Game Over / The End – Schade Uwe, alles ist vorbei

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Game Over / The End – Schade Uwe, alles ist vorbei

Over de meeste gameverfilmingen zijn velen van ons het eigenlijk wel eens. Het leeuwendeel van de films die hun inspiratie halen uit games is behoorlijk K.U.T. (wat staat voor kwalitatief uitermate teleurstellend). In sommige gevallen lijkt de film verdraaid weinig met de game van doen te hebben. Soms zijn de acteurs van het niveau ‘doe maar lekker effe niet’ of ‘moet jij niet een V.I.Poo-reclame opnemen?’. En in enkele gevallen was het de producent en/of regisseur die een gamevertolking hardhandig om zeep hielp. Laten we er daar onlangs een van hebben mogen uitzwaaien, met een loden handdruk welteverstaan.

Mocht je het nieuws nog niet hebben meegekregen, ik heb het over Uwe Boll. Voor een hoop serieuze filmfanaten zal de naam niet heel veel betekenen. Voor een hoop gamers overigens ook niet. Toch is de naam Uwe Boll er eentje die zich regelmatig in een schijnwerper wist te plaatsen, goedschiks of kwaadschiks. Vooral de laatste tijd kwam ons Bolleke nogal eens in het nieuws om zijn controversiële uitspraken, vaak tegen Hollywood en de grote filmbonzen gericht. Vroeger waren het meer de films die hem zijn ‘five minutes of fame’ bezorgden. Mocht je nog steeds niet weten wie de neuk Uwe Boll is, de film Far Cry is een van zijn bekendere werken. Ook het geruchtmakende Postal, waarvan de game al behoorlijk wat stof deed opwaaien, mag Uwe op zijn CV kalken.

Game Over / The End - Schade Uwe, alles ist vorbei

Wat Uwe Boll bijzonder maakte was zijn talent om zeer, zeer, ZEER slechte films te maken. Wanneer je IMDb erop naslaat (en ja, ik weet dat dat niet de meest geloofwaardige graadmeter is) mag je blij zijn wanneer een Boll-film een 4,5 krijgt, wat volgens de meeste critici al erg royaal is. Laat het juist het lachwekkende Postal zijn die dit cijfer kreeg. Waarschijnlijk is het de bromance tussen Osama Bin laden en George Bush die de cover siert die de film automatisch al een punt meer geeft. Buiten die hoogvlieger om krijgen andere gamevertolkingen als Far Cry, Bloodrayne en Alone in the Dark respectievelijk een 3,1, een 2,9 en een 2,3. Het lijkt m’n rapport wel.

Afijn, ik had het over nieuws in de tweede alinea, waar ik door mijn ‘enthousiasme’ helemaal niet op verder borduurde. Hou je vast mensen, dit kan even schrikken zijn. Uwe Boll stopt ermee! Het is over. Uit. Schluss, zoals Uwe het zelf zou zeggen. Waarom? Niet omdat hij zelf zijn eigen films heeft bekeken en daardoor het licht heeft gezien. Nee, de reden is veel en veel simpeler. Het geld is op. Gezien de films van Uwe Boll nu niet bepaald projecten vormen waar investeerders voor in de rij gaan staan heeft de Bollmeister een groot deel van zijn films zelf moeten financieren. En tja, een keertje zijn je centjes op. De zakken van Uwe, die ooit Boll stonden van het geld (zie je die schaamteloze pun) zijn nu zo leeg als zijn trofeeënkast.

Game Over / The End - Schade Uwe, alles ist vorbei

Volgens Uwe is het allemaal de schuld van de industrie. Grote filmmagnaten zouden hem de ruimte niet hebben gegeven om zijn awesomeheid naar het witte doek te brengen. Dat zijn films regelrecht ruk zijn is volgens hem dan ook een overstatement. De wereld zal dat nog wel eens in gaan zien nu deze verstoken zal blijven van Boll-movies. Zoals ze in Engelssprekende landen wel eens zeggen: Beauty is in the eye of the beholder. Volgens Uwe kijken de critici er allemaal verkeerd naar. Zijn films zijn helemaal zo slecht nog niet. Tenminste, dat zeggen de beholders wiens eye nog niet te corrigeren is met een lens uit de Hubble telescoop.

Hoe komt het dan dat Uwe Boll toch nog 53(!) films op zijn curriculum vitae heeft staan? De verklaring daarvoor is wellicht een lachwekkende. De films van Uwe Boll zijn vaak zo tenenkrommend slecht dat ze leuk worden. Neem bijvoorbeeld wat Grindhouse-films, ik noem even Machete. Ook een film als Machete, waar onze stereotype Mexicaan Danny Treyo onze harten steelt met zijn diepgaande dialogen, schittert niet bepaald door zijn briljant uitgewerkt script. Het is de absurditeit die de film maakt. In veel gevallen van Uwe Boll-films is dit ook het geval. Zeg zelf, als je een film de naam Blubberella geeft en de morbide obese protagoniste de kracht geeft om dingen te laten ontploffen met haar voetstappen dan vraag je ook om kritiek. Dat de film scoort bij jongeren die de lieve heer voor een doedelzak aanzien (het maakt niet uit door wat) kan investeerders niet veel boeien.

Game Over / The End - Schade Uwe, alles ist vorbei

blubberella

Dat een film funny as hell is vinden gamers vaak niet erg. Wij houden immers ook wel van een dolletje en een trolletje. Zodra deze een franchise aantast die onze harten ooit stal wordt het een ander verhaal. Gameverfilmingen dienen getrouw te blijven aan de game zelf. Het hoeft geen een op een kopie te worden van de game. Het helemaal uit zijn verband rukken is daarentegen ook niet de bedoeling. Daar zijn de meeste regisseurs/producenten in het verleden wellicht de mist in gegaan. Het rijtje goede gameverfilmingen is dan ook een stuk korter dan het lijstje van geflopte. Street Fighter, Tekken, Dead or Alive, de bovengenoemde Boll-creaties, allemaal werden ze niet echt bejubeld. Mortal Kombat is een twijfelaartje. Daar mogen jullie zelf je oordeel over vellen.

Maar nu, met het aangekondigde pensioen van Uwe Boll, zou het zomaar eens kunnen zijn dat de Vloek der Schijtfilms verbroken zou kunnen worden. Met de verfilming van Warcraft heeft de filmindustrie laten zien dat het wel kan. Tenminste, dat vind ik dan. Ik heb begrepen dat ook daar niet iedereen even enthousiast van werd. Ook de Ratchet & Clank-film was zeker te pruimen. Het geeft me hoop voor de Assassin’s Creed-film die slechts twee maanden van me verwijderd is. Enerzijds verwacht ik dat het goed gaat komen. Uwe Boll heeft namelijk niets van doen met deze Ubisoft-franchise (Far Cry verpesten was al erg genoeg). Anderzijds ben ik toch nog huiverig voor de Vloek der Schijtfilms. Zie je nu wat je hebt gedaan Uwe!

Ondanks alles wil ik via deze weg Uwe toch bedanken voor zijn inzet, of deze nu waardeloos was of niet. Je hebt de term gameverfilming absoluut een definitie gegeven, zij het een alles behalve positieve. Ik schud je dan ook virtueel de hand. Moge je toekomst vol zitten met mooie avonturen, freund. Ik vind alles best. Zolang je je maar buiten een straal van 100 meter van een gamescript houdt.