Game of Thrones S08E04: The Last of the Starks

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Game of Thrones S08E04: The Last of the Starks

De vierde aflevering brengt ons al gevaarlijk dicht bij het einde van het laatste seizoen van Game of Thrones. De schrijvers zijn druk bezig om naar een epische finale toe te werken. We keken of ze met de aflevering goed op weg zijn. Wees dus gewaarschuwd: er volgen draken en spoilers.

In tegenstelling tot onze andere reviews bevatten de besprekingen van Game of Thrones wel spoilers. Zorg dat je aflevering vier van seizoen acht van Game of Thrones en alle afleveringen daarvoor hebt gezien voordat je verder leest.

Het gaat nog wel even duren voordat het gevecht in The Long Night overtroffen gaat worden. Niet eerder is een gevecht zo groots en vooral zo lang in beeld gebracht in een serie en het zal nog wel even duren voordat er weer iemand een budget bij elkaar heeft verzameld om zoiets opnieuw te doen. Wat betreft de actie en horror hadden we verwacht dat we in deze aflevering wel een stapje terug moesten doen, maar helaas geldt dit voor meer aspecten in de vierde aflevering: The Last of the Starks.

Een waardig afscheid

De aanval op Winterfell heeft opvallend veel sleutelfiguren gespaard. Zelfs de draak Rhaegal is er nog, terwijl ik vorige week nog dacht dat ook een draak er niet echt heel goed tegen kon als zijn hals werd opengereten. Blijkbaar was het gewoon een beetje huilen om zijn drakenmoeder en was het meer een soort drakenschwalbe.

Er waren ook echte slachtoffers en dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de openingssc├Ęne van deze aflevering, waarin we alle gevallenen op brandstapels zien liggen. Het voetvolk is gehalveerd na de aanval van de Night King. Na de doden te hebben zien herrijzen in de catacomben en daarbuiten denk ik overigens niet dat er ooit nog iemand begraven wil worden in Westeros, maar dat ter zijde.

Game of Thrones

We hebben namelijk niet veel tijd om stil te staan bij de overlevenden, want de schrijvers hebben haast. Het seizoen is namelijk bijna ten einde en voor die tijd moet er toch echt iemand definitief op die troon zitten. Onze favoriete Westerosi moesten dus snel in de partymodus en daarna in een geforceerde mars naar het zuiden.

Mobiliseren kun je leren

Ze hadden zelfs zo’n haast dat ze leken te vergeten dat het best wel een slecht idee is om je troepen op te splitsen als je al in de minderheid bent. Zeker wanneer je tegenstander een superieure vloot heeft, is dit echt een onbegrijpelijk zet van Dany en consorten. Gelukkig kun je een vijandelijke vloot dan altijd nog zien aankomen hoog vanuit de lucht op je draak…

Afgezien van dat Daenerys een bril moet gaan dragen, is het onbegrijpelijk hoe alle militaire genie├źn dit niet hebben kunnen bedenken. Ik snap dat de schrijvers die draak dood wilden hebben om het spannend te maken, maar dat had ook op een geloofwaardige manier gekund. Ik kan er niet bij dat ze tijdens het plannen van hun mars naar het zuiden de vloot ven Euron Greyjoy niet hebben zien liggen op dat mooie bord met die blokken. Of hebben ze die per ongeluk met hun eigen legers van tafel geveegd?

Game of Thrones

De cavalerie charge uit de vorige aflevering was al een van de grootste militaire dieptepunten uit de serie, maar daar werd deze aflevering nog even een schepje bovenop gedaan. Het lijkt wel of de schrijvers in de haast zijn vergeten dat de gemiddelde Game of Thrones-kijker na zeven seizoenen enigszins gewend is geraakt aan een geloofwaardige benadering van dit soort gewapende conflicten. Dat ze de personages omwille van het tempo van de serie wat sneller rond laten reizen is tot daar aan toen, maar deze geforceerde nederlaag slaat natuurlijk nergens op.

Dracarys

Verder waren de sterke momenten in deze aflevering helaas op een hand te tellen, te beginnen bij Varys die er eindelijk geen doekjes meer om windt en hardop durft te zeggen dat Jon gewoon verliefd is op zijn tante. Wel hardop in een priv├ęgesprek met Tyrion, maar toch: het hoge woord is eruit, net als het idee dat ze misschien wel op het verkeerde Targaryen-paard aan het wedden zijn en Daenerys goed op weg is om de Mad Queen te worden. Ik denk namelijk dat ze circa ├ę├ęn draak verwijderd is van compleet doorslaan, maar ik sluit niet uit dat het voor die tijd al gebeurt.

Het verlies van Missandei zal daar een belangrijke katalysator in zijn. We moeten het Cersei nageven dat ze op de ultieme wijze haar vijand uit de tent weet te lokken. Ze stelt zelfs het doden van Tyrion even uit om de dood van Missandei extra hard te laten binnenkomen. Het is een volledig zinloze executie en dat maakt dit misschien wel de meest pijnlijke dood van dit seizoen tot nu toe.

Game of Thrones

Ronde cirkels en gebroken wielen

Na aflevering vier is het de vraag waar deze serie gaat eindigen. De enorme haast en focus op choqueren van de schrijvers lijkt dit seizoen niet ten goede te komen. Niet alleen de doden, maar ook de narratieve missers stapelen zich op na de vierde aflevering.

Toch liggen er ook nog een hoop mooie mogelijkheden open. Jaime die de cirkel rond kan maken door zijn zus, die zelf inmiddels een aardige Mad Queen is, te doden. Of wordt het toch Arya? Verder moeten we nog maar zien of Dany tot inkeer komt en het wiel van de Westeros-elite gaat breken of dat het toch haar neefje Aegon wordt.

Tussen de gaten in het plot liggen dus nog wel een aantal interessante verhaallijnen die het seizoen nog strak kunnen trekken. Het is nu hopen dat Weiss en Bennioff de rust hebben genomen om de juiste uiteindes vinden.

Beeld: HBO