Fragments of Him – In andermans schoenen lopen

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Fragments of Him – In andermans schoenen lopen

Games zoals Gone Home, Dear Esther of het meer recente The Park worden regelmatig lompweg beschreven als ‘wandel-simulatoren’. Een grove manier om dat soort games te omschrijven, maar niet helemaal zonder waarheid.  De speler doet inderdaad niet veel meer dan wandelen en af en toe dingen aanklikken om het verhaal te vorderen. Denken in oplossingen of vliegensvlugge reflexen worden niet van de speler geëist om de game te voltooien. Fragments of Him is een game gemaakt door het Nederlandse team van Sassybot en voegt zich toe in het rijtje van games zoals Gone Home, The Park en Everybody’s Gone to the Rapture. Het biedt nauwelijks gameplay, maar vertelt een interessant verhaal over liefde, acceptatie en verlies.

In Fragments of Him speel je in eerste instantie als Will, een jongeman die ’s ochtends opstaat en erachter komt dat hij teveel dingen voor lief aan het nemen is. Wanneer hij in zijn auto vertrekt naar zijn werk en voor zichzelf heeft uitgemaakt dat hij meer van de kleine dingen wil genieten, wordt hij door een andere auto aangereden en komt te overlijden. Het perspectief schakelt dan over naar zijn ex-vriendin, zijn huidige vriend en zijn oma, die ieder vertellen hoe ze hem hebben ontmoet, wat hun rol was in Wills leven en hoe hun relatie was toen Will stierf. De speler komt zo stukje bij beetje achter wat voor leven Will geleid moet hebben en op wat voor wijze hij zijn naasten heeft beïnvloed.

Fragments of Him

De gameplay in Fragments of Him is vrijwel niet bestaand. De speler kan alleen bewegen en op dingen klikken die een gekleurd randje hebben. Dit dient alleen maar om de speler het verhaal te laten ontvouwen. Zolang de speler nergens op klikt blijft de game vast staan en kom je als speler niet vooruit in de game of verhaal. Voor de rest ben je alleen aan het luisteren naar de stemmen van de acteurs, alsof je naar een audioboek aan het luisteren bent. Dat vormt ook meteen het crux van de game. Het valt en staat bij of je het type gamer bent die dit soort titels kan waarderen. Nergens in Fragments of Him komen er explosies aan te pas of zal je op de proef gesteld worden. Deze game is puur en alleen voor de mensen die een verhaal willen horen over onderwerpen zoals homoseksualiteit, het overwinnen van vooroordelen, liefde, verdriet en verlies. Je hebt zelfs niet de mogelijkheid om van het pad te dwalen om rond te kijken, want het verhaal speelt zich af in kleine ruimtes die ook nog eens zijn afgezet door invisible walls.

De presentatie, hoewel minimaal, is toepasselijk voor het type game en het verhaal dat zich ontvouwt. Omgevingen en objecten zijn van (relatief) hoge kwaliteit maar de charactermodels zijn expres minimalistisch gehouden, alsof je naar bewegende paspoppen aan het kijken bent. Wellicht hebben de mensen bij Sassybot expres voor weinig (visuele) details in hun personages gekozen, zodat de speler zichzelf makkelijker kan plaatsen in de situatie. Gelukkig geniet Fragments of Him van bovengemiddelde voice-acting en worden die acteurs gelukkig niet in de steek gelaten dankzij een competent script zodat alle emotie en kleur van de personages uit de stemmen komt. De soundtrack van Fragments of Him is niet veelzijdig, maar doet zijn werk en is ongeveer wat je zou verwachten in een game als deze.

Fragments of Him

Eén van de grootste nadelen van Fragments of Him is dat de game eigenlijk geen replayvalue heeft. Als je de game één keer hebt uitgespeeld, is er verder geen reden om de game nog eens op te pikken. Een paar keer in de game heeft de speler de keuze om verschillende antwoorden te kiezen, maar deze hebben uiteindelijk geen invloed op het verloop of het einde van het verhaal. De game is in een uur of twee uit te spelen, maar afhankelijk van of je je kan relateren met de inhoud en de personages van de game, zal je misschien een nodige stop moeten inlassen om je emoties in check te kunnen houden. Persoonlijk deed de game mij weinig; andere mensen die misschien soortgelijke situaties in hun leven hebben beleefd, zullen het er ongetwijfeld moeilijker mee krijgen. Desondanks zal je niet lang met de game bezig zijn en dan is het prijskaartje van €19,99 een behoorlijk grote pil om te slikken.

Aan het einde van de rit was ik blij dat ik Fragments of Him had gespeeld. Het heeft mijn leven niet op zijn kop gezet, maar misschien dat de onderwerpen die de game behandelt jou meer aanspreken dan mij. Gamers die vlotte actie zoeken moeten hier in ieder geval ver weg van blijven. Als je een gamer bent die wel houdt van dit soort games zal dit je zonder meer bekoren. Op zich is Fragments of Him nauwelijks een game te noemen, maar aan de andere kant zie ik dit in geen enkel ander medium zo goed lukken zoals dat hier is gebeurd. Als je een gamer bent die hiervan houdt, raad ik tóch aan om even met de aankoop te wachten, want voor de koopprijs krijg je toch net iets te weinig waar voor je geld.