste shrines wisten we het zeker: dit is een pareltje die maar eens in de zoveel jaar langs komt.
Met Breath of the Wild gooide Nintendo het over een hele andere boeg dan dat we de afgelopen jaren van ze gewend waren. Geen vaste lijnen, geen uitgestippelde routes, enkel complete vrijheid en een wereld die er alles aan deed om je om te leggen. Daarnaast was het ook de eerste keer dat een Zelda-game uitgebreide DLC kreeg, iets waarvan we met de recente release van The Champions’ Ballad nog steeds genieten. Reden genoeg om The Legend of Zelda: Breath of the Wild tot onze enige echte game van het jaar te benoemen.
Dit was onze lijst, maar welke games wisten bij jou goed te scoren? Ziet jouw top 10 er compleet anders uit, of ben je het helemaal met ons eens? Laat het ons weten in de reacties.