Game of Thrones S08E01: Winterfell

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Game of Thrones S08E01: Winterfell

Het is het begin van het einde: het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones is begonnen. Het is na al die jaren eindelijk winter en dat betekent dat we de Night King en zijn White Walkers nu echt in actie gaan zien. We keken de eerste aflevering, dus wees gewaarschuwd: er volgen draken en spoilers.

In tegenstelling tot onze andere reviews, bevatten de besprekingen van Game of Thrones wel spoilers. Zorg dat je aflevering één van seizoen acht van Game of Thrones en alle afleveringen daarvoor hebt gezien als je dit leest.

Een nieuw seizoen en een nieuw intro. De winter is begonnen en daarom beginnen we in het Noorden en bij het gapende gat in muur die de ondoden van de levenden moet scheiden. Het is een onheilspellende voorbode van wat er gaat komen dit seizoen.

Het is koud in Winterfell en dat komt niet door het weer

Terwijl de Night King naar het zuiden trekt, verzamelt iedereen die nog een beetje de wil heeft om te leven zich in Winterfell. Dus iedereen behalve Cersei, geilaard Euron en zijn nieuwe legertje van goud. Toch zou ik King’s Landing makkelijk verkiezen boven het grijze, koude Winterfell, dat vooral heel koeltjes was door alle ongemakkelijke ontmoetingen. Want na zeven seizoenen aan politiek drama heeft ongeveer iedereen wel een geschiedenis met elkaar en meestal is dat geen fijne tijd om op terug te kijken.

Al zijn sommigen wel blij om elkaar weer te zien. Arya kan maar moeilijk een euforische kreet naar haar broer onderdrukken als ze Jon Snow binnen ziet rijden in de stoet met Unsullied. Die blijdschap wordt snel gevolgd door een moment van woede als ook de Hound langskomt, kort gevolgd door een glimlach naar haar goede vriend Gendry. O ja, er zijn ook twee draken. Het is duidelijk: dit gaat een rollercoaster van een reünie worden.

Game of Thrones

Alles lijkt samen te komen in de stad waar House Stark opnieuw heerst onder leiding van Lady Sansa of was het nu Jon? Ze weten het zelf eigenlijk ook niet meer, net als de rest van het volk in het Noorden. Die weten overigens wel wat ze willen en dat is niet doodgaan en niet geregeerd worden door een Targaryen. Ze moeten alleen nog even bepalen in welke volgorde deze twee prioriteiten staan.

Honger en het zwaard

Deze worsteling wordt mooi samengevat aan het begin van een ongemakkelijk gesprek met alle kopstukken die zich in de hoofdstad van het Noorden verzameld hebben. Lord Umber weet even niet of hij nu Lady Sansa moet aanspreken, de King in the North of de zelfverklaarde Queen of the Seven Kingdoms. Ik zou kiezen voor degene met de meeste draken, maar het is wel mooi hoe de 12-jarige (veel ouder kan hij niet zijn) Lord Umber de worstelingen van alle nukkige volwassenen reflecteert. Schattig wel.

Maar genoeg over Lord Umber. Het gaat natuurlijk om de leiders van de ongemakkelijke alliantie tegen de Night King. De heren en dames van het Noorden brommen dat ze geen Targaryen Queen willen. Jon bromt dat ze niet zo moeten zeuren en dan komt Tyrion nog even wijs doen dat het toch echt het beste voor iedereen is om samen te werken. Dan valt snel de naam Lannister en kan hij weer gaan zitten. Want niemand kan de schuld van wat zijn familie de afgelopen paar jaar heeft aangericht betalen en dat laten de heren en vrouwen van het Noorden hem even goed voelen.

Gelukkig is er ook nog iemand in de zaal die over praktische zaken kan nadenken. Sansa maakt namelijk een zeer terechte opmerking over wie al die legers en twee draken gaat voeden. Ze kijkt daarbij naar de zelfverklaarde koningin en drakenmoeder, die niet veel verder komt dan een sarcastische opmerking over dat haar draken ‘eat whatever they want’. Daar heeft dus echt helemaal niemand wat aan.

Lekker bijkletsen en draakje rijden

De opmerking van Sansa was een terechte reality check, die helaas voorbij gaat aan de meeste personages die de gangen van Winterfell bewandelen. Het is een beetje bijkletsen, elkaar omhelzen of een noodzakelijke veeg uit de pan geven bij het weerzien. Bij deze ontmoetingen zitten tedere momenten zoals het weerzien van Arya en Jon. Het is opnieuw Sansa die hier het scherpst is, in haar gesprek met haar ex-man Tyrion. Op een opmerking van hem dat ze elkaar voor het laatst zagen tijdens de bizarre bruiloft van Geoffrey, reageert ze met ‘it had its moments’. Waarna ze overigens Tyrion nog even een veeg uit de pan geeft over zijn naïviteit, omdat hij denkt dat Cersei komt helpen.

Game of Thrones

Verder weet alleen Sansa een reünie om te buigen naar de actualiteit en is de rest van de aflevering voornamelijk gevuld met verplichte ontmoetingen. Het is te begrijpen dat we het rijtje even af moeten en je sommige personages na alles wat er is gebeurd niet zonder een ongemakkelijk gesprek of wat boze blikken weer in één kamer kunt zetten.

Dat Daenerys en Jon vervolgens even lekker draakje gingen rijden, sloeg wel echt alles. Ze kunnen beter naar Sansa luisteren en zich druk gaan maken over hoe ze hun leger gaan voeden en de Night King gaan verslaan. Ze waren nog onuitstaanbaarder dan Bran die permanent emotieloos op de binnenplaats zit van het kasteel en cryptische dingen brabbelt. Gelukkig voor hen werden de twee tortelduifjes qua irritatie nog overtroefd door Theon. Die gast wil echt niemand meer zien. Zelfs Yara niet als hij haar bevrijdt en ze hem meteen een klap voor zijn kanis geeft.

Tante Daenerys

Gelukkig gaat Bran een beetje zitten stoken tussen de twee drakenrijders en hitst hij de emotionele Samwell op om zijn vriend Jon de waarheid te vertellen over zijn vader. Daar kunnen we twee dingen uit afleiden 1) Onrust stoken tussen leiders van de verenigde legers is precies iets wat de Night King zou doen, 2) De drakenritjes met tante Daenerys gaan een stuk ongemakkelijker worden voor Jon. Of moet ik zeggen Aegon?

Hoe dan ook, die jongen heeft er weer een troon en kroon bij die hij helemaal niet wil. Dus dat gaat niet heel erg lekker voor hem. Plus het feit dat hij met zijn tante naar bed is geweest en zij de vader en broer van zijn beste vriend levend verbrand heeft. Je zou bijna de Night King vergeten van al die ellende.

Die koele kikker was jammer genoeg afwezig in deze eerste aflevering. Al gaf hij wel even zijn locatie door aan Tormund. Niet via Whatsapp, maar via Lord Umber, die opeens een stuk minder schattig was.

Beeld: HBO